Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОЦЕС: Съдът разрешил на Светлозар Собаджиев да се яви на делото с капитанската си униформа.
ПРОЦЕС: Съдът разрешил на Светлозар Собаджиев да се яви на делото с капитанската си униформа.

Почти 3 години капитанът на кораб Светлозар Собаджиев лежи в панамски затвор без присъда. През 2011 г. на борда на управлявания от него "Маас Трейдър" са открити 169 кг кокаин.
Последният път, когато делото бе отложено, е през октомври 2013 г. Тогава съдът реши да се търси отговорност не само от капитана на кораба, но и от моряците, които са присъствали по време на злощастния курс.
По време на престоя си в Панама Светлозар многократно се е оплаквал от ужасните условия, при които го държат. Малко преди Коледа - на 19 декември, най-сетне стартира процесът срещу него, който бе отлаган толкова дълго. Дъщеря му Лора Собаджиева успя да види баща си за първи път от 3 години насам.
Първата им среща се случва по време на делото. Ден по-късно тя е допусната и в затвора "Ла Хоя", където лежи Светлозар Собаджиев, за да се сблъска за първи път на живо с ужасните условия, в които баща й оцелява вече 36-и месец.
В активизирането на дипломатическите представителства и хода на делото Лора Собаджиева най-сетне вижда надежда за изхода от ситуацията.

 

- Г-це Собаджиева, успяхте ли най-накрая да видите баща си в Панама?
- За мое голямо щастие най-сетне успяхме да се видим с баща ми. Първата ни среща беше в съда по време на делото. Предишния ден, когато пристигнах, не успяха да ни уредят свиждане. Имаше изискване 24 часа предварително да съм дала копие от паспорта ми с печата за влизане, а аз влязох в страната едва предната вечер.
С баща ми
успяхме да се срещнем за първи път в съда,
когато той влизаше в залата. Беше много хубаво, че му позволиха да си облече капитанската униформа и така да присъства на заседанието.
- Какво се случи по време на делото?
- На самото дело адвокатът поиска една процедура, съгласно която всичко трябва да се разгледа в едно заседание. Така делото се състоя в един ден, не са го отлагали.
Адвокатът на баща ми се представи блестящо Имаше много силно присъствие от наша страна - почетният консул на Панама Клаудия Лисичкова де Мичев, консулът от Мексико Емил Самарджиев, един холандски капитан, който се яви като вещо лице и също даде становище по делото.
- Какъв е резултатът от делото?
- Все още няма резултат. Съдът каза, че ще се произнесе в законоустановения срок - един месец. Все още очакваме решение. Всички сме обнадеждени. Заседанието протече добре.
- Как се чувства баща ви в момента?
- Чувства се по-добре. Най-сетне има светлина в тунела. Все пак нещо се случва.
Почти 3 години се отлагаше това дело
Сега се вълнува за предстоящото решение, не знае какво ще бъде. Поне е обнадежден, че нещо се случва, не е забравен, както се чувстваше на моменти.
- Сега отново ли е в затвора?
- Да.
- Подобриха ли се условията, при които го държат?
- Не. Хубавото е, че допуснаха да му занеса много неща - лекарства, дрехи, храна. Да се чувства по-комфортно за празниците.
- Какво видяхте вие, докато бяхте там?
- На следващия ден след делото успяхме да го посетим в затвора. Имаше свиждане, организирано от адвоката. Бяхме там аз, преводачът и капитанът от Холандия. Условията наистина са кошмарни.
Баща ми е на място, където не заслужава
да бъде
- Това първата ви среща ли бе, откакто той е задържан?
- Да. Затворът се намира далече от самия град Панама сити. Пътувахме 2 часа дотам. После около 1 час ни държаха на входа на затвора, тъй като той е като един голям комплекс. Има различни сгради, там се наричат павилиони, оградени помежду си. Около всяка сграда има двор. Наистина е голяма мизерия. Това, което ме впечатли, е, че обикаляха навсякъде лешояди около сградите. Мръсно, неприятно, грозна гледка.
- Как реагира баща ви, когато ви видя?
- Това е нещо, което не може да се опише с думи, нещо, което двамата изживяхме по един уникален начин. Беше толкова силно. В момента, в който го видях, аз замръзнах и стоях и го гледах. Не знаех как да реагирам. Двамата пазачи - съдебната охрана, бяха от двете му страни.
Той вдигна ръце и аз, като разбрах, че мога да го прегърна, се засилих и се хвърлих в прегръдките му.
Казах му, че го обичам и че много
ми е липсвал
Който не го е изживял, не знам дали ще може да го разбере.
Аз имам много специална връзка с баща ми. Това, което има между нас, е наистина много силно. То се чувства. Не мога да събера емоцията си в думи. Плаках много. Изплаших целия съд с моите сълзи.
- Оттук нататък какво предстои?
- Не знам какво предстои. Ако има някакъв престой там, когато нещо трябва да изчака, бих отишла отново. Ако го пуснат и се организира прибирането му, ще го посрещна тук. Не знам още.
Държа да се знае, че ролята на консулите - г-жа Лисичкова, г-н Самарджиев, беше решаваща. Те организираха всичко. Не допуснаха делото да бъде отложено, благодарение на тяхната адекватна и бърза намеса се състоя. Те организираха и необходимите документи. Искам искрено да им благодаря. Вълнувам се много, не мога да си събера мислите.

1162-ма българи наркомулета
хванати в чужбина за 5 г.

Най-много нашенци лежат в Гърция, Германия,
Турция и Испания, присъди имат 619

1162-ма българи са задържани за наркотрафик извън границите на България през последните 5 години според данни на Министерството на външните работи. Държавите, където има най-много заловени, са Гърция, Германия, Турция и Испания, където са общо над 965-има.
Броят на осъдените обаче е значително по-малък. 619 българи са получили присъди. В повечето държави по света обаче информация за осъдени за наркотрафик се предоставя на дипломатическите представителства, само ако получилият присъда даде съгласието си. Затова най-вероятно в чужди затвори лежат повече българи.
512 са българите,
задържани в Гърция
за наркотрафик или притежание на забранени вещества. Един от най-фрапиращите случаи завършва с доживотна присъда за собственика на столичния хотел "Родина" Васко Нинов. Заедно с него 10 години условно получи и бивш консул на страната ни в Кипър и ексуправител на същия хотел - Константин Георгиев.
Двамата българи били заловени на 12 юли 2012 г. на пристанището в Солун със 168 кг кокаин. Година по-късно бяха произнесени присъдите, като осъдени бяха също испанец и португалец.
Огромното количество наркотици било внесено в Гърция, скрито в контейнер заедно със селскостопанска техника от Боливия. Пратката била предназначена за фирма на Нинов със седалище в Солун. 36 кг кокаин пък били намерени в колата на собственика на хотел "Родина", шофирана от Константин Георгиев.
Неочаквана среща
става причината за
ареста на Нинов
Неговата версия обаче е друга: осъденият испанец му дължал 70 хил. евро. Именно той повикал българина на среща в Солун. По време на срещата им се появил и задържаният португалец, както и жена, която твърдяла, че иска да купи хотел "Родина". Нинов получил 2 чанти от испанеца, а час по-късно бил арестуван. В чантите били 36-те кг кокаин. За жената се предполага, че е била агент под пркритие на гръцката полиция. Тя е в неизвестност след ареста и в крайна сметка така и не се изяснява коя е била.
Общо 29 са страните, където има задържани за наркотрафик българи, обявиха от външното министерство.
Само в консулския окръг
на Франкфурт са 239,
а броят им в цяла Германия е много по-голям. Един от последните такива случаи във федералната република е от февруари 2013 г.
Българин е сред шестимата арестувани дилъри при внасяне на най-голямата пратка от дизайнерска дрога кристал, залавяна някога в Германия. Трафикантите скрили 19,2 кг наркотици в куфарите си. Опитвали се да пренесат товара от Обединените арабски емирства към Япония, но на летището в Мюнхен били заловени.
Шестимата арестувани са две семейства и двойка на възраст от 20 до 45 г. Количеството, което пренасяли, стигало за общо 800 000 дози. Един грам от дизайнерската дрога струва 100 евро.
160 родни наркотрафиканти са заловени в Турция
през последните 5 години. През 2010 г. в страната се разиграва наркоафера, в която е замесен шофьор от генералното ни консулство в Истанбул. Тогава трима българи от турски произход са заловени със 136 кг хероин.
Шофьорът Рафет Юсеин, Мехметали Молла и Али Молла са задържани заедно с турските граждани Халим Й. и Нури О. в квартал "Есенлер" на Истанбул. Дрогата била скрита в куфар в багажника на кола, паркирана пред търговски център.
Рафет Юсеин бил назначен е в генералното консулство, докато главен секретар на Министерството на външните работи бе Яшарали Ахмед (2001-2005). В последствие се оказва, че двамата имали роднинска връзка - Юсеин бил женен за дъщерята на бившия главен секретар - Хафизе.
Задържаните
българи в Испания за наркотрафик са 64-ма
21 от тях са заловени на кораба "Свети Николай" през 2012 г., където са намерени 3 тона кокаин на борда. Наркотиците са заловени на около 80 км от южния град Кадис. В едноименната провинция през 2013 г. отново има арест на българин за кокаин. През март нашенец и сърбин са хванати с 590 кг от наркотика на яхта. На борда имало и 9-милиметров зареден пистолет.
В останалите 24 страни, където има задържани българи за наркотрафик през последните 5 години, броят им е под 30 в държава. В повечето случаи наказанията за разпространение и притежание варират между 5 и 15 години, съобщават от Министерството на външните работи.
Има обаче и страни, където подобно провинение се наказва със смърт - КНР, Малайзия и други. Двама нашенци на косъм отърваха бесилото, като наказанието им бе заменено с доживотна присъда. Това са Иван Костов и Георги Бакалов, които бяха хванати с 5,6 кг амфетамини. Шофьорът на ТИР Живко Русев също бе заплашен от смъртна присъда, само че в Иран. И той, както двамата заловени в Малайзия, след обжалване излежава доживотна присъда.

Пускат 247-ма осъдени

През последните 5 години са били освободени общо 274-ма български граждани, осъдени за наркотрафик, по данни на МВнР. Някои от тях са излежали своите присъди, други са били екстрадирани, а трети - експулсирани, както се случи с Гълъбин Боевски.
"Голямо разнообразие има и по условията за предсрочно прекратяване на присъдата. Сроковете, след изтърпяването на които осъдените може да бъдат експулсирани или екстрадирани, са между 50 и 75% от времето, определено в присъдата", съобщават от външното министерство.