Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новата пленарна зала.
Новата пленарна зала.

Близо 4 часа разправии за това кой къде да седне в новото Народно събрание. Така премина първата техническа среща на седемте парламентарни групи. А заради забавянето ѝ повече от предвиденото време с час и половина закъсня и първият от разговорите на ГЕРБ за правителство - с ДПС.

Основният спор на техническата среща бил за местата в пленарната зала и за това кой колко кресла да има на първия ред. В крайна сметка

“Величие” няма да има т.нар. лице в залата и ще седи отзад

Първите кресла в трите блока ще се разпределят така: 1 за БСП и 3 за ПП-ДБ, в центъра сядат ГЕРБ и ДПС с по 4:4 места, а най-вляво от трибуната ще са “Възраждане” с 3 места и ИТН с едно.

Споровете били толкова разгорещени, че в един момент депутатите били на косъм от решение да се върнат в старата бяла сграда на площад “Народно събрание”.

Финално обаче в сряда депутатите от 50-ото НС ще чуят първия си звънец в новата пленарна зала в бившия Партиен дом. Но

последен звънец няма да чуят тези от отиващия си

49-и парламент, които ще се разпуснат автоматично със събирането на новите.

За първи път двата състава се застъпват. С промяната в конституцията Народното събрание стана постоянно действащо, а не се разпуска както досега с указа, с който президентът насрочва датата на изборите. Така мандатът на предходното НС автоматично свършва с клетвата на новото. И макар още да са народни представители, досегашните не са длъжни да доойдат в залата на 19 юни.

За втори път

доайен е Силви Кирилов от ИТН и ще удари звънеца

Като такъв той откри и 47-ото НС. 73-годишният уролог бе номиниран за здравен министър в проектокабинета на ИТН, бил е шеф на агенцията по трансплантации, за кратко - и на Александровска болница.

На първото си заседание новоизбраните депутати ще положат клетва и ще трябва да изберат председател на Народното събрание. Все още няма яснота кого ще номинират от ГЕРБ за поста. Завъртя се името на Йорданка Фандъкова. На такъв въпрос в понеделник Деница Сачева обясни, че бившата кметица на София се е доказала многократно като управленец и политик, че е диалогична, има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции. Единственият официално номиниран за зам.-председател до момента е Драгомир Стойнев от БСП. От ПП-ДБ най-вероятно ще издигнат отново Атанас Атанасов.

След старта на парламента президентът трябва да проведе консултации със седемте формации, преди да връчи първия мандат за правителство на най-голямата група - на ГЕРБ-СДС.

Черногорският президент Яков Милатович посрещна Румен Радев в историческата столица Цетине.

СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ПРЕЗИДЕНТА
Черногорският президент Яков Милатович посрещна Румен Радев в историческата столица Цетине. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ПРЕЗИДЕНТА

“В една парламентарна република най-важно е НС да работи и затова го свиках възможно най-рано”, обясни Румен Радев как е избрал точно тази сряда. Направи го на съвместна пресконференция с колегата си Яков Милатович по време на официалното си посещение в Черна гора. От решенията на парламента зависи развитието на всички останали въпроси, добави Радев.