Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АТАНАС ЗАПРЯНОВ
СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
АТАНАС ЗАПРЯНОВ СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви, че се обмисля връщане на задължителна военна подготовка за гражданите, но не и наборна военна служба. Той говори пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги.

Според него в някои страни има военна подготовка за някои категории държавни служители като полицаи, пожарникари или охраната в съдебната система. Запрянов коментира, че това е решение, което трябва да бъде взето от Народното събрание.

"Напълно съм съгласен с господин президента и разбирам неговото притеснение като върховен главнокомандващ, че българските въоръжени сили са много под щата окомплектовани. Ние наистина изследваме различни варианти. Това е крайна мярка да върнем задължителната подготовка на българските граждани, но ако наистина след като Народното събрание увеличи драстично заплатите от първи януари догодина и няма интерес. Сега имаме около 350 вакантни места, обявени за сухопътните войски, за гвардията - над 100. Ще видим как ще мине този подбор. Ако не се увеличи интересът на младите хора към въоръжените ни сили, ние наистина трябва да мислим за други форми, нещо, което и други страни въведоха", заяви Запрянов пред БНТ.

Запрянов съобщи, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна.

В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования, каза той. България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем, добави Запрянов.

Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна, посочи служебният министър.

Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава, уточни Запрянов. Той допълни, че много от страните в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към алианса. НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за (руския президент Владимир) Путин, коментира Запрянов.

Попитан как нашата страна обмисля да ограничи възможностите за дейност на руските агенти, Запрянов заяви, че "тази тема не е актуална". По отношение на темата за ограничение на дипломатите някои страни имат обвинения и съмнения за саботажна и шпионска дейност - тези, които са под прикритие на дипломати, а извършват друга дейност, да бъдат ограничени, каза той. Имаме служби, които се занимават с това. Ако те констатират, по тяхно предложение може да се предприемат всякакви мерки. България предприе мерки и изгони руски дипломати за дейност, несъвместима със статута им, отбеляза Запрянов по повод решения от последните години.