Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Владимир Елдъров по времето, когато беше съден за палежи, поръчителство за убийство и разправа с конкуренти.
Снимка: 24 часа
Адвокат Владимир Елдъров по времето, когато беше съден за палежи, поръчителство за убийство и разправа с конкуренти. Снимка: 24 часа

 Станалото - станало, ще си понеса последствията, заяви той

Пловдивският адвокат Владимир Елдеров, който лежа 5,5 г. в затвора за подбудителство на убийство, палежи и унищожаване на чуждо имущество днес се сдоби с нова присъда - този път условна от 1 г. Тя е за данъчни престъпления, тъй като не е внесъл в хазната 71 хиляди лева.

"Това е математическо престъпление. В този момент имах огромен брой клиенти, случва се", обясни пред Пловдивският окръжен съд 45-годишният юрист. 

Укрил данъците в периода от 14 декември 2013 г. до 7 март 2015-а. Тогава Елдъров работил като адвокат, специализиран основно в уреждане на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия и техни близки. За тази дейност получавал хонорар, върху който дължал налог. Станал обект на ревизия, която установила, че не всички хонорари са били отчетени в пълен размер като доход в данъчните декларации. От неплатената сума 29 071,46 лева е данък върху доходите на физическите лица, а 41 966,01 - ДДС. 

Пред съда прокурор Марин Пелтеков посочи, че в инкриминирания период Владимир Елдъров не е подал в пълен обем информацията за доходите си до счетоводителя си. "Това се е получило с оглед на големия обем от клиенти", заяви представителят на държавното обвинение. Той добави, че към онзи момент Елдъров е бил с чисто съдебно минало и затова поиска минимално наказание - 3 години условно, което след редукция с 1/3 да стане 2. 

Защитникът му Йордан Давчев пледира за присъда под минимума, като посочи многото смекчаващи вината обстоятелства. "На първо място той има перфектна характеристика. Това е един млад човек, който изпълнява тежка професия. Към онзи период е разработил своята адвокатска дейност много добре, търсен е от много клиенти", каза той. Давчев уточни, че в следващите 2 години Владимир Елдъров е платил 200 000 лв. данъци. По време на задържането имал отлично поведение и работил в затвора. Имал дете, за което се грижи. 

Според Давчев стандартът на живот у нас се е променил доста и инкриминираната сума не е това, което е била през 2014 г. "Сега със 71 хиляди лева не може да си купиш един автомобил", заяви той. 

 "Станалото - станало, ще си понеса последствията. Този случай касае събития отпреди 10 години", увери той магистратите. 

Съдия Екатерина Роглекова определи Елдъров да изтърпи 12 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд в Пловдив. 

Владимир Елдъров (в гръб) днес не се призна за виновен пред Окръжния съд в Пловдив.
Владимир Елдъров (в гръб) днес не се призна за виновен пред Окръжния съд в Пловдив.