Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Юлиан Шаламанов
Юлиан Шаламанов

Само за 1 г. приключи дело на три инстанции срещу жесток двоен убиец. Това е 50-годишният Юлиан Шаламанов от село Славяново до Търговище. Той ще лежи в затвора с доживотна присъда, съобщават от прокуратурата. През октомври 2022 г. мъжът уби жестоко Фатме Мустафова от същото село, за да я ограби. Държавното обвинение внесе делото през март 2023 г. в Окръжния съд в Търговище, а 14 месеца по-късно то приключи окончателно.

Юлиан е известен в селото с турското си име Гюнай. Още като дете започнал да краде. Осъждан е много пъти, а през 90-те години влязъл в затвора и за убийство. Пуснали го предсрочно. На свобода започнал работа където намери, но останал без препитание година преди да извърши второто си убийство. В същото време станал и зависим от хазарта.

Жертвата Фатме Мустафова била вдовица. Живеела сама в селото. Имала магазин за хранителни стоки, работела и като счетоводителка. Била от заможните хора в Славяново. Свидетели по делото я описват като работлива, добра и услужлива жена. Често давала стока от магазина на вересия, защото хората нямали пари. Включително и на Юлиан. Давала му и пари назаем.

Затънал в дългове покрай хазарта и липсата на работа, Шаламанов решил да ограби Фатме. Вечерта на 11 октомври 2022 г. ѝ се обадил по телефона. Казал, че ще мине да я види. Още като отворила вратата, Юлиан се нахвърлил срещу нея. Носил си въже, което омотал около врата ѝ. Стискал примката, докато спряла да диша. След това започнал да търси пари из къщата на Фатме и намерил 15 хил. лв. Веднага след това тръгнал да обикаля залите за хазарт в околните градове. Загубил всичко. Задържан е два дни по-късно.

В Окръжния съд в Търговище са били благосклонни към рецидивиста за второто му убийство. Наказали го само с 20 г. затвор. Прокуратурата протестира пред Апелативния съд във Варна, който отменя наказанието и решава, че Юлиан ще лежи в затвора до живот. Според магистратите престъплението е планирано и подготвено, а подсъдимият е опасен за обществото. Отчетено е, че не се е поправил след престоя си в затвора за първото убийство. Нямал морални ценности и не зачитал установените норми на поведение.