Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каката на принцеса Даяна я запознава с Чарлз

На 19 март догодина лейди Елизабет Сара Лавиния Маккоркудейл ще стане на 70 години. От тях 45 са в щастлив брак с Едмунд Маккоркудейл, от когото има три деца и 7 внуци. Може би мнозина не са чували за нея, но това е първата тръпка на крал Чарлз III от семейство Спенсър. Преди да го запознае с по-малката си сестра Даяна, която ще стане принцеса на Уелс и ще роди престолонаследниците Уилям и Хари.

Лейди Сара е на 22, когато се запознава с Чарлз на парти в замъка Уиндзор за конните надбягвания Ройъл Аскот.

"Той бил във възторг от нейната откритост, която го карала да се смее", твърди Сара Брадфорд, автор на книгата "Даяна: Най-накрая, нейната пълна история".

Романсът им включва мачове по поло и покана за най-скъпото място на кралското семейство - замъкът Балмортал в Шотландия, но след една ски ваканция в Клостърс Сара прави грешката, с която прикючва всичко. В доста открито интервю за списание "Само жените" тя заявява:

"Не обичам принц Чарлз. Аз съм жена, която решава бързо нещата. Не карам бавно. Мога да ви гарантирам, че ако имаше приказка за годеж с принц Чарлз, той щеше вече да се е случил".

"Чарлз ме кара да се смея. Много. Просто ми е хубаво да съм с него. Но няма шанс за сватба, защото не го обичам. Независимо дали е просяк, или кралят на Англия", отсича тя и пред списание "Тайм".

Сара описва Чарлз като "романтик, който лесно се влюбва" и разкрива, че въпреки близостта си тя продължава да го нарича "сър".

Бесен от разкритията, Чарлз казва на Сара, че е направила огромна глупост и трябва да прекратят връзката си. Но двамата остават приятели. Защото точно Сара го запознава със сестра си Даяна. Двамата са представени един на друг на бал в Алторп, където е имението на фамилията Спенсър, когато Даяна е само на 16 години.

"Аз ги запознах, аз съм техният Купидон", твърди Сара.

И тя намира своето щастие в брака с богат фермер от Линколншайр, а не в предните редици на кралското семейство. Нейният съпруг Нийл, който е на 73 години, е описван като "солиден, вглъбен, тих, с невероятно чувство за хумор" от Сали Бедел Смит, друга биографка на Даяна. Той е един от най-големите притежатели на земя във Великобритания.

Бившият офицер от гвардията си паснал отлично с буйната Сара, известна със своите светкавични решения. И на 17 май 1980 година двамата сключват брак в църквата "Сейнт Мери" край Алторп. Той е роднина с втората съпруга на бащата на Сара лорд Спенсър.

Лейди Сара е със скромна дантелена рокля, с висока яка и флорален детайл, със още по-малък букет от цветя, но с диамантената тиара на фамилията Спенсър. Дъщерята на сестрата на кралица Елизабет II Маргарет - лейди Сара Армстронг-Джоунс (днес лейди Сара Чато) е една от нейните шаферки.

След сватбата Сара и Даяна остават много близки. Ходят на почивки с децата си, като каката е придворна дама на сестра си от 1992 до 1997 г.

За Даяна нейната кака е била детският герой. Тя дори лично чисти дома на баща си, който Сара наема за него след развода с майка им.

Според друга биографка на Даяна - Джуди Уейд, по-голямата сестра винаги я е подкрепяла, дори в изневерите на принц Чарлз. "Сигурна съм, че Сара е знаела за аферите на Даяна. По някакъв свой начин тя дори е карала по-малката си сестра да полудува и да има любовници", категорична е тя. И наистина Даяна в един момент заявява, че Сара е "единственият човек на света, на когото мога да имам доверие".

Близките отношения между двете ставят явни след смъртта на Даяна. Сара рецитира поема на погребението, става изпълнител на завещанието на сестра си и е президент на мемориалния фонд на принцесата до закриването му през 2012 г.

Днес Сара и Нийл живеят край Гратъм, Линколншайр, където през 2009 г. тя бе шериф на областта.

Изглежда обаче, тя не е загърбила дивия си начин на живот и своята репутация. На нейния 60-и рожден ден си поръчва торта във формата на кутия цигари "Силк кът", защото не може да ги откаже.

Двамата със съпруга имат три деца. Емили, която е на 40, се пребори с рака и се омъжи за Джеймс Хът през 2012 г. На сватбата присъстваха сегашният престолонаследник Уилям, съпругата му Кейт и брат му Хари. Емили има син и дъщеря - Изабела и Хенри.

Синът на Сара Джордж е на 39 г. и Уилям трябваше да стигне до Южна Африка за сватбата му с Бианка Мур. Те имат три деца - Сибил, Моли и Джоузеф.

И най-малката дъщеря на Сара - Селия Роуз (35 г.), получи правото да носи семейната тиара, която бе върху главата на нейната майка, както и лелите Даяна и Джейн на своята сватба с Джордж Уудхаус. Двамата имат син и дъщеря - Уолтър и Уинифред Сара.

Сара и другата и сестра лейди Джейн Фелоуз са много близки до племенниците си Уилям и Хари. Те присъстваха на сватбите им, а Сара е една от кръстниците на сина на Хари - Арчи, през 2019 г. Двете са особено чувствителни към Хари, който според всички носи гена на фамилията Спенсър повече от брат си Уилям.

Според издателката на списание "Величество" Ингрид Сюърд Хари е "изключително горд със своя произход от фамилията Спенсър.

"Не само, че той изглежда като Спенсър с червената си коса, но нарича Сара и Джейн своите "червени лели". Фамилията Спенсър е известна с откровенията си, с бързия живот. При тях води сърцето, а не главата", заяви тя пред вестник "Телеграф".

Това може би обяснява и разрива на Хари с брат му и баща му през последните години след брака му с Мегън Маркъл. Просто кръвта на Спенсър отново е взела превес в един момент и се стига до поредния скандал.