Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пистолетът, с който беглецът от затвора е стрелял.
Пистолетът, с който беглецът от затвора е стрелял.

Пуснали Пепи Усмивката от затвора преди 8 месеца, за да се лекува, но той "забравил" да се върне

Поръчителство на отвличане, стрелба по зет си и палеж на дома на сестра си - тези престъпления успя да добави към досието си рецидивистът Петър Колев-Пепи Усмивката от София.

От 8 месеца полицията го издирва, за да го върне в затвора, където излежава присъда за побой и наркотици. През септември м.г. прокуратурата му разрешила да прекъсне изтърпяването на наказанието си за 20 дни, за да се лекува. Вместо да се върне в затвора, каквито са правилата, той избрал свободата, макар и незаконна. Бил обявен за издирване и не е ясно къде се е укривал.

Когато обаче полицаите от СДВР влезли в дирите му, Усмивката предприел вендета към близките си. Подозирал, че са го издали. В понеделник 47-годишният Колев тръгнал към дома на сестра си в кв. “Люлин”, но преди това провел телефонен разговор. В него поръчал отвличането на брат си. Мъжът бил натикан в кола от приятел на Пепи Усмивката, но въпреки това успял да подаде сигнал в МВР. Похитителят признал, че е действал по поръчение на Колев.

По това време силно дрогираният Пепи Усмивката вече бил в жилището на кака си. “Прострелял е с въздушен пистолет в бузата своя зет и е запалил дивана”, обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Колев се скрил в барака наблизо, където полицаите го арестували. По същото време пожарникари бързо потушили пламъците в дома на сестра му.

Предполага се, че Колев се е укривал именно в бараката, докато го търсят, за да го върнат в затвора. Вътре имало и много дрога.

Това не е първият арест за Петър Колев. Проблемите му със закона започнали през 2015 г. Тогава е осъден условно за притежание на кокаин. Ефектът бил нулев. Месеци по-късно хулиганствал в заведение - псувал и обиждал посетителите. Заканил се и с убийство на клиентка на бара. На 14 април 2020 г. получил 2 г. затвор за двете престъпления. Към тях съдът добавил и година и половина от условното наказание за притежание на дрога.

Вместо да влезе зад решетките, Колев измислил схема как да се скрие. Изнесъл се от дома си и накарал майка си да му наеме апартамент. За да не се разбере, че той го ползва, мъжът пращал жената да плаща наема.

От полицията търсили многократно Колев, но след като не могли да го намерят, на 16 февруари 2021 г. била издадена европейска заповед за арест, а мъжът бил пуснат за издирване и в Интерпол. Още с постановяването на присъдата му била наложена и мярка “забрана да напуска страната”.

До откриването му се стига случайно. На 23 април м.г. около 22 часа Колев карал беемвето си, но в тунела за кв. “Люлин” не подал мигач. Близо до него се движела патрулка, от която го видели. Подали му сигнал да спре, но той натиснал газта. Карал в посока кв. “Борово”. Там ударил такси, в което се качвал пешеходец. Мъжът пострадал сериозно, кракът му бил ампутиран.

Колев избягал от катастрофата, а полицията започнала разследване. Така стигнали до мъжа, който е вписан в документа за технически преглед на автомобила. Той бил задържан за 24 часа и разпитан. Казал, че не е карал колата, а зад волана на беемвето бил вуйчо му Петър Колев.

Полицията бързо разбрала, че той е издирван, за да влезе в затвора. Криминалистите научили и че е въоръжен. Затова решили да го задържат в дома му, тъй като на улицата можело да има опасност за хората. Така на 27 април 2023 г. вечерта в блока в кв. “Люлин” отишли криминалисти, барети и психолози. Колев държал пистолет в ръка, казал, че ще се самоубие След двучасова беседа с психолозите се предал, без да има пострадали.

Оказало се, че държи два пистолета “Глок”. Единият бил незаконен, а другият - регистриран на името на друг човек. Затова Колев бе обвинен за притежание на незаконно оръжие и рискува от 2 до 8 години затвор. До 36 месеца може да лежи заради отказа си да спре на полицейската стоппалка. От 5 до 20 години пък го грозят, защото е направил тежка катастрофа и е избягал.

Веднага го вкарали в затвора по присъдата за дрога, хулиганство и закана за убийство. Делата за другите престъпления са висящи. Към тях сега ще се добавят и разследванията за палежа и стрелбата.

Рецивидистът вече е зад решетките в Казичене, но вероятно ще бъде преместен на по-тежък режим.