Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Любенов
Димитър Любенов

На свобода с гривна у дома излиза след година и 8 месеца в ареста Димитър Любенов. През септември 2022 г. той помете с поршето си колата на французина Лоран Пети, който почина, а съпругата му беше тежко ранена. Инцидентът беше на околовръстното шосе в София, а пробите на Любенов за алкохол и наркотици бяха положителни. В понеделник Апелативният съд го е освободил окончателно под домашен арест с гривна за проследяване. Той беше задържан 20 месеца. Предишният рекорд за престой в ареста по същото обвинение беше на Кристиан Николов от катастрофата с Милен Цветков - той лежа 16 месеца.

То започна с разпоредително заседание на 9 април, след като разследването се бавеше заради документи от Франция, които бяха получени на 14 юли. На заседанието Любенов поиска да го пуснат на свобода, но съдът отказа. Той обжалва пред Софийския апелативен съд, който го пусна под домашен арест. Магистратите се мотивираха, че делото вече е в съда, Любенов няма как да повлияе на свидетели и е минало много време от престъплението, през което той е бил в ареста.

Катастрофата стана на 25 септември 2022 г. Около 4,40 ч сутринта Брижит и нейният съпруг Лорен пътували по столичното околовръстно към летището. Прибирали се от Банско. В малкия “Форд Фокус” ги возел Петър Антонов, роднина на съпругата на един от синовете на двойката. Любенов пък се прибирал от запой с приятели, а по това време половинката му празнувала рождения си ден на друго място. Мъжът опитал да си викне “Дринк енд драйв” - услуга, при която ти пращат шофьор да кара твоята кола. Автомобилът им обаче бил спрян от полицаи. Тогава Любенов извикал втора кола, която също била спряна. Вместо да изкача трета, се качил сам да кара. Тръгнал по околовръстното в посока “Младост” и ударил отзад със 195 км/ч с мощния си джип “Порше Панамера” колата на французите на метри след голям столичен мол.

Експертизи показаха, че е карал дрогиран с кокаин и на 1,73 промила алкохол в кръвта. Малко преди да удари семейството, Любенов бил спрян за проверка от полицаите Георги Малински и Любка Гечева, позната и като Буба. Дал 200 лева на Малински, за да не го тестват. Срещу сумата те го ескортирали до края на територията на 6-о РУ, в което работят. Секунди по-късно Любенов ударил форда, а полицаите, вместо да помогнат, се скрили. Те са подсъдими за това, че не са проверили мъжа, делото е в съда.

Самият Любенов бе задържан още след катастрофата. Той е обвинен, че е причинил катастрофата при евентуален умисъл, карал е пиян и дрогиран. Имал няколко предишни глоби за превишена скорост, които си плащал. Пред магистратите по време на мерките си за неотклонение Любенов настоява, че не е искал да причини катастрофата. Съдия Атанас С. Атанасов от Софийския градски съд обаче посочи, че има данни за умисъл. Той обясни, че Любенов от около 400 метра е можел да види форда. При скорост 196 км/ч му трябвали 300 метра, за да спре, но дори не намалил.

Делото продължава през юни. Полицаите Гечева и Малински са сред свидетелите.