85 храни изграждат основата на диета №1 за здравето (Списък)
Още през 1975 г. е формулирана концепцията, но световно признание получава в края на 90-те, малко преди авторът ѝ да почине на 100-годишна възраст
Концепцията за най-полезната за здравето диета е публикувана за първи път през 1975 г. от американския биолог Ансел Кийс и неговата съпруга, химичката Маргарет Кийс, но не успява да получи широко признание чак до 90-те години на миналия век. Семейство Кийс забелязва връзката между ниската честота на сърдечносъдови заболявания в традиционните средиземноморски общности и нарича модела Средиземноморска диета, но не успява да я наложи - изглежда прекалено нетипична за средния западен човек, прехласнат по леснотата на храненето с полуфабрикати и силно преработени за вкус продукти. Кийс открива феномена покрай свое изследване на ефектите от глада през Втората световна война. Ученият с изненада установява големия спад на инфарктите в страни, в които гладът принуждава населението да ограничи типичните си диети с високо съдържание на мазнини и калории, както и обратната тенденция, когато същите страни се възстановяват след войната и храненето на населението се променя отново. Въпреки отхвърлянето на убеждението му в силата на традиционната средиземноморска кухн, Кийс следва модела и доживява 100-годишна възраст. Умира през 2004 г., когато неговото откритие е потвърдено в десетки изследвания и усилията и изследванията му получават заслужено световно признание и уважение.
Проучванията потвърждават наблюденията на Кийс за благоприятното влияние върху риска от метаболитен синдром, затлъстяване, диабет тип 2, невродегенеративни заболявания и рак.
След нелепия фалстарт и проучвания на прага на новото хилядолетие Средиземноморската диета няма противници в медицинските среди.
През 2024 г. Средиземноморската диета беше класирана и на първо място като най-добра здравословна диета за сърцето, най-добра диета за здравето на костите и ставите, най-добра диета за профилактика на диабет и най-добра диета за здравословно хранене.
Дължи се наполовина на правилния подбор на храни - прости, сезонни, непреработени, предимно растителни, с повече риба, отколкото месо, и полезни мазнини от ядки, семена и маслини. Другата половина от респекта е най-кратко обяснена с думите на гръцката диетоложка Елена Паравантес-Харгит пред Еveryday health, че това не е диета, а начин на живот, по същество на селски живот и прехрана с това, което расте в градината, заедно с малко ферментирали млечни продукти и зехтин.
На тази основа Световната здравна организация, Харвардското училище по обществено здраве и организацията с нестопанска цел Oldways създават пирамидата на диетата и правилата за приготвяне на храните по щадящ начин, който запазва най-голяма част от съставките на суровата храна. Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) смята хранителния режим за “нематериално културно наследство за спешно опазване”.
Проучване и метаанализ установяват, че всяко увеличение на точките в оценката за Средиземноморската диета (което означава колко добре човек следва стила на хранене по скала от 1 до 9) е свързано с 5% по-нисък риск от смърт по всяка причина.
В основата на “селското” ядене най-вече в Гърция и Южна Италия са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, бобовите варива, подправките, ядките и зехтинът (вижте примерен списък за пазаруване по-долу).
От храните с животински произход се препоръчват риба и морски дарове (два пъти седмично) и умерени количества млечни продукти, яйца и птиче месо. В традиционните кухни край Средиземно море се яде месо само за специални поводи, като неделна вечеря например, и дори тогава е в малки количества. Червено месо и сладкиши - често разбирани само като сушени плодове - се консумират рядко. Благодарение на всичко това Средиземноморската диета се превръща в ценен медицински инструмент в съвременния свят.
Може би най-добрият начин да обясним ползите от режима е да го третираме като илюстрация на концепцията за хранителна синергия, която е основен принцип в съвременното хранене. Смисълът е, че базовите храни в диетата си взаимодействат и засилват своите положителни ефекти до по-големи от сбора на ползите от отделните продукти.
Най-четени
-
Смърт във Венеция
Преди 5 века гондолиерите в града на каналите са били 10 хил. души, днес са 400 Традицията се предава векове наред от баща на син, но сега всеки европейски гражданин може да се пробва срещу курс от
-
Галерия Баварски пророк: Жълт прах, разхвърлян от самолети, ще спре руските танкове
Гадателят Ирлмайер предсказал още смартфоните и климатичните промени Баварският пророк Алоис Ирлмайер (1894-1959) живял през 20-и век, но се твърди, че много от неговите пророчества се отнасят за
-
Как Георги Илиев погреба Фатик до баща му в бял ковчег
Шефът на "ВАИ холдинг" Георги Илиев, борците Боян Радев и Димитър Джамов и още около 150 близки, приятели и бизнеспартньори погребаха убития Филип Найденов– Фатик на 21 август 2003 г
-
Ти си момчето на мама
ТИ СИ МОМЧЕТО НА МАМА 1. Живееш с ваште (Ми само на 43 години си, кво. На тая възраст организмът още не е укрепнал за самостоятелен живот). 2. Търсиш себе си (Все още не си сигурен какъв искаш да
-
Галерия Новите ракети ще обърнат ли войната в Украйна?
30% от оръжията на Киев вече са собствено производство Украйна се готви да удари Москва със собствените си ракети "Трембита". Тази изненадваща новина публикува британският The Telegraph в самото