Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Последното заседание се оказа предпоследно - във вторник депутатите ще заседават за последно преди пленарната зала да се изпразни по време на предизборната кампания. 

СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Последното заседание се оказа предпоследно - във вторник депутатите ще заседават за последно преди пленарната зала да се изпразни по време на предизборната кампания. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Никола Минчев избра - ще се бори само за ЕП, повечето от колегите му от евролистата обаче ще са кандидати и за 50-ото НС

33 партии и коалиции записани за участие в ЦИК

На изборите 2 в 1 ще има и участници 2 в 1.

Освен двойните по традиция водачи за национални листи се очаква да има дублаж в имената при някои формации и за българския парламент и за европейския. Това е поредната безпрецедентна ситуация за вота на 9 юни. До нея се стигна, тъй като двата вида вот се разглеждат отделно, независимо от съвпадението на датата им тази година, и

не е нарушение

едни и същи хора да кандидатстват в две листи и дори да са едновременно водачи и за Европарламента, и за 50-ото НС.

А мераклии за Брюксел и за София едновременно има във всички партии, показа сондаж на “24 часа”. Имената на кандидатите още са на ранен етап, тъй като нито една от формациите не е окончателно готова със списъците си. Срокът за регистрацията им обаче вече тече и

приключва на 7 май

Светли вторник е последният ден, в който кандидатските листи за Европарламента трябва да се регистрират в ЦИК, а тези за българския парламент - в РИК-овете.

Няма нормативна пречка за първи път да има двойни кандидати/водачи. “Кандидат за народен представител, предложен от партия или коалиция, може да бъде и кандидат за член на Европейския парламент”, гласи решение на ЦИК от 19 април.

“Всеки вид избор трябва да се разглежда самостоятелно, няма ограничение в закона. Не бива да се смесват изборите за Народно събрание с тези за членове на ЕП. Общото между тях е, че се гласува в един и същ ден. Така че се спазват изискванията на Изборния кодекс за участие съобразно разпоредбите за съответния вид избор”, обясни в интервю за “24 часа” наскоро шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Подреждането на кандидатските листи в изборите за членове на ЕП и за народни представители е изцяло в преценката на партиите и коалициите.

Най-голямо дублиране на имената се очаква при ПП-ДБ. Причината е, че от “Продължаваме промяната” вкарват в евролистата си много от настоящите си депутати.

Изключение е само водачът Никола Минчев, който вече казал на съпартийците си, че ще се бори само за Брюксел. Досега Минчев беше водач в Пловдив. Очаква се първото място там сега

да е за Асен Василев

Съпредседателят на ПП може този път да поведе две листи, преди беше само в Хасково.

Начело на две листи ще е вероятно и експремиерът акад. Николай Денков - освен в Шумен, името му се спряга и за Бургас. В морския град досега беше Константин Бачийски, но партията му СЕК напусна ПП-ДБ, въпреки че бе мандатоносител на кабинета “Петков”.

Трудно вървял в момента пазарлъкът между ПП и ДБ за водачите в страната. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов искали повече от досегашните, разкри запознат с разговорите.

Не е ясно кого ще изпрати коалицията например в Благоевград. Предишният водач там Андрей Гюров стана подуправител на БНБ. Спряга се досегашният регионален министър Андрей Цеков.

За разлика от водача за Брюксел Минчев, останалите в евролистата на “Промяната” вероятно ще са и в списъците с кандидати за НС. Причината е, че прогнозите отреждат на ПП-ДБ до 4 места в Брюксел, а с преференции листата ще се размести, т.е.

ничий мандат не е гарантиран

и водещите фигури си правят и “българска” застраховка.

НИКОЛА МИНЧЕВ
НИКОЛА МИНЧЕВ

Даниел Лорер например се очаква да запази първото място във Варна плюс да е кандидат за ЕП. Христо Петров - Ицо Хазарта, пък беше водач в лидерския 25-и МИР в София и сигурно ще продължи там битката срещу Бойко Борисов заедно с тази за Брюксел.

За двата парламента едновременно се очаква да се борят още Калина Константинова, Настимир Ананиев и Искрен Митев. Вероятно и Деница Симеонова, която беше първа във Враца, и Явор Божанков (в Габрово).

Втората позиция в евролистата ще е за “Да, България”. Формацията на Христо Иванов направи вътрешни избори за кандидатите си, които изстреляха

дипломата Стефан Тафров

В челната тройка е и депутатката Елисавета Белобрадова. От ДСБ пък се чака Радан Кънев - единствен евродепутат от коалицията сега.

Въпреки очакванията, дублаж на имена при БСП май няма да има, но там до последния момент да няма нищо сигурно. Изпълнителното бюро се събра късно в петък, а в събота Националният съвет на партията трябва да одобри списъците.

От месеци Кристиан Вигенин е сочен за първи в евролистата на БСП. Очакваше се зам.-шефът на партията и бивш външен министър да запази и първото място в Ямбол, където е отличник на последните няколко вота. Късно в петък обаче за водач на листата там се завъртя и името на дъщерята на Румен Овчаров - Теодора, която от години върви по стъпките на баща си в политиката. Миналия април Вигенин бе първи и във Велико Търново, сега там ще е ново име.

До снощи не беше ясно дали Драгомир Стойнев ще избере да е в евролистата, за сметка на Пазарджик, или ще предпочете да остане в родната политика. Миналата година възпитаникът на Сорбоната беше водач и в Габрово. За евролистата обаче се стяга и проф. Румен Гечев. Той вече има 9 мандата като национален депутат, макар някои в кратките парламенти от 2020 г. насам, и така се доближава до тавана от 12 г. на банката, разписан в устава на БСП.

Кристиан Вигенин
Кристиан Вигенин

Затова се очаква нов водач на листата в Плевен.

Голяма част от останалите можело да са същите - няма как да се правят избори през година и да се сменят основните играчи, обясни социалист. Миналия април освен Нинова (25-и МИР и Благоевград) по две листи водиха и заместниците ѝ Борислав Гуцанов (Варна и Търговище), Атанас Зафиров (Видин и Хасково) и Кристиан Вигенин. И Иван Иванов бе пръв и в Русе, и в Шумен, където обаче БСП вече има кмет и се чакат размествания.

На този фон знаков ляв депутат в 4 събрания обяви, че се отказва. 44-годишният Богдан Боцев влизаше с рекордни преференции. Но се връща като зам.-кмет на Гоце Делчев - виждал себе си като по-полезен там.

Очакват се размествания и при “Възраждане”

заради отцепниците около Николай Дренчев. Самият той беше двоен водач - в 23-и МИР в София и в Ловеч. Иво Русчев е бил втори след него в столицата, а Александър Арангелов два пъти повеждаше в София- област, следван м.г. от Георги Прасков. Четиримата бяха изключени.

Водачът на евролистата им Станислав Стоянов пък досега водеше и във Велико Търново.

При ДПС водачествата винаги са знакови и затова се очаква Делян Пеевски също да е двоен

или дори троен

По традиция лидерът “дърпа” два региона за Народното събрание, а преди 5 г. на евровота председателят (тогава Мустафа Карадайъ) оглави лично и евролистата. Пеевски беше на второ място в нея, но се отказа от мандата. Сега не е ясно как ще се разпределят позициите им с другия съпредседател Джевдет Чакъров. Очакваше се тясното ръководство на ДПС да реши водачите до петък.

В ГЕРБ също още няма яснота нито за евровота, нито за предсрочния парламентарен. Ключовите фигури, повечето от които бивши министри, традиционно водят в едни и същи райони от години. Бойко Борисов вече обяви, че Йорданка Фандъкова пак влиза в битката в София, но като кандидат за депутат. Което със сигурност я прави един от новите водачи.

Борисов имал депутатски планове и за Антон Хекимян, според запознати може да са за ЕП.

Финално 34 партии и коалиции са подали документите си за участие в тези избори. След проверка на ГРАО на подписите обаче вече беше отказана регистрация на “Атака”. Все пак формациите са повече от миналия април, когато се бориха 26.