Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

доц. Момчил Мавров
доц. Момчил Мавров

Тя говори за "преписки и папки в прокуратурата и ДАНС", а всъщност проверката по анонимен сигнал е прекратена, а доцентът нито веднъж не е викан на разпит където и да било

Гневен от телевизионна изява на Лена Бориславова, и.д. шефът на Националната здравноосигурителна каса доц. Момчил Мавров ще чака в съда острието на “Продължаваме промяната”.

Това се случи няколко часа след тв изява по Би Ти Ви в петък на бившата началничка на кабинета на Кирил Петков. Тя нарече Мавров “напълно зависимо лице, за което

публично е известно, че има преписки и папки в прокуратурата и в ДАНС”

Изборът му за шеф на касата бил “абсолютно нарушение на правилата за работа на Народното събрание” и затова дори взели главата на председателя на парламента Росен Желязков.

“Г-н Желязков погази правилника, за да осигури

здравната каса с 8 млрд. лв. бюджет да премине в ръцете

на г-н Мавров, който бе избран миналата година с гласовете на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане”, каза Бориславова.

Потърсен за коментар от “24 часа”, доц. Мавров беше кратък, но категоричен, че ще покани в съда Лена Бориславова, тъй като Софийската градска прокуратура е прекратила проверката по анонимен сигнал през 2023 г. Самият Мавров не е бил разпитван нито веднъж в ДАНС или от прокуратурата.

Известно е, че когато става ясно, че доцентът има шанс да влезе в НЗОК, започва раздвижване в определени среди и в службите е получен анонимен сигнал срещу него за оказван натиск върху служители, но не е ясно за какво.

Мавров не е непознато лице за системата. Преди да стане подуправител с решение на правителството на Гълъб Донев,

през март 2023 г. оглави надзора на НЗОК

Той е доктор по право с магистърски степени по финанси и здравен мениджмънт. Дълги години е зам.-директор на най-голямата държавна болница “Св. Георги” в България. Тази университетска болница в Пловдив е с най-високи приходи от всички в страната.

При последното служебно правителство на Румен Радев Мавров беше началник на кабинета на здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Лена Бориславова
Лена Бориславова

В петък Лена Бориславова повтори аналогични твърдения срещу кариерното израстване на пловдивчанина, лансирани от на Кирил Петков, когато Мавров се появи сред кандидатите за шеф на касата. Лидерът на ПП разпространи новина, появила се анонимно в “Капитал”, за доклада в секретно деловодство на ДАНС.

“Има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова се обявяваме категорично против неговата кандидатура”, обясни тогава Петков.

В края на 2023 г. шефът на здравната комисия проф. Костадин Ангелов лансира за подуправител Мавров, седмичникът “Капитал” писа, че е бил управител или съдружник в десетина фирми за търговия, юридически услуги, добив на земеделска продукция, чиито дялове след това прехвърля основно на съпругата си.

“ Не съм разпитван нито от ДАНС, нито от други служби”. Това вече веднъж заяви и новоизбраният подуправител на НЗОК Момчил Мавров, след като изслуша хвалбите и хулите по свой адрес в парламента.

Новият шеф има опит със здравната каса, тъй като през последните близо 5 месеца е неин подуправител. През ноември миналата година Мавров бе единствен кандидат за поста, издигнат от ГЕРБ-СДС. Дотогава управителят сам избираше подуправителя, но депутатите промениха Закона за здравното осигуряване и това стана задача на Народното събрание.

Именно изборът му тогава стана

причина за пропукване на (не)коалицията

Ден след като бе гласуван за подуправител, напрежението между партиите в сглобката ескалира и те поискаха оставката както на Мавров, така и на управителя Станимир Михайлов. Двамата подадоха оставки, но останаха на постовете си до избора на нови. Така пет месеца по-късно, на 17 април, изненадващо по предложение на ГЕРБ и ДПС в дневния ред влезе гласуването на оставката, но само на Михайлов и Мавров временно пое поста.