Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малкият Пепи помага на батко си в ежедневието.
Малкият Пепи помага на батко си в ежедневието.
  • След трагедията от 2023 г. за него се грижи 10-годишният му брат Пепи
  • Попаднал в същото състояние като дете, днес Мишо е истински вдъхновител, който създаде своя иновативна протеза

Чудо по Великден очаква 20-годишният Милен Киряков от село Дебелт. Момчето остана без ръце при ужасна трудова злополука.

Милен ще има протези шест месеца след инцидента,

при който машина за пелети буквално прави ръцете му на кайма.

Младежът ще има не какви да е, а роботизирани протези, с функции, които ще му помогнат да живее пълноценно. Протезите се изработват абсолютно безвъзмездно от известния ни параолимпиец лекоатлет Михаил Христов, сам останал без ръце едва 14-годишен.

Пред "24 часа" Михаил, който изработва иновативни протези, пое ангажимент тази за дясната ръка на Милен да е готова преди Великден. Така ще се осъществи едно негово голямо желание - да си вземе от благодатния огън на Възкресение.

След трагедията, сполетяла момчето от Дебелт, стотици хора се включиха в кампания за даряване на средства, организирана от фондация "Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще", а съселяните на Милен събраха 15 хил. лева чрез базари и други инициативи.

"Тези средства ще се използват само за поддръжка на протезите, която се прави всяка година. Само на коледния концерт за Милен се събраха 6 хил. лева.

Спестихме и като се лишихме от заря за Нова година. Семейството на момчето е много бедно, Милен има брат на 10 г. Работи само бащата", каза кметът на Дебелт Никола Сачанов. Той съдействал на останалия без ръце за документите му в ТЕЛК в Бургас.

3 хил. лева събрали съученици на Милен от морското училище,

което той завършва тази година.

"Когато разбрах за трагедията, веднага реших да поема разходите по изработката на протези. Първо ще сложим дясната, за да може да се храни, а после и лявата. Милен ще премине през обучение как да работи с протезата, как да я поддържа. Тя е с функция отваряне и затваряне на пръстите на ръката", обяснява 33-годишният Михаил Христов.

Михаил Христов (с бялата блуза) и братята от Дебелт по време на инструктаж за протезите
Михаил Христов (с бялата блуза) и братята от Дебелт по време на инструктаж за протезите

Той губи своите ръце като дете при тежък инцидент - електрическа дъга се отделя от трансформатор с 20 000 волта напрежение и преминава през него. Заради изгарянията се налага ампутация. Трудно, но той успява да надмогне себе си, започва да се занимава активно с лека атлетика и става трикратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания, подобрява десетки европейски рекорди.

След време основава фирма за изработка на протези, за да помага и вдъхновява. В продължение на 5 г. разработва своя иновативна протеза, която вече е готова.

"Политика на нашата фирма е да намираме начин да помогнем на онези, които не могат да си позволят протезите. В случая

семейството на Милен няма финансовата
възможност

Доброволци помагат на семейството от Дебелт да почистят двора.
Доброволци помагат на семейството от Дебелт да почистят двора.
В Белгия цената на протезите се поема от държавата, а при нас хора, които имат нужда от протези или скъпи лекарства, са принудени да заминат в друга държава, за да си ги позволят", възмутен е Михаил, който за кратко бе и депутат, но сам напуска парламента през 2020 г.

Спокоен е, че в случая на Милен има събрани пари за поддръжката на протезите, която е между 2000 и 3000 лева на година.

Желание да помогне финансово изразил и собственикът на мебелната фабрика, на чиято територия става инцидента, Атанас Пъчков. Пред наш екип предприемачът обясни, че машината, която захваща ръцете на Милен, е била на терен, преотдаден на друга фирма.

Пъчков и още двама негови работници стават очевидци на злополуката.

"Веднага се обадих на тел. 112, а двамата работници му оказаха първа помощ", спомня си Бъчков.

Много познати и непознати участваха в ремонта на къщата на семейството на Милен.
Много познати и непознати участваха в ремонта на къщата на семейството на Милен.

Милен признава, че ако не е била спешната намеса на двамата мъже, които направили всичко възможно да спрат кръвотечението, може би нямаше да оцелее. 20-годишното момче често преживява кошмара от октомври 2023 г., защото

гледката от обезобразените му ръце била
пред очите

Но се опитва да продължи напред, да бъде силен и да дава пример на по-малкия си брат Пепи, който е неотлъчно до него. 10-годишният храни батко си, помага му с обличането, гледа го предано в очите, но и го ядосва по детски.

"Доста съм изнервен заради ситуацията, в която се намирам", признава Милен. Усетили помощта на познати и непознати от цяла България, двамата са окрилени от надежда за по-добър живот.

След като получи и свикне с протезите, Милен иска да работи, за да помага финансово на семейството, което разчита само на бащината заплата. С майката не се погаждали - често напускала дома, връщала се за ден-два и после пак зачезвала, казват братята.

Въпреки нерадостното ежедневие младият мъж

мечтае един ден да се задоми, да има жена и деца

А в по-близко бъдеще да учи за IT специалист.

"За Милен борбата тепърва ще продължава, а ние ще сме до него за всичко занапред. Прекланяме се пред огромното и добро сърце на Михаил, който ще му дари нов живот.

Михаил Христов като депутат
Михаил Христов като депутат

Това, което този млад човек ще направи, е огромен жест на доброта, която Милен ще помни цял живот! След поставяне на протезите и минаването на рехабилитациите ще му потърсим и работа", казва Радостин Георгиев, управител на фондацията, която организира благотворителната кампания и е поела грижата за двамата братя от Дебелт.

При едно от пътуванията до София за проби на протезите Милен и Пепи гостуват на Радостин в дома му.

"Сготвих им мусака, защото казаха, че много я обичат, разведох ги из София. И на двамата много им хареса", казва Радо. С част от дарените средства доброволци от фондацията и съученици на Милен направили ремонт на къщата - сменени са врати, дограми, поставени са климатици, ламинат, закупена е нова техника.

Платени са дори непосилните за семейството сметки за ток, данъците за къщата, осигурен е интернет за 2 г. напред, а братята имат нови телефони и лаптоп.

"Много хора дариха, още пристигат подаръци за двете момчета, а събраните средства са близо 50 хил. лева.

И Милен, и Пепи му ще посещават психолог,

защото имат нужда. Правим всичко възможно Пепи да подобри успеха си в училище, той е четвъртокласник", разказва Радостин Георгиев.

И описва в социалните мрежи всяка доброволческа акция в дома на Милен и всяко негово ходене в София за протезирането.

"По миналият уикенд беше изпълнен с много емоции и много работа. За щастие, и времето бе с нас - слънчево и топло. Подобрихме дома на двете момчета, изчистихме двора, боядисахме, внесохме нови мебели и уреди, а това не е всичко", казват от фондацията.

А в пост във фейсбук: "Днес на помощ към екипа ни се включиха и 10 момчета, съученици на Милен. Прекрасни млади момчета, за които не бе важно да пият кафе някъде, а да се включат и да помогнат на Милен и брат му да живеят по-добре. Тези млади момчета са пример."

На въпрос от какво още имат нужда, Милен отсича: "От нищо, толкова много получихме."

И чака с трепет момента, в който ще сложи протезите. Той вярва в Бог и смята, че е получил изпитание, което ще го направи по-силен. Но това се случва бавно и трудно, защото все още не може да забрави онзи първи работен ден.

Машината за пелети тръгнала нормално, но в един момент дръпнала ръката му. Инстинктивно се опитал да я извади с другата, но загубил и двете. Едната до китката, другата - до лакътя.

"24 часа" номинира Михаил Христов за инициативата си "Достойните българи".