Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите пращат енергийния министър да предоговаря сделката с "Боташ".
Депутатите пращат енергийния министър да предоговаря сделката с "Боташ".

 Енергийният министър да предоговори подписаното споразумение между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" на 3 януари 2023 г., подписано от служебното правителство на Румен Радев. 

Това решиха депутатите след като 4 часа обсъждаха докладът от временната комисия, която има за цел да разгледа всички факти и обстоятелства около подписването на сделката. Накрая той бе приет от всички с изключение на ДПС. 

Освен това депутатите решиха докладът да бъде изпратен на българската и европейската прокуратура, ДАНС, БЕХ, КЕВР и енергийният министър. 

Почти целият дебат в зала премина в престрелки между доскорошните партньори ГЕРБ и ПП-ДБ и обвинения кой е трябвало да предоговори споразумението. 

Според изводите от доклада в момента "Булгаргаз" плаща по близо 500 000 долара на ден на "Боташ" за капацитет, но не получава газ от Турция.

"Хората, които ви слушаха остават с впечатлението, че ПП-ДБ са сключили договора. В нито един момент не чухме вашето мнение или на ДПС относно него. Премислен ли е, ще има ли проблеми за България с него и т.н. Това е абсолютно несериозно и
не може парламентът да не е информиран, не може без енергийната комисия да се подписват такива договори, това не е правилно, и най-вече то да се подписва от служебен кабинет", каза от трибуната Мартин Димитров от ПП-ДБ.

По думите му не може да се поема такъв ангажимент за 13 години, без да знаем дали имаме нужда от толкова количества газ.

"Колко пъти Денков е ходил в Турция да го предоговаря? Уж ходил три пъти ама аз не вярвам, Едно обаче е сигурно и то е, че се е срещал с "Лукойл" два пъти. Значи какво излиза? За да храним "Лукойл" можем да правим среща с тях, но когато България е ощетена не може да преговаряме с "Боташ". Думичка не сте обелили по този договор, освен това договорите подписани по нашето време са с двайсет пъти по-ниска цена", включи се и председателят на енергийната комисия Делян Добрев. 

"Виждаме какво се опитвате да направите днес. Опитвате се да изместите дебата, да хвърлите темата в пространството, където не трябва да е. Тук говорим за щетата, която нанесе служебното правителство на Румен Радев", каза Венко Сабрутев от ПП-ДБ. 

Борислав Гуцанов от БСП предложи в проекта на решение да бъде добавено, че трябва да се отстрани цялото ръководство на "Булгаргаз". Не можело такива хора, които подписвали такъв договор да продължават да стоят в дружеството.

"Благодаря на г-н Станков. Докладът който разглеждаме е изключително професионално подготвен, без излишна доза политиканстване. Дали подкрепяме договора - категорично не. Затова в решението подкрепяме всички документи да отидат в прокуратурата, където му е мястото", включи се и Александър Ненков от ГЕРБ.

"Всичко това се прави насилствено една седмица преди изтичане срока на комисията, една седмица срок, в който можехме да получим правно становище от БЕХ по въпроса, всички можехме да видим компетентно становище. Дали има нарушения, престъпления, има време органите да се произнесат", посочи Хамид Хамид от ДПС. 

Според него днес трибуната се използвала за пошла, грозна скъпоплатена предизборна кампания, затова и се закани те да не участват в този цирк. Навярно това е и причината при гласуването на доклада от ДПС да натиснат бутоните "против".