Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Главчев и Румен Радев след края на срещата с политическите сили миналия петък. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Димитър Главчев и Румен Радев след края на срещата с политическите сили миналия петък. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
  • Имало идея министрите на Димитър Главчев да подадат само клетвени декларации при Росен Желязков, но някой е взел решение за церемония като при избора на редовно правителство
  • Кабинетът "Денков" предава още във вторник

Как точно ще реагират депутатите тази сутринт, когато за първи път досега служебно правителство ще се закълне в парламента, а не в президентската институция?

Досега Румен Радев разпускаше парламента и изпълнителната власт, назначена от него, логично полагаше клетва на “Дондуков” 2.

За първи път обаче Народното събрание работи по време на избори, както му разписа променената конституция. Новият ритуал не дава детайли дали ще има изявления на парламентарните групи и политически дебати.

Ремонтът в конституцията, чрез който бяха орязани правомощията на президента по отношение на служебната власт, доведе до прецеденти около назначаването на кабинета на Димитър Главчев - 7-и служебен за последните 3 години. Като се започне от ограничения подбор от точно определени позиции в държавата за премиер до спора кой носи отговорност за работата на служебната власт.

Според юристи сега и ритуалът по клетвата е поредната “дупка”, оставена при спешния ремонт. Въпреки че и преди него в основния закон на държавата нямало ясен текст къде се кълне един служебен кабинет. Затова е била обсъждана идея Димитър Главчев и министрите му само да подадат в канцеларията на председателя на парламента Росен Желязков подписани клетвени декларации за поемане на постовете. Тя обаче очевидно не е срещнала подкрепа, а Румен Радев като знак на разграничение от този служебен кабинет настоя да има клетва в парламента. Въпреки че подобна церемония е задължителна само за редовно правителство, избирано от депутатите с гласуване в НС.

В деликатната ситуация кой точно носи отговорност за служебната власт определеният за премиер Главчев представи в петък състава на правителството с термина “политически балансирано”. Това беше индиректен знак, че сред министрите има представители на всички политически сили.

Самият президент видя пълния списък от министри също в петък, по едно и също време с медиите. Дори даде допълнително време на Главчев да направи промени в екипа си, ако прецени да се съобрази с претенциите на партиите. Някои от министрите - Калин Стоянов на МВР, Мария Павлова на правосъдието и Владимир Мундров на електронното управление, разгневиха ПП-ДБ и те напуснаха консултациите. Към редакционното затваряне на броя в понеделник обаче нямаше знак откъм Главчев за рокади в последните часове.

Иначе церемонията да е в Народното събрание поиска и Румен Радев. Предвид, че е първи служебен кабинет по новите правила и президентът не отговаря за него, той трябва да получава някакво политическо ръководство и то няма откъде да дойде освен от парламента - с конструктивни тези и инициативи, настоя той в петък. От БСП обаче поискаха президентът да присъства на клетвата в НС.

Веднага след нея премиерът Главчев и новите министри ще се отправят към Министерския съвет, за да приемат властта от кабинета “Денков”. Още същата вечер пък под прозорците на новия премиер се очаква протест с искане на оставката на Калин Стоянов и на самия Главчев.