Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атанас Пеканов

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕНОВ
Атанас Пеканов СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕНОВ

Под ръководството на Нинова БСП изчезна, казва бившият вицепремиер

Ролята на служебните кабинети не е само да организира избори, срокове по важни въпроси изтичат.

Това заяви в ефира на "Събуди се" по NOVA TV бившият вицепремиер Атанас Пеканов.

По думите му пред служебните кабинети винаги е имало наложащи задачи и ако основната задача е организирането на избори, то страната вместо да наваксва, ще изостава.

Разликата с предишните кабинети, назначавани от президента, и сегашния, назначен по новите конституционни правила, е в това, че преди имало яснота кой носи политическата отговорност в лицето на президента Румен Радев, посочи още бившият вицепремиер.

Той подчерта, че изоставаме с парите по ПВУ заради поемането на ресора от Асен Василев, който съвместяваше двата ресора, което Пеканов определя като грешна структура на правителството.

Той прогнозира, че заради конституционните промени в посока продължаващата работа на парламента по време на служебното правителство и преди избори, ще ставаме свидетели на предизборно наддаване.

Грешка в промените на основния ни закон е и опитите парламентът да диктува на изпълнителната власт какво да прави, посочи още Пеканов, визирайки задължаването му да предоговори ПВУ в частта енергетика преди, а сега и това, че депутатите удариха спирачки на разходването на средства от бюджета на Асен Василев.

"Не мисля, че в този случай има драма, защото Василев обаче ще е министър още само два дни", каза Пеканов.

Той коментира и великденските надбавки за пенсионерите.

Според икономиста доходите на пенсионерите трябва да се вдигат, но не е привърженик на раздаването на пари "на калпак", защото това е практика, която се прави само в дълбока криза.

По думите на Пеканов приемането ни и по суша в Шенген няма да е толкова лесно. Имаме подкрепа, но зависи какво ще се случи след изборите в Австрия есента, каза той. 

Под ръководството на Корнелия Нинова изчезна една партия на 130 години, посочи още Пеканов на въпрос дали ще бъде кандидат за европарламента, каквито заявки имаше по-рано.