Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ИЛИЯН БАБИЧКАТА
ИЛИЯН БАБИЧКАТА

Рецидивистът и Данчо Релето са най-големите майстори при задигането на електрически автомобили

Съпругата на Илиян Бабичката, обвинен за кражбата на джипа на президента Росен Плевнелиев, е собственичка на автовоза със задигнати от Испания 5 електромобила, научи “24 часа”. Каналът за трафик на крадени коли бе разкрит в понеделник от криминалисти на 6-о РУ и СДВР.

Автовозът преминал няколко държавни граници, преди да попадне у нас. На него имало 8 коли. Първите 3 били с редовни документи и без интервенции по тях. Останалите 5 - 3 електрически и 2 хибрида, обаче се оказали крадени. Те били с пренабити номера на рамите и с фалшиви документи. Разследването установило, че автовозът е собственост на фирмата на жената на Бабичката. Затова има съмнения, че самият Илиян лично е крал колите. В последните месеци той често пътувал до Испания. Оставал в кралството не повече от 3 дни. Бабичката е специалист по кражбите на електрически автомобили и хибриди. В цяла София само той и Даниел Димитров-Данчо Релето от Наглите, са майсторите по отварянето на такива автомобили, които имат по-специфичен начин на задвижване и запалване.

Бабичката посяга и на стандартните автомобили с кийлес запалване, твърдят криминалисти. При тях двама бандити действат заедно. Един носи раница и се доближава до собственика на колата. Устройството в чантата му прихваща сигнала от ключа. Предава го на другата част от уреда, която е у съучастника му. Той стои до набелязана за кражба кола.

Това е краденото беемве, което бандата на Илиян Бабичката бе хваната да разфасова.
Това е краденото беемве, което бандата на Илиян Бабичката бе хваната да разфасова.

По тази схема Бабичката и съучастникът му Ивайло Фаската задигнаха през декември 2021 г. джипа на президента Плевнелиев. Те издебнали съпругата му Десислава Банова - Плевнелиева, която точно паркирала колата в мол. Седмица след това Банова е ходила на разпознавания, където посочила един мъж. Той не е бил задържан, разказаха тя и Плевнелиев пред “24 часа”. Вместо това навръх Бъдни вечер столичната полиция задържа Илиян Бабичката. Тогава обаче не бяха открити други двама мъже - Владо Македонеца и Ивайло Фаската.

Оказа се, че съпругата на Росен Плевнелиев е описала друг мъж - оперативните данни сочат, че Бабичката е бил до колата, а Банова е видяла Фаската. Затова магистратите пуснаха Бабичката, тъй като видът му бил различен от чертите, посочени от синоптичката. Помогна и това, че колата не бе открита - смята се, че е била разглобена и продадена на части.

Година по-късно Бабичката пак попадна в ареста, отново за краден джип. Този път той бе хванат, докато разглобява краден джип.

Илиян Бабичката е с много криминални прояви. Има над 30 задържания за кражби, както от жилища, така и на коли. Преди да задигне джипа на Плевнелиеви, за последно бе арестуван на 2 януари 2019-а, след като близо две години бил обявен за общодържавно издирване заради присъда за кражба на кола през 2016 г. Във втория ден на 2019 г. Бабичката бил толкова изненадан от действията на полицаите, че дори не успял да окаже съпротива. След като бил окован с белезници в покрайнините на София, бил качен на полицейска патрулка и откаран в Софийския затвор, за да излежи наказанието си от 10 месеца.

За разлика от конкурентите си в кражбите на коли, Бабичката няма добро име в криминалните среди. Наскоро натопил свой конкурент за грабеж, а Фаската му станал кошаревски свидетел, научи още “24 часа”.

Илиян

Бабичката

при един от

арестите му

заради

крадени

коли.