Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Божанов
Снимка: Фейсбук/ Божидар Божанов
Божидар Божанов Снимка: Фейсбук/ Божидар Божанов

Отказът да се предостави информацията на парламентарната комисия за Нотариуса може да бъде единствено политически мотивиран. Това каза депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов във Фейсбук профила си.

"МВР вчера е публикувало позиция, според която няма да каже на никого дали Нотариуса в бил сътрудник на МВР, защото това била държавна тайна, цитирайки приложение към Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ)", обясни той.

"Не се съмнявам, че юристите на МВР познават добре ЗЗКИ, поради което отказът да се предостави тази информация на парламентарната комисия за Нотариуса може да бъде единствено политически мотивиран - както нерядко се случва, политическото ръководство спуска решение, за което трябва да се скалъпят мотиви", каза Божанов. 

"Според закона, класифицираната информация се предоставя при спазване на принципа необходимост да се знае и само на лица, които имат право на достъп до класифицирана информация (след проучване или по право)", обясни той. 

По думите му народните представители имат достъп до "строго секретно" по право (чл. 39, ал. 3), като дали е спазен принципът "необходимост да се знае" е разписано в чл. 39, ал. 3, т. 2 - при взето решение на парламентарна комисия (както и в други случаи).

"Такова решение беше взето в комисията за Нотариуса. Предвид нейния предмет е неоспоримо, че принципът "необходимост да се знае" е спазен.
Въпреки това, МВР реши да наруши закона", коментира Божанов. "И не вярвам това да е заради непознаването му".

Той обяснява, че в такива случаи се носи политическа отговорност, каквато министърът отказва да носи, криейки се зад превратно четене на закона.
"И не е толкова важно дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР или не - това вече можем да го предположим, след като много източници го твърдят. Но ако МВР потвърди тази информация пред комисията (с гриф, разбира се), следват други въпроси - искания за документи, кои са го ръководили, чии подписи има по тези документи, прилагани ли СРС-та, кои лица са записани с тези СРС-та, използвани ли са тези СРС-та в досъдебно производство или се складират с компроматни цели и т.н.", каза Божанов. 

По думите му може да има и обосновани искания за сваляне на грифа за сигурност на някои документи, ако това няма да разкрие оперативните способи на МВР. Може да се окаже, че информация, събрана със СРС, не е била унищожена по законовия ред. Може да се окаже, че няма извършена проверка за евентуални злоупотреби въпреки наличната публично информация.

"Затова говорим за съмнения за връзки с Нотариуса и прикриване на информация", допълни Божанов. 

МВР вчера е публикувало позиция, според която няма да каже на никого дали Нотариуса в бил сътрудник на МВР, защото това...

Posted by Божидар Божанов on Monday 1 April 2024