Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цанко Арабаджиев и Виктория Бочевска
Цанко Арабаджиев и Виктория Бочевска

"Европа за България" е едногодишна информационна кампания на "24 часа" с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Европейския парламент. Целта е да дадем максимум информация за кохезионните политики, да направим видими преките ползи от тях.

Гост на подкаста е Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Зад гърба си той има 16-годишен опит и утвърдено присъствие в банковия, застрахователния и частния сектор. 

Арабаджиев пояснява ролята и участието на банките като партньор на бизнеса при усвояването на средствата от Европейския съюз и как всъщност могат да бъдат разделени различните видове европроекти спрямо финансирането им, къде е ролята на банката в изпълнението на един проект, както и последващият контрол на изпълнението след финансирането. 

ББР финансира все повече проекти с инвестиции в чиста енергия като всеки 4-ти кредит в банката е свързан с енергийна трансформация и се класифицира като "зелен", казва Арабаджиев. 

Банката отчита голям интерес към програма за изграждане на централи за производство на енергия от възобновяеми източници, най-често фотоволтаици. 

Какви продукти има Българската банка за развитие, свързани с европейските фондове и програми - чуйте в подкаста директно от Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на ББР.