Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кирил Петков представи новия Изпълнителен съвет на ПП и обяви старт на кампанията.

СНИМКА: ПП
Кирил Петков представи новия Изпълнителен съвет на ПП и обяви старт на кампанията. СНИМКА: ПП

1/3 от депутатите на Кирил Петков искат в Европарламента

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” ще продължат заедно в политиката и ще се явят с общи листи и за национален, и за европейски парламент. Това стана ясно след партийния форум на ПП, който се проведе през уикенда в София.

Заедно сме доста по-силни, отколкото всеки един поотделно. Оказа се, че се допълваме. И точно това допълване ни прави с още по-голяма амбиция да сме първа политическа сила.

Така съпредседателят на ПП Кирил Петков отговори на въпрос на “24 часа” дали са обсъдили предложенията на Христо Иванов и Атанас Атанасов двете формации да имат общи ръководни органи. Не стана ясно обаче дали темата е била обсъждана от 600-те делегати на Общото събрание на “Промяната”.

За необходимостта да продължат заедно обаче отново говориха всички лидери в словата си пред форума в събота. Първи темата постави Никола Минчев, който откри като водещ и говори за необходимостта от единение. За да сме силни, трябва да сме заедно, каза Минчев и определи ДБ като “трайни съюзници”. Пътят, по който сме поели, е по-скоро трънлив, отколкото славен, така че верният съюзник е необходим, допълни той.

На първия ред на форума седнаха Атанас Атанасов и Христо Иванов от ДБ, Асен Василев, Кирил и Линда Петкови и Николай Денков.
На първия ред на форума седнаха Атанас Атанасов и Христо Иванов от ДБ, Асен Василев, Кирил и Линда Петкови и Николай Денков.

Христо Иванов разказа каква огромна цена трябва да се плати за промяната. Но тя няма алтернатива, в наше и ваше лице има един все по-добър отбор, допълни Иванов. А от думите му стана ясно, че иска ПП и ДБ да се явят на изборите отново като отбор. Струва си, това е единственият устойчив начин да вървим напред. България ще продължава да се управлява с някакви коалиционни формули, допълни той. Атанас Атанасов пък призова колегите си от ПП, като вземат решения, първо да се водят от разума, после емоциите. Защото ние минахме през един труден период, но от него всички взехме един урок: Съединението прави силата, допълни той.

Всички други партии се съобразяват, ако имаме политическата сила. Затова ще излезем пред хората и ще кажем: Дайте ни тази сила, за да може този план, реформи и визия за България да станат реалност, обясни Петков как партията му ще стане първа на изборите през юни.

Първото, което ще трябва да уточняват ПП и ДБ, ще е евролистата. “Промяната” одобри 15 имена, като водач ще е Никола Минчев. Интересното е, че в нея влизат 1/3 от депутатите на ПП - Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Деница Симеонова, Явор Божанков, Искрен Митев, Христо Петров - Ицо Хазарта и Христо Даскалов. Останалите са партийците Ива Руйчева, Мирослав Мавров, Борислав Антонов, Виктор Бонев, Красимир Александров, Марин Йотов, Светлан Илиев. Окончателната подредба ще бъде съгласувана с ДБ, като се очаква второто място да е за човек на Христо Иванов.

По време на форума е коментирано и какво ще правят ПП-ДБ след изборите и в какви управленски формати ще влизат. Асен Василев не зачеркна възможността отново да работят с ГЕРБ, като посочи като евентуални партньори “евро-атлантическия път на България”. Знак, че ще говорят отново с ГЕРБ, даде и Кирил Петков. Може да сме във всякакви формати, но няма да предадем избирателите си за принципите, заяви той.

Остър обаче бе в изказването си пред делегатите в събота акад. Денков: Видя се, че решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски. И това трябва да бъде ясно. Преди няколко седмици казах, че коалицията е ГЕРБ - ДПС. Сега ще кажа: Коалицията е ГЕРБ - ДП. Сами се сетете какво е ДП.

Форумът на ПП избра и нов Изпълнителен съвет. В него влизат съпредседателите Петков и Василев, премиерът в оставка акад. Николай Денков и земеделският министър Андрей Цеков, депутатите Калина Константинова, Венко Сабрутев, Венеция Нецова-Ангова, Даниел Лорер, Христо Петров - Ицо Хазарта, кметовете на Пазарджик и Благоевград Петър Куленски и Методи Байкушев, както и бившата говорителка на кабинета “Петков” Лена Бориславова. Всички те бяха определени от Петков като “генералите на промяната”.