Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пепелта се прави от венците, ползвани на предната Цветница.
Пепелта се прави от венците, ползвани на предната Цветница.

Православните християни си искаме прошка на Сирни Заговезни. По този повод "24 часа" подготви серия материали за традицията на опрощаването в различните религии. Този текст е за обичаите в католицизма и протестантството.

Горят клонките от предишната Връбница

С пепел се посипват католиците на Пепеляна сряда, за да се опростят. Те не искат извинение на специален ден, но се разкайват при всяка молитва с тези до тях.

Традицията за Пепелявата сряда и посипването с пепел е свързана с няколко библейски истории. Когато Тамара била изнасилена от своя полубрат, тя поръси главата си с пепел, раздра дрехата си и със заровено лице в ръцете си отиде, плачейки. Жестът е използван и за изразяване на скръб за грехове и грешки. Пепелта може да бъде символ на старото грешно аз, което умира и се връща в праха. В Книга на Йов той казва на Бог: Чух за теб със слуха на ухото, но сега окото ми те вижда. Затова се отвращавам от себе си и се разкайвам в пръст и пепел.

Пророк Йеремия призовава за покаяние, като казва: Дъще на народа ми, препаши се с вретище, търкаляй се в пепелта. Пророк Даниил разказва моленето към Бога: Обърнах се към Господа Бога, като се молех с усърдна молитва, с пост, вретище и пепел. Точно преди периода на Новия завет бунтовниците, борещи се за еврейската независимост, Макавеите, се подготвяли за битка с помощта на пепел. В този ден те постеха и носеха вретище, поръсиха главите си с пепел и раздраха дрехите си.

Самата пепел, използвана на празника, не е каква да е. Изгарят се върбовите клонки, ползвани на Връбница, разказват от Апостолическата нунциатура, де факто посолството на Светия престол на папата във Ватикана. В Западна Европа пък се ползват палмовите клонки от Цветница. Пепелта се посипва под формата на кръст на челото на грешника. Така започва пасхалното време на покаяние и на пости. Същата традиция имат и протестантите.

Макар да нямат специален ден за прошка, на всяка литургия преди причастие всеки моли извинение от този до него. Подават си ръка или си казват Мирът господен да бъде с тебе.