Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  •  Илко Захариев отключил биполярно разстройство след развода на родителите си
  •  Два пъти е лекуван в клиника

Червения пират, плашил министри и съдии с убийства, цяла седмица се измъкваше на разследващите заради скитническия си начин на живот. Местел се постоянно и това сериозно затруднило властите да го задържат.

Илко Захариев, както е името на 34-годишния мъж, е родом от Сливен. Там завършил с отличие математическата гимназия. Кандидатствал архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия, но не го приели. По това време родителите му се развели, а Захариев отключил първите си психични проблеми. Настанили го в лечебно заведение, където го диагностицирали с биполярно разстройство. Захариев останал в Сливен, където живеел с единия от родителите си.

Първите си заплахи започнал да отправя към съседите в блока. Освен лично, писал и бележки по вратите им. Те свикали заседание, на което направили подписка. Внесли я в полицията и било образувано дело. Въпреки това Захариев продължил със заплахите. Оставил закана на вратата дори на своята учителка Венета: "Не тропайте, ще стрелям".

По това време минал втори курс на лечение в клиника.

Вместо обаче да се стресне от срещата с полицията и да се укроти след престоя в болница,

Захариев

продължил и

дори разширил

обхвата на

заканите си

Намерил мейлите на община Сливен и започнал да пише заплашителни писма до институцията. Пращал и на училища в града. Така през ноември м.г. Захариев бил задържан, прекарал 24 часа в районното, след което го освободили.

Тогава Червения пират напуснал Сливен и дошъл в София. В съда каза, че живее на квартира. С идването в столицата останал без документи, тъй като му ги откраднали. Не подал сигнал в полицията и нямал започната продецура по издаването на нови.

Как се е сдобил с двата си мобилни телефона, не е ясно. Преди да ме арестуват, намерих двата иззети от мен телефона в кошче за боклук в столичен мол, каза в съда Захариев. Това обаче е опровергано от записи от камери именно в търговски центрове, където Захариев е сниман с апаратите в ръка. И двата мобилни телефона са без симкарти.

Именно от тях Захариев пращал заплахите. За целта ползвал безплатния уайфай в търговските центове. Там зареждал мобилните телефони. Понякога дори успявал да зареди апаратите в автобусите от градския транспорт. Някои от тях са оборудвани с USB портове.

Започнал да

пуска новите

закани на 10

февруари,

няколко дни след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса.

За част от заплахите съобщи самата съдия Цариградска пред депутатите от парламентарната комисия, разследваща дейността на убития Божанов. 

Георги Георгиев, който защитава Захариев, допуска, че може някой да му е повлиял.

СНИМКА: НОВА ТВ
Георги Георгиев, който защитава Захариев, допуска, че може някой да му е повлиял. СНИМКА: НОВА ТВ

Кажете на Цариградска, че ако не млъкне, мъжът и децата ѝ ще бъдат с бетонирани крака на дъното на някой язовир, гласяло посланието по мейла. Получено е по електронната поща на Окръжния съд в Плевен. Първите закани там започнали да идват на 19 февруари. Били подписани с псевдонима Червения пират.

В мейлите бездомникът твърдял, че съдиите са “необразовани” и “корумпирани селяни” и че определени органи от тялото им ще бъдат изкормени. Искаме кметовете в затвора, няма да се върна в България да работя, ние сме извън закона, законът казва смърт за вас, пишело още в писмата. Те идвали от три различни мейла.

Заплахите били над 50. Пращал ги и на официалната поща на Районен съд - Плевен. Не били посочени конкретни имена на съдии, по-често било споменавано това на Владислава Цариградска, която нашумя в последния месец.

Това са официалните имейли на съда, тук получаваме всички писма и документи. Това пречи на нашата работа, каза шефката на Окръжния съд в Плевен съдия Весела Сахатчиева. Това се случва за първи път и сме притеснени, всеки ден, дори и през почивните дни, и сред края на работния ден, това вече не спира една седмица, допълни тя. Заплахи на мейла получили и от Софийската районна прокуратура. Те били към обвинители и следователи.

Заради скитническия му начин на живот Захариев бе заловен едва след 19 дни. Хванаха го до гробищата в столичния кв. “Бояна”. Оказа се, че мъжът спял в изоставена къща без ток. Двата телефона бяха логнати в пощите, от които са пращани мейлите, разказаха от ГДБОП. Пред тях

Захариев си

признал всичко,

но в

предварителната

беседа и няма

статут на

доказателство

В съда мъжът се отрече и заяви, че няма общо със заканите. Въпреки това магистратите го оставиха в ареста.

Установено е, че от иззетите от него устройства са отправяни заплахи, но не че към момента на това деяние те са били у клиента ми, каза служебният защитник на Червения пират Геоги Георгиев. Той взел личните вещи на задържания, за да ги предаде на близките му. Направило му впечатление, че три от чантите били пълни с книги, а една – със скъпа храна. В нея имало луканки и сирена.

Стори ми се подозрително за човек, който няма една стотинка в джоба, коментира юристът пред Нова телевизия. Според него е възможно някой да е накарал Захариев да изпрати заплашителните съобщения от телефоните, които събирал.

Мъжът обясни, че Захариев избягвал действителността и се връщал в ученическите си години, защото тогава се чувствал комфортно и уютно. Не отричам вероятността той да е съпричастен към отправените му обвинения, допълни Георгиев. Той и клиентът му могат да обжалват във вторник.

Илко Захариев бе задържан близо до Боянските гробища.
Илко Захариев бе задържан близо до Боянските гробища.