Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Стево Пендаровски
Снимка: Архив
Д-р Стево Пендаровски Снимка: Архив

В двустранните отношения между България и Северна Македония и в усилията за разрешаване на отворените въпроси е необходима конструктивност, а "съществуването на македонско малцинство в България е факт, което се потвърждава от Страсбург", се казва в позиция на президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, цитирана от МИА.

Позицията е в отговор на запитване на държавната информационна агенция в Северна Македония за коментар от страна на Пендаровски на реакцията  на българското Министерство на външните работи, което вчера извика на среща извънредния и пълномощен посланик на Република Северна Македония в София "по повод скорошни публични коментари на политици от съседната държава и разпространени от тях неверни твърдения по отношение на България". 

„Във връзка със съобщението на Министерството на външните работи на Република България Ви уведомяваме, че позицията на президента Пендаровски както в миналото, така и сега е, че е необходима конструктивност в двустранните отношения и решаването на отворени въпроси, като се има предвид, че страната ни също претендира да бъде част от Европейския съюз, където заедно със съседна България ще се насочи към още по-голямо сътрудничество... Относно коментарите, които се отнасят до съществуването на македонско малцинство в България, това е факт, който е потвърден от решенията на съда в Страсбург”, цитира МИА съобщението от кабинета на Пендаровски.

Съобщението на българското министерство на външните работи, в което се казва още, че "МВнР категорично възразява срещу опита за поредно въвличане на България и двустранните ни отношения във вътрешнополитическия дебат в Република Северна Македония, включително в контекста на настоящата предизборна кампания", е широко оповестено от медиите в страната, пише БТА.  

"На Международния ден за правата на човека Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация призова България да гарантира правата на македонската етническа общност. В доклада за България комисията препоръча страната да разгледа всички възможни начини за гарантиране на човешките права на членовете на малцинствените етнически общности, включително македонската и помашката етнически групи, и да изпълни съответните решения на Европейския съд по правата на човека по отношение на правото на свобода на изразяване и сдружаване. Комитетът взима предвид обяснението, дадено от делегацията на страната-членка, че нейните граждани имат право на самоопределение, включително македонците и помаците, но все пак изразява загриженост, заради съобщенията, че на членовете на македонските малцинствени групи е забранено свободното упражняване на правото на свободно събиране и сдружаване", пише МИА.