Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изтласкването е движението, в което Насар няма равен в Европа, а и в света, където все още рекордьор е китаец.

СНИМКА: LAP.BG
Изтласкването е движението, в което Насар няма равен в Европа, а и в света, където все още рекордьор е китаец. СНИМКА: LAP.BG

Карлос Насар умее най-важното - да учи от грешките си в спорта и живота

Всички знаят за древногръцкия герой, сина на Зевс и смъртната Алкмена, наречен от римляните Херкулес, а иначе Херакъл. И 12-те му подвига, които извършва по нареждане на цар Евристей, при когото е пратен от Хера.

България вече имаше един Херкулес - Наим Сюлейманоглу, сега идва ред на втория - Карлос Мей Насар. За разлика от първия той има нещо, което го отличава. Наим така и не се научи от някои свои грешки, докато Карлос възприема всяка като урок. И се старае да не я повтаря. Не обича да мрънка, гледа оптимистично към следващото изпитание. Защото за своите 19 години той вече преживя неща, от които всеки роден тийнейджър ще се откаже от всичко. Но не и Херкулес от Червен бряг. Наистина досега изпитанията му са далеч по-малко от 12, като надеждата е да си останат толкова.

Развод, загуба на близък,

травма и амфетамини

Карлос е роден на 12 май 2004 г. в Париж. Баща му е ливанец, а майката от Червен бряг. Още докато е невръстен, те се разделят.

Карлос Насар се радва на успешен опит  по време на европейското  в София.

СНИМКА: LAP.BG
Карлос Насар се радва на успешен опит по време на европейското в София. СНИМКА: LAP.BG

След това се разигра екшънът с полицията в нощта срещу 28 юли 2022 г. край Слънчев бряг. Полицейски патрул опитал да спре джип BMW, управляван от Карлос, но той не се подчинил и натиснал газта. Започнало преследване, при което автомобилът на щангиста е спрян край поморийското село Каменар. В него заедно с Карлос пътували момиче и момче. Дрегер за наркотици показал употреба на амфетамини. Отделно се оказало, че 18-годишният щангист още няма книжка. Насар си призна вината и получи 3 години условно. Които със сигурност ще изтекат, защото вече е друг човек.

Карлос дължи цялата си спортна кариера на треньора Илиян Илиев, който почина неотдавна.
Карлос дължи цялата си спортна кариера на треньора Илиян Илиев, който почина неотдавна.

Няколко месеца по-късно дойде и голямата трагедия в живота му. На 2 декември 2022 г. от инфаркт почина неговият откривател и единствен треньор Илиян Илиев. Сърцето му спира на 57 г. Илиев получава инфаркта зад волана на път за Белмекен, където вече го чака Карлос.

И накрая за капак дойде и контузията. Карлос не си сряза, а си отряза ахилеса при битов инцидент. Тежка травма, от която един футболист със сигурност би отсъствал поне година, докато се възстанови. Не, само няколко месеца след контузията бе отново в залата, сам, за да вдига. Върна се по-силен от всякога.

Щангистът е запален по ЦСКА. На снимката е с лидера на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца.
Щангистът е запален по ЦСКА. На снимката е с лидера на агитката Иван Велчев-Кюстендилеца.

Всичко това му се случва още като тийнейджър. Паралелно с ученето в търговско-банковата гимназия в Червен бряг. Всеки на негово място отдавна щеше да е пред компютъра и да търси реализация извън спорта или да увисне на врата на родителите си.

Профилът Карлос Щури

вече е в миналото

“Да, безспорен талант е, но е и много щур. Дори във фейсбук се е нарекъл Карлос Щури. Абониран е за белите. Последната му издънка е, когато се качи на покрива на залата да си прави селфи. Изгоних го. Но на тренировки е постоянен и дава всичко от себе си. А за потенциала му говори и фактът, че сега на европейското в Милано бе обявен за най-добър щангист до 15 години по системата на Синклер. А коефициентът се определя от постиженията на състезателя в зависимост от личното му тегло, независимо от категорията.” Това са думи на покойния му вече треньор Илиян Илиев. Този профил вече не съществува в социалните мрежи. Щурия е доста по-улегнал, с доста по-различно виждане към живота.

Лека

атлетика

и шахмат

за старт

Щангите не са първата му спортна любов. Първоначално тренира лека атлетика и шахмат. Но един ден, когато е в трети клас, влиза в залата по вдигане на тежести, за да търси свой приятел.

Нежният допинг на Карлос Насар - националката по художествена гимнастика Магдалина Миневска. Двамата може да са заедно на олимпиадата.
Нежният допинг на Карлос Насар - националката по художествена гимнастика Магдалина Миневска. Двамата може да са заедно на олимпиадата.

“Не е обикновено дете. Гледаш го малък, а разсъждава като голям човек. Изключително уравновесен. Притежава невероятен талант и силен характер. Никога няма да забравя първото му идване в залата – хвърли коте в аспирацията, едвам го извадихме. Разбира се, накарах му се едно хубаво и го изгоних. А след два дни пак дойде в залата. Не можех да повярвам, че е добил смелост да се върне. Казах му: “Щом си толкоз упорит, значи си за тук. Влизай!”. Оттогава не е пропуснал една тренировка. Има - няма проблеми, той е в залата. Железен е. И при големите няма кой да го бие. Ако така върви за следващата олимпиада през 2024-а, очаквам да стане шампион. Само да е здрав!” И това са думи на Илиян Илиев, които най-точно описват началото на кариерата му. След това идват успехите. Още от 13-годишен започва да трепе батковците, където ги хване.

Сега по неговия път върви по-малкия му брат Иван. Който е в трети клас и вече е в залата. Другият му брат - Лазар повече се увлича от волейбола и щангите му са доста чужд спорт.

Страст по футбола и ЦСКА

Когато има малко свободно време, Карлос може да бъде открит в Борисовата градина. Защото футболният ЦСКА е голямата му страст. И тя тръгва от залата и Илиян Илиев. Треньорът и синовете му са също запалени по “червените”. Пък и човек от Червен бряг няма как да е привърженик на отбор с друг цвят. Пример за това е Ники Кънчев, един от най-известните фенове на ЦСКА. И през последните години и на вдигането на тежести. Заради Карлос Насар.

Реално първата му премия от спорта идва по линия на ЦСКА. След като става шампион за юноши феновете на “червените” от CSKA Sofia UK му събират сувенири и малка сума от около 200 паунда. И това са първите му пари от щангите.

Със сигурност може да изкарва доста повече, ако бе приел някоя от безкрайните оферти към него. От Катар, от Бахрейн. В щангите е лесно да смениш държавата, за която се състезаваш. А не да стоиш без заплата от началото на годината, а преди това сам да финансираш лечението си. Но както казва Карлос - той е българин и иска да покаже, че българските мъже са най-силните в света.

Магдалина е голяма красавица.
Магдалина е голяма красавица.

Това го може. Защото е истински феномен в момента. Няма друг тийнейджър със световни рекорди в спорта. А на приключилото европейско първенство с двубоя си от категория до 89 кг щеше да стане... четвърти при свръхтежките, където на повечето състезатели личното тегло е два пъти по-високо от неговото. И можеше да прибере титлите в още две категории над неговата.

Използва допинг,

но любовен

След стресовите ситуации слънцето винаги изгрява. Точно преди световното в Богота през декември 2022 г. щангистите отиват на лагер на Белмекен.

И там се срещат Карлос и Магдалина Миневска. Тогава тя още е индивидуална състезателка, но от май 2023 г. е част от ансамбъла.

Магдалина е само няколко месеца по-малка от Карлос. Родена е на 3 декември 2005 г. в Стара Загора, където започва спортната кариера. Едва на 10 г. се мести в София, като днес е състезател на "Левски Илиана".

Сега Карлос е в най-трудния период за един мъж. Да разбере точно за какво става въпрос в художествената гимнастика, което не е за всеки. Друго е да се бориш с щангата, а съвсем различно е да имаш един куп оценки за различни елементи. Но поне първото го е осъзнал. И художествената гимнастика и зверски труден спорт.

През лятото Карлос ще се прибере у дома, в града в който е роден. За да премине през най-важното си състезание - олимпиадата, която може да го направи златен. Това е поредното изпитание пред Българския Херкулес. И всички му стискат палци да успее.

И майката на Григор Димитров е от Червен бряг

Доста интересна връзка има в спорта по линия на Червен бряг. Майката на най-добрия ни тенисист Григор Димитров - Мария, както и майката на Карлос са от там. Мария обаче отдавна е в Хасково, където е преподавател. Тя има и сестра - близначка - Стефка, чиито син Александър Василев дебютира при юношите на откритото първенство на Австралия.

В Червен бряг са родени още:

Цветан Бончев е български физик, професор в Софийския университет, ръководител на катедра "Атомна физика" към Физическия факултет от 1968 до 1992 г., декан на факултета.

Роден е на 30 август 1929 г., умира на 9 септември 1995 г. в София. Баща му Бончо Василев бил адвокат в града. Майка му Веселина Василева била преподавателка по български език и литература.

Калин Врачански е известен наш театрален и филмов актьор. Роден е на 9 юни 1981 г. в Червен бряг, но е израснал в Роман.

Завършва НАТФИЗ и започва в театър "София", но добива популярност с ролята на Камен в сериала "Стъклен дом".

Певицата и актриса Грета Ганчева е родена на 15 юли 1943 г. в Червен бряг. Кръстена е на голямата актриса Грета Гарбо. Музиката я увлича и веднага след завършване на гимназията започва да учи пеене при Евгени Комаров. Едновременно с това тя следва във ВИТИЗ през 1966 г.

Снима се е във "Войната на таралежите" (1979), "Изпити по никое време" (1974), "Синята лампа" (1974), "Деца играят вън" (1973) и други филми.

Бившият министър Румен Гечев е роден на 4 октомври 1956 година. През 1980 г. завършва политическа икономия във ВИИ "Карл Маркс, днес УНСС, в София, където след това започва да преподава в катедра "Политикономия и военна икономика". Вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, в момента е народен представител от БСП.

Любен Дилов Иванов e български писател, наричан Бащата на българската фантастика като един от най-изявените автори в този жанр у нас. Роден е на 22 декември 1927 г., починал е на 10 юни 2008 г. Първият му фантастичен роман - "Атомният човек", излиза през 1958 г., а най-известното му произведение е "Пътят на Икар" от 1974 г. Баща е на известния журналист, сега депутат, Любен Дилов-син.

Любомир Нейков е български актьор и продуцент, роден на 7 февруари 1972 г. Завършва техникума по електротехника в града, а след това НАТФИЗ през 1998 г. в класа по куклено актьорско майсторство на проф. Румен Рачев. От 1998 до 2006 работи в "Хъшове", "Шоуто на Слави" и в театрална формация "Мелпомена".

През 2007 г. заедно със своите колеги Христо Гърбов, Руслан Мъйнов и Кръстю Лафазанов създава авторското комедийно предаване "Комиците". Играе в един от най-хитовите сериали в България - "Столичани в повече", както и в култовия филм "Мисия Лондон".

Бившият волейболен национал Христо Цветанов е роден на 29 март 1978 г., висок е 198 см и тежи 85 kg. Бронзов медалист от Световното първенство в Япония (2006), световната купа в Япония (2007), европейското първенство в Турция (2009) с България.

Новата звезда на българския шах Партицие Нейманова също е от града. Нейният баща е чех. Тя стана световна вицешампионка за годините си.

И разбира се, от Червен бряг е най-големият му фен Ники Кънчев. Известният журналист и водещ даде категоричната си прогноза за 2024 г. пред "24 часа" - олимпийски шампион от Червен бряг.