Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Учени искат спешното им ограничаване, включително чрез данъците

Консумацията на ултра-преработени храни повишава риска от 32 вредни последици за здравето ни, сред които рак, съдречни и белодробни заболявания и психични разстройства. Това се твърди в най-мащабното проучване правено някога по този въпрос, което е обхванало 10 милиона души. Публикувано е в британското медицинско издание The British Medical Journal (BMJ).

Учените са установили, че високо съдържание на такива продукти могат да бъдат вредни за много системи на организма. Според тях е нужно да се вземат

спешни мерки за ограничаването им

в ежедневната диета на хората и да се направят допълнителни проучвания, с които да се установят механизмите, които ги свързват с лошото здраве.

Ултрапреработените храни са онези, които имат високо съдържание на мазнини, захар, сол, химикали, оцветители, подсладители и консерванти, удължаващи срока им на годност. Те могат да бъдат пакетирани тестени изделия и закуски, газирани напитки, зърнени храни и готови за консумация или топлинна обработка продукти.

В анализа са участвали експерти от водещи институции, сред които училището по обществено здраве “Джон Хопкинс Блумбърг” в САЩ, Университетът на Сидни и Сорбоната във Франция.

По време на изследването е използвана информация за диетата и начините на хранене. След щателен анализ експертите открили убедителни доказателства, че ултрапреработените храни са свързани с 50% по-висок риск от смърт от сърдечносъдови заболявания, 12% повише риск от диабет тип 2 и 48-53% от развитие на психични проболеми.

Много предишни проучвания и метаанализи свързват силно преработените храни с влошаване на здравето, но досега не е имало цялостен преглед, който да дава широка оценка на доказателствата в тази област. За да запълнят тази празнина, изследователите решават да разгледат 45 отделни обединени анализа от 14 обзорни статии, свързващи тези храни.

“Бяха открити преки връзки между излагането на ултрапреработени храни и 32 здравни параметъра, обхващащи смъртността, рака, психичните, респираторните, сърдечносъдовите, стомашно-чревните и метаболитните показатели”, пише в доклада.

Като сравняват ултрапреработени храни с тютюна, специалистите заявяват, че навременните обществени политики и действия са от съществено значение за ограничаването им, и призоваха здравните власти спешно да разработят насоки, чрез които гражданите да са информирани за рисковете от тяхното консумиране.

Съществуват и доказателства за връзки с астмата, здравето на стомашно-чревния тракт и някои сърдечни и метаболитни рискови фактора

- например високо съдържание на мазнини в кръвта и ниски нива на “добрия” холестерол. Изследователите все пак предупреждават, че доказателствата за тези връзки остават ограничени.

Те признават няколко слабости на изследването, включително това, че не могат да изключат възможността други неизмервани фактори и вариации в оценката да са повлияли на резултатите.

Някои експерти, които не са участвали в разработката му, определиха голяма част от измерванията като слаби и също така предупредиха, че констатациите не доказват причинно-следствени връзки.

Въпреки това д-р Крис ван Тулекен, доцент в Лондонския университетски колеж и един от водещите световни експерти по ултрапреработените храни, заяви, че констатациите са напълно съвместими с вече огромен брой независими проучвания, които ясно свързват богатата на такива храни диета с множество вредни последици за здравето, включително ранна смърт.

Имаме добро разбиране за механизмите, чрез които тези храни причиняват вреди. Отчасти това се дължи на лошия им хранителен профил - те често са с

високо съдържание на наситени мазнини, сол и добавена захар,

добави той.

Някои от предложените мерки за противодействие на консумацията на свръхпреработените храни включват етикетиране отпред на опаковката, ограничаване на рекламата и забрана на продажбите в училища и болници или в близост до тях. Както и данъчни и други мерки, които правят непреработените или минимално преработените храни и прясно приготвените ястия толкова достъпни, колкото и бързо направените продукти.