Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анка Михайлова в Пловдивския окръжен съд.
Анка Михайлова в Пловдивския окръжен съд.

Майката на момичето е категорична, че не го е била

Освен кръвонасяданията и следите от ухапване, по тялото на 2-годишната Севда от Пловдив, за чиято смърт е обвинена осиновителката ѝ Анка Михайлова, имало следи от изгаряне с цигари и от удари с колан. Това стана ясно по време на разпита на вещите лица, изготвили експертизите на момиченцето. 

Според д-р Павел Тимонов в случая се наблюдавал синдром на малтретираното дете. За това трябвало да има няколко фактора, сред които травмата да е настъпила без свидетели и обясненията да не съвпадат с находката. В показанията си Михайлова обяснява, че детето е паднало от спалнята, без никой да го види. Жената е казала още, че е хапала Севда по бузата, за да я свести, но лекарите са открили следи от зъби и по тялото, които са с по-стара давност и според д-р Тимонов момичето е малтретирано и преди. "От физическите белези е необходимо да има само един положителен, а при нея има повече", каза вещото лице. По думите му случая на Севда е класически пример на синдром на малтретираното дете. 

Както "24 часа" вече писа, на 23 септември 2022 г. Анка Михайлова завела осиновеното си дете, на година и 9 месеца, в УМБАЛ "Свети Георги" с черепно-мозъчна травма, синини по тялото и разкъсан бял дроб. Севда беше в кома и на 16 октомври издъхна в болницата. Жената е обвинена в умишлено убийство на лице в безпомощно състояние в условията на домашно насилие. Пред съда много съседи и познати на жената посочиха, че тя се грижела сама за момиченцето, но се справяла. Дъщеря ѝ винаги била добре облечена, нахранена и изглеждала щастливо дете. 

Днес Анка Михайлова разказа версията си за случилото се в деня на инцидента пред Окръжния съд. Извела Севда навън два пъти, хранила я и двете си играли. Вечерта я оставила в леглото и отишла да ѝ налее боза. "Дори не успях да я сипя, чух едно "туп". След това хвърлих шишето и отидох, видях детето на плочките", заяви майката. Момиченцето не плачело, само лежало на земята. "Като умряло беше, не му бяха отворени очите", каза Михайлова. Тя гушнала Севда и започнала да крещи. "Виках на турски: "Майко, майко, Севде", но тя не идваше на себе си. Не знаех какво да правя, шашнах се. Тръгнах да излизам и на стълбището ме пресрещнаха момчета", обясни Анка. Пристигналите свидетели качили майката и бебето в кола и ги закарали в болница. Там Михайлова стояла няколко часа, но рано сутринта тръгнала да се прибира. "После не съм виждала Севда, полицаите ме взеха от пътя", твърди осиновителката. Пред съда тя категорично отрече да е била или хапала момиченцето. "Когато не ме слушаше, с добрина постъпвах. В салона имам брокат в боята, тя все отиваше да го чопли, за да го яде. Казвах ѝ само "недей" и се смеехме", добави Михайлова. 

Анка каза още, че дни преди инцидента върху Севда паднали метални столове. Оттова имала синини по крака. Майката обаче отново не видяла как станало. "Бях до хладилника и когато се обърнах столовете, вече бяха върху нея", каза тя.

По делото предстои изслушването на още трима свидетели, които днес не бяха редовно призовани.