Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мартин Божилов-Нотариуса
Мартин Божилов-Нотариуса

Мартин Божанов - Нотариуса и неговата мрежа са изнудвали семейството на Ветко и Маринела Арабаджиеви и сина им Вълчо за над 1 млн. лв. Това пишело в доклад, който депутатите от временната парламентарна комисия за разследване на дейността на Нотариуса вече четат. Той им е бил предаден днес от председателя на комисията Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

В доклада не се казва за какво е изнудвано точно семейство Арабаджиеви, но вероятно е покрай повдигнатите им през 2020 г. обвинения за престъпна група за данъчни измами. Те дълго време престояха в ареста, след като бяха задържани през 2019 г. в Барселона с европейска заповед за арест. Самото дело продължава да се точи, въпреки че КПКОНПИ вече загуби такова за конфискация на имоти на семейството.

Нотариуса успешно е изнудил за 1 млн. евро пък бизнесмена, който се занимава със селскостопанска техника Румен Лазаров, твърди още докладът, разказаха народни представители. Освен това Божанов успешно участвал в набедяването на настоящия съпруг на бившата си жена Адриана - Евгени Симеонов. През 2017 г. срещу мъжа, известен с прозвището Генчо Люлинския започна дело за престъпна група за поръчкови отвличания.

Мартин Божилов-Нотариуса
Мартин Божилов-Нотариуса

Докладът описва и групата на Мартин Божанов и споменава и имената на прокурори и съдии, които със сигурност били посещавали SS клуб на Нотариуса. Тези имена в голямата си степен повтарят имената, изтекли в медиите преди седмица. "24 часа" успя да разговаря с повечето прокурори и съдии, които се свързват с клуба, но те отрекоха всякакво познанство с Нотариуса. Заради това и няма да публикуваме имената им докато не бъдат обявени официално от разследващ орган.

Важна роля в групата на Нотариуса е играл адвокат Велимир Атанасов, който бе посочен и от гръцките бизнесмени от "Данаос", които разказаха пред "24 часа" как са били изнудвани от Божанов заради сделки с имоти.

Самият Атанасов в право на отговор, в което твърди, че твърденията на гърците са лъжливи, общите им фирми с Божанов не функционират от 2018 г. и няма връзка с подалата оставка шефка на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Докладът, който депутатите четат обаче също говори за интимна връзка между Атанасов и Зартова. Като се казвало, че Божанов я взел под крилото си и станал "гуру" на прокурорката. Впоследствие той й посочил да назначи за свои заместници в Софийската районна прокуратура Тодор Куюмджиев, Иван Стефанов и Борислав Георгиев и й дал идеята да си направи минипрокуратура с отдел "Специализиран". Твърди се още, че Зартова е указвала на прокурорите как да завършват делата, които интересували Божанов.

В резултат Невена Зартова значително подобрила своето финансово състояние и дори придобила луксозен имот в далечен Тайланд, твърди още докладът, който е раздаден на депутатите.

Междувременно пък един от заместниците на Зартова Иво Илиев успял да се инфитрира в градската прокуратура, твърди още докладът. Той бил агент на влияние за Нотариуса, въпреки че СГП пък била овладяна от другата група около бившия следовател Петър Петров - Пепи Еврото, казва още документът.

Нотариуса е имал мрежа и в Софийски градски съд, твърди още документът.

Никола Минчев е председател на временната комисия за дейността на Мартин Нотариуса.
Никола Минчев е председател на временната комисия за дейността на Мартин Нотариуса.