Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пожар СНИМКА: Pixabay
Пожар СНИМКА: Pixabay

Залял колата им с бензин на улицата, случайни минувачи му попречили да драсне клечката

Криминално проявен мъж на 36 години заля с бензин и опита да запали бившата си приятелка и 2-годишния си син, след като сутринта в петък успял да спре колата им на пешеходна пътека в Сливен, докато жената водела детето в ясла. Явно бил планирал предварително атаката си, защото носел със себе си 2 литра бензин в бутилка от безалкохолна напитка и запалка. Това потвърди за "24 часа" говорителят на Районната прокуратура в града Катя Стаменова. Намеса на случайни минувачи попречила на мъжа да драсне клечката, но колата на жената била обилно залята със запалителната течност. Хората успели да подадат сигнал за инцидента в полицията.

Първоначално мъжът е задържан за 24 часа, наблюдаващият прокурор удължил задържането под стража до 72 часа. Очаква се в понеделник Районна прокуратура да внесе в съда искане и за постоянен арест на нападателя.

По-късно от Апелативната прокуратура в Бургас съобщиха, че спрямо Николай И. са повдигнати две обвинения. Първото е за това, че не е изпълнил заповед, с която е задължен да се въздържа от домашно насилие, издадена от Районен съд - Сливен на 11.01.2024 година. Второто - че извършил приготовления за убийство на И.К. и малолетното й дете, изразяваща се в заливането им със запалителна течност и държане на запалка.

Според заповедта на съда Николай няма право да доближава жената, с която живели 5 години на семейни начала, но се разделили, и малолетното им дете, на разстояние не по-малко от 50 метра от жилището им и местата за социален контакт. Тази заповед той нарушил в петък, когато спрял колата на жената и се опитал да я запали.

Второто престъпление, за което мъжът е обвинен, е извършено едновременно с първото. Ако по него се докаже вината му, той може да бъде осъден на затвор между 1 и 6 години. По първото обвинение законът предвижда глоба до 5 хиляди лева или затвор от 1 до 3 години.

Николай И. бил с богато криминално досие. Преди време лежал в затвора за кражби, срещу него е образувано и бързо производство за шофиране след употреба на наркотици, делото трябвало да се гледа на 13 февруари. Жената решила още през август м.г. да сложи край на съвместния им живот, защото не срещала подкрепа от Николай. Той работил в Англия, но не пращал пари на детето си и майка му. Когато се върнал, започнал да ги тормози, което наложило и съдът за му издаде ограничителната заповед.