Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Учени: Процедурата е забранена над 40 години, болестта не може да се разпространи между хора при ежедневни контакти

Болестта на Алцхаймер може да се предава от човек на човек след инжектиране на “замърсен” човешки хормон на растежа, но тази процедура е забранена отдавна, разкри ново проучване. Днес докторите уверяват, че болестта не може да се разпространи между хора по време на ежедневни физически контакти.

Изследването, публикувано в понеделник в списание Nature Medicine, е първото доказателство за придобита по медицински път болест на Алцхаймер при живи хора.

В него учените изследвали 1848 души от Великобритания, които между 1959 г. и 1985 г. преминали през лечение с човешки хормон на растежа, взет от хипофизата на наскоро починали донори, за да се третира забавяне на развитието в техния ръст.

Специалистите твърдят, че осем от пациентите са развили ранен стадий на болестта на Алцхаймер - вероятно защото използваните хормони

са били замърсени с протеин,

който е предизвикал нейното зараждане в мозъците им.

Става въпрос за белтъка амилоид-бета. Когато той се натрупа в централната нервна система, създава нарушения в нейното функциониране, което води до загуба на памет и мозъчна смърт.

Друга голяма част от пациентите, които са преминали през въпросното лечение, развили рядката и смъртоносна мозъчна болест на Кройцфелд-Якоб. Тя се причинява от протеин, наречен прион. В рамките на година болният губи памет и координация, изпада в кома и смърт. Това вещество също попаднало в тялото на болните при инжектиране на растежния хормон.

Резултатите показват паралели в развитието на двете болести, което може да даде тласък на изследванията в диагностиката и терапиите за борба с всички форми на деменция и други неврологични заболявания.

Заради случаите на заболели от болестта на Кройцфелд-Якоб инжектирането на хормон на растежа от хора е спряно в средата на 80-те години на ХХ век.

“И за миг не предполагаме, че е възможно заразяване с алцхаймер. Болестта не се предава като вирусна или бактериална инфекция. Случва се само когато хората са случайно заразени с човешка тъкан или екстракти от нея, съдържащи тези протеини, което, за щастие, е много рядко и необичайно обстоятелство”, казва проф. Джон Колинг, съавтор на изследването и преподавател в Университетския колеж в Лондон.

Учените, разработили доклада, смятат, че е важно да се преразгледат медицинските предпазни мерки, за да се гарантира, че няма риск от случайно заразяване на пациенти с амилоид-бета протеини чрез процедури, които са били свързани с предаването на болестта на Кройцфелд-Якоб.

“През 80-те бяха въведени строги правила, които да сведат до минимум потенциалното замърсяване на мозъка с опасни белтъци. Но в светлината на тези констатации е препоръчително да се преразгледат и други медицински процедури, за да се гарантира, че в бъдеще няма да се случват и подобни редки случаи на предаване на болестта на Алцхаймер”, казва за новото проучване д-р Сюзън Колхас от британската неправителствена организация Alzheimer's Research UK.

Важно е да се каже, че в наши дни за лечение на проблеми,

свързани с нормалния растеж на костите,

се използва синтетичен хормон на растежа, който по никакъв начин не може да съдържа потенциално опасни за здравето на човека протеини.

Изследователите твърдят, че прекалено младата възраст, на която пациентите са развили симптомите, предполага, че те не са страдали от обичайната форма на алцхаймер, която настъпва в старостта.

Въпреки това биохимикът проф. Андрю Дойг от Манчестърския университет смята, че трябва да се вземе предвид, че в проучването са участвали само осем пациенти, за някои от които липсват генетични данни.

Също така към този момент медицината не е намерила преки доказателства за различни щамове на амилоид-бета протеина.