Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отрицателен първоначален тест трябва да се тълкува с повишено внимание, но е добре, че се прави

Опитът от пандемията и с новите по-неагресивни негови “праправнуци” от последните месеци показа, че еднократен домашен тест обикновено не е достатъчен за отговор дали сме се заразили с коронавируса и развиваме ли ковид. Причината не е в самите тестове, казват специалистите, а в това, че изследването трябва да се направи в определна фаза от заразяването.

Въпреки че експертите съветват хората, които смятат, че може да имат  ковид, да се тестват на първия ден от симптомите, ново проучване предполага, че при използване на домашни комплекти, наричани и бързи тестове, повторното изследване на 4-ия ден може да даде най-точни резултати. До този извод изследователите стигат при сравняване на резултатите от бързите тестове с тези от златния стандарт - PCR, полимеразна верижна реакция.

Двата резултата съвпадат най-често във фазата, когато вирусните натоварвания (количеството на вирусите) в тялото обикновено достигат своята най-висока точка. Изследването е публикувано в сп. Clinical  Infectious  Diseases.

Очаква се чувствителността на домашните тестове за новата коронавирусна инфекция да бъде най-висока около четвъртия ден на симптомите, въпреки че много хора може да са положителни при домашни тестове и в предишните дни. Това обяснява старши авторът на изследването д-р Нира Полак, директор на лабораторията за диагностика на инфекциозни заболявания в Бостънската детска болница и преподавател в Харвардското медицинско училище. Специалистът обаче уточнява, че резултатите от проучването не означават, че хората трябва да отложат изследването, ако имат възпалено гърло, хрема или запушен нос, кашлица, температура, задух, мускулни болки, умора или главоболие.

“Болните трябва да започнат да се тестват веднага щом се появят оплаквания, защото ако тестът е положителен, тази информация е много важна за вземане на решения за изолация и лечение. Важното съобщение от проучването в случая е, че хората трябва да знаят, че един тест не е достатъчен”, цитира го Every day health. Това е коректното тълкуване, тъй като в случаите на все още нищожно намножаване на вируса в носа, откъдето се взема материал за изследване, бързите тестовете може да не дадат веднага положителен резултат. Но при всеки човек темпът на разгръщане на инфекцията е различен и до голяма степен зависи и от силата на вирусната атака.

Между специалистите в повечето държави е възприето послание към обществото при отрицателен тест в самото начало на симптомите той да се повтори след 48 часа. В най-добрия случай в този период болните трябва да ограничат контактите си като една допълнителна застраховка, че няма неволно да разпространяват зараза.

Резултатите от новото американско сравнително проучване предполагат, че хората, които са отрицателни след два теста, трябва да обмислят да направят още един на четвъртия или петия ден след началото на симптомите.

За целите на изследването учените са анализирали данни за 348 възрастни, новодиагностицирани с ковид въз основа на PCR-и в професионална лаборатория, защото са изключително чувствителни и откриват дори много ниски нива на коронавирус. Всички участници в проучването са предоставили подробна информация за това кога са започнали симптомите им и какви тестове са правили.

В сезона на така наречената тридемия - разпространение едновременно на грип от двата подвида - А и В, и ковид, ранното установяване на точната причина за заболяването е верният ключ към ограничаване на инфекцията, облекчаване на симптомите и намаляване на риска от усложнения.

Достъпните бързи комбинирани тестове за трите вирусни инфекции са достатъчно надеждни за уточняване на диагнозата, смятат лекарите. При такива изследвания вече са установени случаи на едновременно заразяване и с инфлуенца, и с ковид.