Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Анка Михайлова на излизане от съдебната зала.
Анка Михайлова на излизане от съдебната зала.

В практиката си не съм виждал такива кръвоизливи в очите да са причинени от падане, обясни д–р Ангел Атанасов

Сутринта щяхме да ходим за Германия и чакахме буса, да товарим багажа. Чухме викове от блока, жена крещеше "Умря детето". Отворихме входната врата и се качих горе. Взехме детето и го закарахме до болницата. 

Това разказа пред Пловдивския окръжен съд 34-годишният Северин Бонев.  Той беше разпитан като свидетел по делото на Анка Михайлова, обвинена в убийството на осиновеното си дете.

Както "24 часа" вече писа, на 23 септември 2022 г. Севда, на година и 9 месеца, била приета в УМБАЛ "Св. Георги" с черепно-мозъчна травма, синини по тялото и разкъсан бял дроб. Майката обяснила, че детето паднало от спалнята. По тялото е имало и следи от зъби. По думите на Анка Севда била в безсъзнание и тя искала да я свести. Детето издъхна в болницата на 16 октомври. 

Пред магистратите Северин Бонев каза, че щом видял момиченцето, то "дишало малко" и било със затворени очи. Отрече Михайлова да му е разказала какво се е случило, но в разпита си от 2022-а година е посочил пред разследващите друго. Още тогава осиновителката твърдяла, че Севда е паднала от леглото, което било високо. Бонев се качил с Анка Михайлова и детето в колата на брата на жена си и четиримата отишли в здравното заведение. Мъжете си тръгнали след 20 минути, а майката останала и плачела. 

"Ането я познавам от 10-13 години, живее над моя апартамент. Много добре се грижеше за момичето. Всеки ден тупа, чисти, готви. Много добра жена", описа Анка Михайлова пред магистратите съседката ѝ Беница Тодорова. По думите на жената всеки път, когато виждала Севда, детето било чисто и с хубави дрехи. Не е чувала осиновителката да ѝ се кара, често се смеели. В нощта, когато пострадало момиченцето, Тодорова се прибрала от работа и си легнала. Чула тупване по земята, после как някой тичал по стълбите. Щом излязла на терасата, видяла хора, които качвали детето в кола, но не ги разпознала в тъмното. Съседката е категорична, че не е чула Михайлова да крещи.

Пред съда беше разпитан и д–р Ангел Атанасов, който работи като офталмолог в УМБАЛ "Св. Георги". На 24 септември 2022 г. негов колега от детската реанимация го извикал да прегледа очите на Севда Михайлова. Лекарят видял доста кръвоизливи, които свързал със синдрома на разклатеното бебе. Колегата му разказал, че момиченцето е паднало, но имал съмнения, че е малтретирано.

"В практиката си не съм виждал такива кръвоизливи да са резултат на падане от височина. Възможно е, но обикновено се изискват и други симптоми", обясни Атанасов. Той каза още, че не може да бъде сигурен дали нараняванията са били пресни, тъй като прегледал детето само веднъж.

След като изслуша свидетелите, съдебният състав отложи делото за 28 февруари. Тогава ще бъдат изслушани вещите лица.