Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

  • АДФИ ще проверява 3 месеца за злоупотреби ръководители на публични компании
  • Шефовете демонстрират охолен живот, но отричат да са харчили служебни средства

Маркови дрехи, златни кюлчета, луксозни парфюми, скъпи слънчеви очила и часовници са си купували директори на държавни предприятия със служебни средства. Това стана ясно от изказване на икономическия министър Богдан Богданов.

Благодарение на представителните пари ръководителите на публичните компании са водели разточителен начин на живот. Богданов допълни, че за нерегламентираните харчове вече е сигнализирана прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция и други органи.

"24 часа - 168 истории" изпрати запитване до АДФИ в какво ще се изразява проверката по казуса. Оттам ни отговориха: "В агенцията е постъпил сигнал, който предстои да бъде разгледан, но към днешна дата органите на АДФИ не са извършвали финансови инспекции. Резултатите от конкретно възложена от директора на АДФИ съгласно чл. 17 от Закона за държавната финансова инспекция (ЗДФИ) проверка се обективират в доклад и заключение към него."

Неофициално медията ни научи, че проверката ще отнеме около 3 месеца.

Кои директори са харчели държавни средства за глезотии?

В изказването си министър Богданов говори за изпълнителния директор в Националната компания "Индустриални зони" в периода юни 2019 - юни 2023 година. Той не споменава име, но твърди, че същият човек е представял разходи за скъпи стоки като слънчеви очила на стойност над 1000 лева, яке за мотор и панталон за почти 1600 лева, купени през март миналата година. Тогава са представени и фактури за 5 хил. лв., в които влизат плащания за ресторантски услуги, спортни стоки и други екипировки. От разбивка на одитния доклад на компанията излиза фактура от септември 2022 г., в която е описана покупката на златно кюлче, храна от зоомагазин, козметика и кристална бижутерия за 1076 лева.

Проверка на "24 часа" показа, че в този период на поста е била Антоанета Барес, която е освободена през юли 2023 г. Медията ни я потърси за коментар, но до редакционното приключване на броя не получихме отговор. Готови сме да публикуваме становището .

"24 часа - 168 истории" се разрови в публичната информация за Барес. Проверката ни показа, че бившият директор на "Индустриални зони" е обичала екзотичните пътешествия, с които се е хвалела сама в социалните мрежи. Снимките, които е публикувала напоследък и с които печели възхищението на приятелите си във фейсбук, са от най-различни дестинации. Сред тях са Португалия, Италия, Тайланд, Виетнам и т.н. След появилите се разкрития от страна на икономическия министър Барес побърза да изтрие постовете си в социалните мрежи.

Медията ни откри и профила на сина Стериос Барес в инстаграм. Той също качва снимки от екскурзии. Сред отбелязаните места, които е посетил, са Куба, откъдето има снимка с малки крокодилчета. Бил е и в Котор в Черна гора и в Рим, Италия. През лятото в България плажува на едни от най-скъпите ни морски курорти. 

Друг от директорите, който икономическият министър Богдан Богданов визира за представителните харчове, е Николай Маринов. Той е начело на "Ел Би Булгарикум" от декември 2022 г. до февруари 2023 г. От изнесената от Богданов информация става ясно, че през декември 2022 г. Маринов е дал 20 хил. лв. от представителните пари на дружеството, но без да се споменава за какви стоки. В края на миналата година министърът сезира прокуратурата и за умишлено ощетяване на "Ел Би" с 1,5 млн. лева. Според него то е продавало продуктите си под тяхната себестойност. Проверките показали, че компанията е водена към фалит.

По този повод медията ни се свърза с Николай Маринов за коментар. Пред нас той заяви: "Не, при мен със сигурност няма изхарчен нито един лев за представителни разходи. Харчовете не са правени от "Ел Би Булгарикум", а от Държавната консолидационна компания (ДКК). Доколкото знам, ДКК са давали пари за обяди, вечери и т.н. на бившия изпълнителен директор. Министърът нещо се е объркал или не е разбрал. Ексръководителят на ДКК Венцислав Димитров също правеше такива изявления, а се оказа, че самият той си е плащал сметките в ресторанти и така е похарчил около 20 хил. лева от служебните пари. Докато в "Ел Би", където аз бях директор, не е имало представителни разходи. По мое време не са харчени средства за нищо. След мен вече не мога да кажа (след Николай Маринов начело на дружеството се смениха още двама директори - бел. ред.)".

Тук е мястото да припомним, че в края на август миналата година отстраненият директор на ДКК Венцислав Димитров също отрече да е харчил тези 20 хил. лв. от представителните разходи на компанията. "Аз не съм дал една стотинка - защити се той по време на пресконференция. - Винаги съм си плащал от моя джоб. Знам, че ежемесечно има доста пари за представителни разходи, но аз не съм взел нито една стотинка от тях. Смятам, че не е достойно изпълнителен директор да взима пари извън полагащото му се възнаграждение."

На въпрос от "24 часа - 168 истории" към Николай Маринов защо името му се спряга в тази връзка, той отговори: "Не мисля, че е нападка - не би трябвало. Свързвам го с факта, че аз бях човекът, който пръв каза истината за всичко. Затова и моето име продължава да се върти навсякъде. Аз намалих цените на млякото - те ги увеличиха. Току-що слушах министъра в парламентарния контрол (Богдан Богданов - бел.ред.) да отговаря на същия въпрос и той изключи моя период на управление.

По-правилният отговор в момента е в парламента. Богданов говори за периода от края на февруари до септември миналата година, когато аз намалих цените с 30%. Моят наследник на поста Владимир Русев ги намали с още 24%, за да си направи пиар. Така че общото намаление стана над 50%. При тази ситуация е нормално дружеството да излезе на загуба."

Относно огромните възнаграждения от над 14 хил. лв, които са изплащани на директорите на държавни предприятия, за които говори и министърът, Маринов не отрича, че е вземал такава заплата. Той обаче подчертава, че това е определено от закона. Проверка на "24 часа - 168 истории" показа, че наистина по време на служебното правителство на Гълъб Донев е премахнат таванът от 14 хил. лв. месечен доход за шефовете на публични компании.

Припомняме, че преди да оглави държавното предприятие, Маринов успешно развива туристически бизнес с къщи за гости и хотели с частната си фирма "Правец Болкан Ризортс". Проверка на медията показа, че той притежава и атрактивна триетажна къща в престижен квартал в полите на Витоша. Според брокер към момента подобен имот в този район струва между 500 хил. и 1 млн. евро. В зависимост от това дали става въпрос за ново строителство, както и какво е обзавеждането вътре, цената спокойно може да надхвърли 1 млн. евро.

Какъв е професионалният път на Маринов?

Той е бил главен експерт и съветник в Народното събрание, както и външен експерт към Столичния общински съвет. Работил е като началник отдел в Българската банка за развитие  и експерт в Държавен фонд "Земеделие". Бил е председател на Управителния съвет на сдружение "Историческа пробуда". Кандидатирал се е и за депутат от БСП.

Името на Маринов нашумя покрай скандала с цените на млечните продукти, произвеждани от държавното дружество, които бяха значително по-ниски в сравнение със средните на пазара. След отстраняването си той се защити на пресконференция, като обяви, че е уволнен неправомерно.

На петъчния парламентарен контрол Корнелия Нинова обобщи, че скандалите около "Ел Би" продължават близо година и половина. Според нея в последните дни сегашното ръководство обявява, че фирмата е била

водена към фалит

и щети за милиони

по времето на служебния кабинет на президента Румен Радев.

"Уверено вървите към унищожаване на перлата в българската държавна собственост "Ел Би Булгарикум", заяви соцлидерката от трибуната на НС и припомни, че когато тя е била министър на икономиката, дружеството е работило на печалба. Върнало е заем от 9,2 млн. лв. на ДКК, започнало е проект с Япония за високотехнологична лаборатория и е увеличило заплатите.

Тя поиска и информация за подписания договор за платени авансово над 1 млн. лв. за автомобили, които все още ги няма. В отговор на критиките министър Богданов каза, че

ДКК, която управлява

активи за над

1 млрд. лв.,

систематично не е спазвала Закона за публичните предприятия.

"Наблюдават се редица порочни практики - твърди министърът. - Над 500 млн. лв. са дадени за язовири с директно възлагане и превъзлагане на изпълнители без обществени поръчки. Нямаме ремонтирани язовири, нямаме узаконени такива - тези, които са предадени, са с дефекти, а за строителство на нов правителствен комплекс са изхарчени над 80 млн. лв., но резултатът отново е нула, тъй като такъв комплекс няма."

Той припомня още, че между 2018 и 2020 г. ДКК е теглила кредит за над 150 млн. лв.

"Погасихме целия кредит на ДКК към Българската банка за развитие от над 126 млн. - докога ще продължава това неефективно управление и злоупотреба?", попита реторично Богданов.

В същото време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на соцлидерката Корнелия Нинова икономическият министър поясни, че прокуратурата не е намерила данни за престъпление, но ще обжалва решението.