Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Красимира Иванова след раждането на близначетата през 2010 г.
СНИМКА: “24 ЧАСА”
Д-р Красимира Иванова след раждането на близначетата през 2010 г. СНИМКА: “24 ЧАСА”
  •  Д-р Димитрова от Русе остави сираче на 13 години
  •  “По-старите” българки вече забременяват в Украйна, Кипър и Грузия

Тридесет и пет години е средната възраст, на която жените се подлагат на инвитро процедури у нас. През последното десетилетие тя се покачва непрекъснато, а основната причина е, че жените все по-късно решават да станат майки.

Българките над 50 г., които очакват бебе, обаче забременяват не у нас, а масово в Украйна, Грузия и Кипър. Причината е, че тези държави са извън Европейския съюз и регулациите там не са строги. А медицинският стандарт по асистирана репродукция у нас гласи, че е противопоказно жени, навършили 45 и повече години, да се подлагат на инсеминация и изкуствено оплождане на яйцеклетки.

Това обясни акушер-гинекологът и специалист по репродуктивна медицина в “Майчин дом” доц. Мария Юнакова пред “24 часа”. Направи го ден след като стана ясно, че е починала най-възрастната родилка у нас - д-р Красимира Димитрова от Русе. През 2010 г., на 62 години, тя роди близнаци след инвитро процедура. Момиченцата ѝ Мери и Жаклин бяха недоносени - 900 и 500 г. По-малкото почина скоро след раждането.

Случаят на Димитрова е изолиран и не е практика у нас,

коментира в сряда доц. Юнакова.

МАРИЯ ЮНАКОВА
МАРИЯ ЮНАКОВА

През май 2023 г. д-р Красимира Димитрова, вече на 75 г., припада в дома си. Мери вика спешна помощ, откарват майка ѝ в болница, но не успяват да я спасят, разказват жители на Русе. Социалните служби пращат 13-годишното момиче в дом. Там стои 2 седмици, а после отива в приемно семейство.

Преди 13 г., когато психиатърката роди, това предизвика буря в обществото - редно ли е толкова възрастна жена да ражда,

какво ще стане с детето, ако не дочака дълбоки старини

Темата имаше отглас и в парламента и сред политическите партии. Тя предизвика промяна в правилата - прие се жени над 43 г. да нямат право на държавно финансиране за инвитро. А самата процедура да се разреши само за жени, които не са навлезли в менопаузата, дори ако си плащат.

В края на миналата година обаче Върховният административен съд реши, че жените над 43 г. също имат право на безплатни инвитро процедури. И отмени забраната от правилника на Центъра за асистирана репродукция. Въпреки това обаче здравното министерство запази политиката си да има

горна възрастова граница от 43 г. за жените, които искат държавно финансиране

Според данни на министерството едва 10% от опитите след 39 г. завършват с раждане.

Справка на “24 часа” в сайта на Центъра за асистирана репродукция показва, че през 2021 г. от 29 направени процедури при жени над 39 г. в “Майчин дом” има само едно раждане. Във Варна също от 29 процедури има 4 раждания, а в Акушеро-гинекологична университетска болница и инвитро център “Селена” в Пловдив от 105 направени процедури ражданията са 9.

“Известен и доказан факт в медицината е, че

фертилността започва да намалява постепенно още след 30-ата година,

намалява по-бързо между 35-ата и 40-ата година, като при 45-годишните жени е почти нула. Основната причина за този спад е намаляването както на количеството (броя), така и на качеството на яйцеклетките. Поради тази причина успоредно с намаляването на фертилността с напредването на възрастта нараства и рискът от аборт”, обясняват от здравното министерство.

Водещ проблем е напредването на възрастта, а жените отлагат репродукцията по социални причини, обясни доц. Юнакова. Според нея те първо получават образование, градят кариера, чакат да намерят правилния партньор. А

късното зачеване крие рискове

- неуспех, повишена честота на хромозомни аномалии, преждевременно раждане, повишаване на кръвното налягане, отключване на гестационен диабет, както и прееклампсия (състояние, специфично за бременността, което засяга повече от един орган - бел. ред.) и еклампсия (най-тежката форма на прееклампсията, характеризираща се с гърчове - бел. ред.).

Затова и медицинският стандарт по асистирана репродукция гласи, че е противопоказно жени, навършили 45 и повече години да се подлагат на инсеминация или изкуствено оплождане на яйцеклетки.

Случаят с най-възрастната родилка е изключително неправилна медицинска практика. Не би трябвало, да се допуска, защото в стандарта по асистирана репродукция е ясно разписано, обясни доц. Юнакова.