Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Симеонов
Петко Симеонов

Месомелачката в Украйна трябва да спре! Стотици хиляди са убитите, сигурно над милион са инвалидите. Неописуеми са разрушенията.

Никакви думи и лозунги не оправдават продължаващата гибел на цяло поколение украински мъже.

Прекратяване на войната и преговори! Преговори!

Вместо взривове и смърт, разговори, разговори, може и кавги и надвикване, но оръдията ще мълчат.

Мир и възстановяване на Украйна (и ЕС да си намести акъла!).

Есето в РАНД, от което цитирам, в превод на Гугъл, няколко откъса, е публикувано на 6 януари 2024 г.

Време е, докато се призовава да се изпращат снаряди в Украйна, да се мисли и за възстановяването на разрушаваната страна. От къде ще се вземат необходимите средства и материали, както и нужната работна сила? Предимно от ЕС! Това е неизбежно.

Цитатите от РАНД:

"................Частни къщи, разрушени през първата година от войната: 66 618. Километри по главните пътища, разкъсани от танкови протектори и експлозиви: 8 746.

Икономистите проследяват колко училища са превърнати в развалини (434 само през първата година) и колко водноелектрически централи са повредени или разрушени (всичките). Те знаят колко селскостопански пчелни семейства са били унищожени за една година на битка (86 902).

...........................

Икономистите, които отчитат в Киевското училище по икономика, изчисляват, че войната е причинила щети за над 150 милиарда долара само на физическата инфраструктура . Разрушението е толкова масово и пълно, че на някои места е като природно бедствие.

......................

Европейският съюз трябва да поеме водеща роля – като Украйна определя приоритетите – в управлението на икономическото възстановяване. САЩ трябва да поемат водеща роля по въпросите на сигурността. Всички основни партньори трябва да назначат специални представители, които да координират тяхната подкрепа и да гарантират, че нуждите на Украйна са задоволени, дори до премахването на развалините. И тъй като има вероятност милиарди долари да потекат в страната, Украйна трябва да назначи независим генерален инспектор, който да гарантира, че парите са изразходвани добре и процесът е прозрачен.

..........................."

*От фейсбук!