Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синагогата в София
Синагогата в София

Хем има денонощен пост пред синагогата, хем тепърва ще се търсят виновниците

Софийската прокуратура щяла да разследва как така на синагогата в София се появил некролог на Хитлер миналата събота. Дотук добре. Следва обаче големият проблем.

Как така ще се търсят виновници, като те отдавна трябваше да са хванати. Защото след старта на конфликта в Израел срещу “Хамас” пред синагогата има постоянен пост. С една, две до три коли на полицията и жандармерията. Виждал съм дори хора с късоцевно оръжие. Точно както в нормалните държави.

Въпросът идва от само себе си. Как точно се пази, след като някой отива и лепи некролози по входната врата? Къде са били униформените по това време, какво са гледали? И този въпрос е

доста по-важен

от това кой

е залепил некролога

Идиоти на този свят колкото искаш. Един си набелязва евреите, друг - обратните, австрийците - българите. У нас винаги някой друг е виновен. Така е по-лесно. Ние сме велики, ама тези - еврогейове и какви ли не още, ми пречат да живея.

Нали разбирате, че проблемът е огромен в този несигурен свят. Когато около нас се водят истински войни. Едната в Украйна, другата - в Израел. И най-лесното нещо е да намериш някой да направи провокация. Защото това не е МОЧА, нито паметникът на График Натиев (граф Игнатиев - б.а.), както повечето млади го знаят във Варна.

Една такава провокация може да ни вкара в огромна беля. В света, в който ни се падна да живеем. Както се вика, всички вече сме ветерани на апокалипсиса. То не бе Чернобил, социализъм, капитализъм, свински грип, коронавирус, дори и фейсбук.

Но в България полицията се прави, че не вижда малките неща. Те обаче правят най-голямо впечатление на хората.

Например тези “намигалки” в София. Които са навсякъде. Много интересно точно по кой закон е разрешено да пуснеш аварийките и да спираш, където поискаш.

В центъра има доста гаражи, които са във вътрешни дворове. Но обикновено там на входа се позиционира някой върху тротоара и не му пука. Не му пука на общинския служител от “Паркинги и гаражи”, защото там не се плаща. Същото се отнася и до т.нар. островчета, които са оставени, за да може да се завива по тесните улици. На бас, че на ден виждат поне 10 нарушители, но нали това не е тяхна работа. Явно не е и на полицията.

Има една отсечка на “Братя Миладинови”, която е еднопосочна. Еднопосочна ли? На ден поне 20 автомобила минават или са паркирани срещу движението. Ама няма кой да ги хване - ще си минават.

След това идва и пешеходецът на Лъвов мост. Стотици правят нарушение при пресичането. Но защо да не го правят, след като липсва контрол.

Най-вероятно заради край на работното време никой не вижда и нелегалните мигранти по улиците. Те се движат нощем. Лесно може да се различат, защото са еднакво облечени и само с една раничка на рамо. Търсят или някоя квартира, която им е осигурена от трафиканта, или пък чакат някой да ги закара към границата.

Тогава защо се чудим, че на синагогата лепят некролози.

Че нали издирваният по цял свят брат Галев издъхна в имението си в Ресиловци.

Някой разбра ли

кой разби чисто нова

“Тесла” в заведение

на “Цар Шишман”,

а след това наблизо бе прегазено дете на пешеходна пътека.

Да, в МВР има прекрасни професионалисти. Но може би трябва да се обърне внимание на малките неща, за да се избегнат големите.

Да, има недостиг на полицаи. Но и бюджетът на ведомството е огромен. Вероятно става въпрос за някакво неправилно разпределение. Или пък е системен проблем.

Полицаят на улицата трябва да получава големи пари и след това да търпи сериозни санкции. Да се инвестира в камери по пътищата и да станем като на Запад, където българските шофьори са по-ниски от тревата.

Така ще се освободят и кадри от КАТ, за да се увеличат патрулите по улиците. За да реагират на всяка една малка несправедливост.

Иначе точно малките неща ще обърнат колата. А тя отдавна е в банкета на пътя и само чака да падне в канавката.

И когато всеки тръгне да си върши работата, тогава, тогава какъв живот ще ни чака, както се казва в песента.

Няма да има недосегаеми, няма да има нарушители. И със сигурност рейтингът на МВР ще се вдигне до небесата.

Но ако това не се случи, пак ще си задаваме тъпия въпрос как така лепиш нещо на синагогата пред очите на поста пред нея.

Синагогата в София

СНИМКА: “24 ЧАСА”