Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите приеха промените в Конституцията. Наред са регулаторите
Депутатите приеха промените в Конституцията. Наред са регулаторите

Преди месец или повече съпредседателят на ПП Кирил Петков изказа една почти еретична идея. Той просто изрази мнение, че е най-добре бъдещите назначения в новите регулаторни органи да бъдат политически.

Тази позиция втресе де що има демократично мислещи хора (или поне така ми се иска) и сякаш потъна в конвейра от политически приказки, предназначени предимно за твърдите избирателни ядра, за които всичко е добро и правилно, щом излиза от „нашите".

Позицията на Петков беше толкова неприемлива, че наистина мина и замина медийно, докато бдителни колеги в един ТВ-сутрешен блок наред с коментарите, че ни чакат тежки не-коалиционни преговори покрай ротацията, не споменаха и за точно тази опасност – да се политизират и по този начин буквално да се блокират регулаторите откъм най-важните им функции – да бъдат независим и обективен стожер извън политическата власт. И колегите си пожелаха да следят как ще се развият процесите...

Е, съжалявам, но опасенията им за бъдещето на регулаторите вече се сучи в най-чистия си политически вид. И то в най-важния регулатор в държавата, равен с Конституционния съд. И този регулатор е БНБ. Той е важен не само с ролята и авторитета си по принцип, а и заради усилията ни за присъединяване към Еврозоната.

Какво се получи там? Бакалска, селско-квартална пазарна сметка: „Щом ГЕРБ предлагат Радев за управител, ние пък ще искаме подуправители." И хоп – Петър Чобанов /ДПС/ и Андрей Гюров/ПП/ за двете ключови управления на националната банка...

Под сурдинка и с недомлъвки депутати споделиха, че това се прави с цел да не се развали сглобката. Грубо непродуктивна и самосъхранителна позиция, но ако продължим така?

Сметната палата вече се оглави от Димитър Главчев, отново кадър на ГЕРБ. Тук съм длъжен да направя едно уточнение – човекът и като професионални качества, и като принципи си пасва точно на мястото. Но е факт, че е политическо назначение.

Сега из колегията се споменават нови политически имена за КС, където трябва да се попълнят две места. Едно показателно заглавие на известна медия гласи: „Управляващите обсъждат основни политици да станат конституционни съдии". Сред споменаваните упорито имена са на Десислава Атанасова от ГЕРБ и Атанас Атанасов от ДСБ-ДБ-ПП. Атанасов официално отрече, но Атанасова явно ще получи 9-годишния пост.

Е, това няма да е катастрофа, но до този момент нищо не подсказва, че и при попълването на останалите регулатори няма да се получи същото – партиите да се окопаят с политически назначения във властта за да я държат дори и когато я загубят.

А това ще бъде безпардонно и брутално връщане към политическата партизанщина и влияние на практика във всички сфери на обществени живот. А регулаторите (не ги усещаме, но на практика влияят навсякъде) са измислени от демократичния свят именно, за да бъдат независими и неподвластни на политиците и по-точно на силните на деня. И ако „овладяването" на Комисията по досиетата, или примерно за класифицираната информация в очите на хората не са толкова важни, то за всеки потребител е важно дали КЕВР ще играе по партийни свирки, или ще работи самостоятелно, определяйки ни цените на тока, водата и газа...

Именно КЕВР преди години имаше едно "Д" в началото на абревиатурата, което обозначаваше,, че е държавна. И управляващите я командваха както си искат. Спомняме си и какви катаклизми настанаха, когато новите тогава управляващи се опитаха да сменят предишния председател и КС го върна отново на поста.

Но прогнозата за политически назначения като лакмус за партийна зрялост би показала и друго. А то е, че всички партии в управленската сглобка плюс ДПС просто играят своята властова игра и нямат никакво намерение да изпускат лидерството. Депутатите на Доган може и да не искат министерски кресла засега, но в регулаторите силно мирише на оная властова формула 3-5-8 от Тройната коалиция, която беше блестящ пример за разпределяне на порциите във властта. Да, сега съотношението няма да е такова, както и няма да е „по една трета", както се изпусна в ефир Десислава Атанасова, но порции ще има и това по всичко личи. Само да припомня, че има да се попълва или изцяло да се променя съставът на 16 регулатора, вкл. и избор на нов ВСС, Инспекторатът към него и т.н.

Изобщо, хоризонтът, към който политиците от сглобката гледат, вече е до времето на ротацията. Ако пазарлъкът мине гладко и без да се обърне колата, нямат никакъв проблем да го докарат до следващото „бебе", т.е. още 9 месеца до края на годината. А и имат несвършена работа – и по Шенген, и по Еврозоната.

Какво ще се случи обаче, в електорален план в месеците до тогава? Симпатизантите на либералния вектор ще трябва да преглътнат още един горчив хап, защото ако мрачната ми прогноза за овладяване на регулаторите се случи, всечки от „Светата управленска троица" ще си получи порцията и целият младежки плам и ентусиазъм ще отиде в кошчето за политически боклук. В края на крайщата това ще бъде справедливо, защото до този момент политиците ни от управлението продължават да твърдят, че немислимият само до преди година компромис е добър и резултатите си заслужават цената.

За ПП/ДБ и ГЕРБ, и ДПС вече са приемлив партньор и ако тезата на Кирил Петков се възприема, защо и останалите да не си отнесат по едно добро парче от регулаторната баница?

Но първо да мине ротацията. Защото по конституция, сглобката първо трябва да се разглоби и след това да се сглоби отново. Засега политическите „майстори" обсъждат кои части да се сменят и също толкова важно с чии да ги заменят.