Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Демерджиев КАДЪР: bTV
Иван Демерджиев КАДЪР: bTV

"Бих приоритизирал на първо място живота на хората, а след това бих пристъпвал към безмислени, самоцелни конституционни промени." Това заяви Иван Демерджиев - бивш служебен вътрешен министър и бивш служебен министър на правосъдието

"За съжаление тези промени за пореден път демонстрират юридическа некомпетентност, да не кажа - правна неграмотност. Тя еволюира в последните парламенти. Не беше неочаквано по отношение на законодателната работа на този парламент да се постигне такъв резултат, но неочаквано е да се посегне по такъв начин на Конституцията. От една страна тя е основен закон, но от друга е олицетворение на обществения договор. Тук трябваше Народното събрание да прояви много по-голяма отговорност, да се вслуша в гласа на всички експерти от правната общност, които подложиха на унищожителни критики тези предложения за изменения", каза Иван Демерджиев в"Тази сутрин" по bTV.

"Аз не виждам в съдебната реформа, проведена чрез изменения в Конституцията, реални промени, които да подобрят работата на съдебната власт. Тези изменения са негодни да бъдат наречени съдебна реформа.

Изваждането от Висшия съдебен съвет на министъра на правосъдието, който осъществява взаимодействието между изпълнителната и законодателната власт, спомага ВСС да работи още повече на тъмно.

Когато съдебната система бъде оставена на тъмно, често се стига до несправедливи решения.

Вторият пример е все по-ярката политическа намеса в конституирането и различните кадрови политики на прокуратурата. Прокурорският съвет чрез тези изменения ще бъде конституиран основно с избор от страна на Народното събрание, а всъщност всички критики към България от дълги години са, че нямаме достатъчно обвинени и осъдени народни представители и министри. Не виждам как прокурорите, които ще бъдат избирани от народни представители, ще посегнат на тези народни представители и министри, след като видяха как главният прокурор може да бъде отстранен за една седмица", каза още Демерджиев.