Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Денков
Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков, а не президентът Румен Радев, ще участва в прощалната церемония, в която Франция и Европа ще отдадат последна почит на Жак Делор.

Поклонението ще се състои в мемориалния комплекс „Дом на инвалидите" в Париж и се очаква да присъстват много държавни глави. Президентът на Франция Еманюел Макрон също ще бъде на церемонията по отдаване на почит на Жак Делор, предаде Франс прес.

„С тъга се разделяме с този виден европеец, който вдъхнови мнозина, включително и нас българите, да се стремим към постиженията и ценностите, заложени в общността на европейските нации. Неговата идея за обединен и проспериращ континент ще остане в сърцата и умовете на европейците и ще ни кара да пазим сътрудничеството и толерантността, и да полагаме усилия за една по-добра и по-единна Европа" пише премиерът Николай Денков, цитиран в съобщение от правителствената информационна служба.

Българският министър-председател изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на Жак Делор, както и на всички европейци.

Бащата на еврото Жак Делор почина на 27 декември на 98-годишна възраст. Той бе начело на Европейската комисия от 1985-а до 1995 г. и е един от архитектите на обединена Европа, припомнят от правителствената пресслужба. В основата на това бе създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, Единния европейски акт, програмата за студентски обмен „Еразъм", реформата на Общата селскостопанска политика, създаването на Европейския икономически и валутен съюз, който доведе до появата и на еврото.