Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Там, където Пламен Пенев намери смъртта си, бе поставен венец от семейството с надпис: “За тебе, татко”.
Там, където Пламен Пенев намери смъртта си, бе поставен венец от семейството с надпис: “За тебе, татко”.

  • По настояване на близките му аутопсията на загиналия след гонка с патрулки в Стара Загора е преместена в Пловдив
  • Екип от Националната следствена служба събира доказателства за причиняване на смърт при професионална непредпазливост

Пребит ли е до смърт от полицаи като Чората бившият борец Пламен Пенев от Стара Загора? Този въпрос не дава мира на близките му трети ден.

В неделя - ден след гонката му с 9 патрулни коли, местната полиция съобщи, че е починал заради причинената от него катастрофа. Във вторник обаче от прокуратурата казаха, че Пенев е умрял, след като е изваден от колата си принудително от униформените. И според близките на Пенев е убит умишлено.

“Тялото на баща ни е било преместено от Съдебна медицина в Стара Загора при колегите им в Пловдив, където ще бъде направена аутопсията. Това ни съобщи лично директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Лазар Христов. Молим се хората там да бъдат честни, за да се разбере истинската причина за смъртта му.” Това каза пред “24 часа” Борислава Пенева, дъщеря на загиналия на 30 декември 58-годишен мъж. Борислава и сестра ѝ Ивелина, която се върна след трагедията от Нидерландия, не вярват на полицейската версия. Убедени са, че след катастрофата е бил жив, но е

свален от колата насила и пребит на място до смърт

За да не бъде прикрит случаят в Стара Загора, те и адвокатът им Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър, са поискали аутопсията да бъде извършена в друг съдебен район.

Дежурен по празниците в Стара Загора се оказа съдебният лекар д-р Теодор Стаматов, който първи обследва 18-годишната Дебора след нараняването ѝ с макетен нож през лятото. След неговото заключение съдът определи, че ѝ е нанесена лека телесна повреда. Той бе отстранен временно от работа. Сега близките на Пенев се отказаха официално както от неговите услуги, така и от услугите на всичките му колеги в Стара Загора.

По информация на полицията на 30 декември към 20,45 ч бил получен сигнал от непълнолетен, че непознат заплашва с нож него и негови приятели на бензиностанция в кв. “Трите чучура” - място, където се събират рокери и тийнейджъри. Дежурен екип открива извършителя и аудито му. Той живеел наблизо, познавал се с персонала на бензиностанцията и често ходел там. С кучето си излязъл и на 30 декември. Свидетели казват, че при свадата нож не е имало. Поводът за кавгата не е обявен.

Не е ясно и как е протекъл разговорът между мъжа и полицаите, но в един момент той грабнал кучето си, качил го на задната седалка и потеглил. Патрулът го подгонил. Гонката се пренесла по улиците, на помощ се притекли още 8 екипа. Към 21 ч аудито било засечено на бул. “Цар Симеон Велики” в района на Артилерийския парк. На това място движението е еднопосочно, пътното платно е разделено от зелена ивица. Беглецът карал към кв. “Железник”. Полицейски автомобил препречил пътя.

На разпространени по-късно клипове в социалните мрежи се вижда как в момента, когато аудито се изравнява с нея при опит да я заобиколи, патрулката се придвижва рязко вдясно, засича аудито и го изтласква към разделителната ивица.

От високата скорост колата беглец за малко не се обръща

Тогава я наобикалят униформени, които правят опит да отворят вратите и да разбият стъклата, включително и с ритници. Целта на полицаите, поне на пръв поглед, била да измъкнат шофьора и да му сложат белезници. После се вижда как мнозина се скупчват около тялото му, но не е ясно какво точно се случва.

В първите минути социалните мрежи са пълни с клипове от случайни минувачи.

След това мястото е блокирано, а

повечето от клиповете изчезват

ОДМВР в Стара Загора излезе с официално съобщение чак на другия ден. Според него мъжът, за когото става ясно още вечерта, че е Пламен Пенев, не се е подчинил на полицейско разпореждане да спре, опитал се да бяга с колата си и бил преследван от 9 патрулки. Според съобщението беглецът “реализирал” пътнотранспортно произшествие с полицейски автомобил, при което загинал. От МВР казаха още, че е пострадал един полицай, който е без опасност за живота.

На тази версия категорично не вярват дъщерите на Пенев. “Баща ми е бил жив, когато е станала катастрофата. От клиповете се вижда, че те са се нахвърлили настървено върху колата и върху него. Разбрали са, че не е вадил нож, не е насочвал оръжие срещу тях, нямало е изстрели. Защо тогава са постъпили така, защо е трябвало цели 9 патрулки да тръгнат за него? Защо изобщо полицаите са се доверили на непълнолетни, подали сигнала, без да го проверят? Има ли изобщо протоколи от разпита на тези момчета? На мястото е нямало пожарна, линейката е дошла по-късно”, възмущава се Борислава.

Борислава Пенева е убедена, че полицаите са пребили до смърт баща й.
Борислава Пенева е убедена, че полицаите са пребили до смърт баща й.

Семейството ще си търси правата по съдебен път. Дъщерите на Пенев се чудят как е преминал първият му разговор с униформените на бензиностанцията и дали още там те не са го уплашили, за да побегне.

Описват го като кротък и отговорен човек. В същото време не е тайна, че Пламен Пенев от няколко години лекувал психични проблеми, бил на лекарства, но не се знае дали това има връзка с трагедията.

Експерти твърдят, че полицаите са постъпили правилно, тъй като са имали сигнал, че мъжът е въоръжен с нож. Дали обаче са превишили правомощията си, ще установят две проверки - от дирекцията на МВР в Стара Загора и от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, която ще извърши инспекторатът.

Във вторник прокуратурата съобщи, че разследването е възложено на екип от Националната следствена служба. Събирал се голям обем от доказателства за “евентуално престъпление по чл. 123 от НК - за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители”.

Пак според държавното обвинение Пенев е починал след принудителното му изваждане от автомобила, а не при самата катастрофа. Точните причини за смъртта ще станат ясни от съдебномедицинска експертиза, възложена на трима съдебни медици от Пловдив.

Сред възможните е и механична асфиксия (задушаване),

допуска прокуратурата.

Ако истината се окаже такава, ще означава, че в Стара Загора е повторен случаят с Ангел Димитров-Чората от Благоевград. Той почина на 10 ноември 2005 г. при полицейско задържане. Чората трябвало да бъде арестуван заради наркотици и каналджийство. Делото по този случай продължи 16 г., стигна и до Съда за правата на човека в Страсбург. В крайна сметка петима полицаи бяха осъдени окончателно за причиняване на смърт по непредпазливост, но след изтичане на давностния срок за престъплението.