Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитър Ковачевски
Димитър Ковачевски

Република Северна Македония не бива да повтаря грешката си от 2008 г., когато тогавашното правителство вместо да гледа 100 години напред, реши да гледа 2300 години назад, заяви премиерът Димитър Ковачевски, цитиран от агенция МИА.

„Вместо европеизация на страната, получаваме фалшива антикварност на държавата. Тогава донесоха лъкове и чукове на летището, облечени като войската на Александър Македонски. Това е научна фантастика, културен, исторически и финансов инженеринг, който се правеше на един квадратен километър", посочи Ковачевски на парламентарно заседание вчера, предава БТА.

Той посочи, че в преговорната рамка на Северна Македония за членство в Европейския съюз е предвидено Втората междуправителствена конференция с България да бъде организирана, когато страната изпълни задължението си за включване на други народности в Конституцията, включително и на българския народ.

„В продължение на петнадесет месеца имаме успешен скрининг, който показва, че нашата страна има капацитета да изпълни процеса, в който много хора не вярват... Днес сме горда страна членка на НАТО, страна, която води преговори с ЕС и която е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Днес нямаме отворени въпроси със съседите и имаме спокойни междуетнически отношения и това трябва да остане така", отбеляза Ковачевски.

Опозиционният депутат от ВМРО-ДПМНЕ Боян Стояновски обвини правителството, че „не е поканило на кафе" българския президент Румен Радев на последната среща на върха на ЕС в Брюксел. Според него правителството на Република Северна Македония „банализира идентичността" на народа си, докато „онези от България и министърката на външните работи (Мария Габриел) не пропускат възможност да подхвърлят обелки от банан на сцената и да ви казват, че това не е единственият компромис, който ще трябва да направите".

Габриел коментира неотдавна, че конституционните промени не са единственото изискване пред Република Северна Македония за присъединяването ѝ към ЕС. По думите ѝ спазването на Договора за приятелство и добросъседство и двата протокола, както и напредъкът на страната по европейския път, са еднакво важни. Това предизвика разнопосочни реакции сред управляващи и опозиция в Северна Македония.