Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Володимир Зеленски Снимка: Facebook/Володимир Зеленський
Володимир Зеленски Снимка: Facebook/Володимир Зеленський

Украйна ще произведе догодина един милион дрона, като ще надмине сегашните производствени нива, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Зеленски каза това на годишната си пресконференция в Киев.

Украйна работи за увеличаването на способността си да произвежда оръжия на своя територия, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година. Дроновете играят ключова роля в сраженията с Русия и се използват масово както от Киев, така и от Москва, отбелязва Ройтерс.

"Що се отнася до производството, ще произведем един милион дрона догодина. Ще направим един милион. Ще направим всичко възможно, за да стане. Знам, че така ще стане", каза Зеленски, цитиран от БТА. 

Откакто руските сили нахлуха в Украйна, производството на дронове в Украйна набра темпове, като десетки компании разработват и произвеждат различни модели дронове. Украински военни командири казват, че са нужни повече усилия в тази насока.

Зеленски призна, че са налице предизвикателства и че правителството му и военните работят по въпроса как да модернизират логистиката от съветско време и други процедури, за да гарантира бързо и лесно снабдяване с дронове на украинските войници, намиращи се на бойното поле.

Зеленски каза също, че Украйна обмисля как да увеличи производството на своя територия на артилерийски снаряди.

Украинският президент заяви, че забавянето в последно време на размените на военнопленници с Москва се дължи на неопределени "причини" от руска страна, но изрази надежда, че размените скоро ще бъдат възобновени.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година, Киев и Москва извършиха множество размени на военнопленници. Тази година обаче честотата на размените намаля, като последната от тях беше през август.

"Всъщност забавянето се дължи на това, че Руската федерация си има свои собствени причини, но това са много специфични причини. Пак ще има размени", каза Зеленски, без да назовава причините на Русия.

Украинският президент подчерта, че в момента Украйна работи по размяната на "голям брой наши момчета" и изрази надежда, че тя ще се състои.

Миналия месец украинският омбудсман Дмитро Лубинец заяви, че руски военнопленници в Украйна са изразили желание да бъдат разменени, но Москва не била проявила интерес да ги прибере. Москва не коментира това твърдение, припомня Ройтерс.

През ноември украинското правителство заяви, че разполага с данни за 3574 украински военнослужещи и 763 цивилни украинци, които са били пленени от руски или проруски сили от 2014 година насетне. Сред тях фигурират и такива, които вече са се върнали в Украйна, каза Киев, като поясни, че това вероятно не е броят на украинците, които понастоящем се намират в плен.

Украинските въоръжени сили съобщават, че досега Киев е върнал от руски плен 2598 души при 48 размени.