Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Австрийците за поредна година оглавяват класацията като най-щастливата нация. СНИМКИ: АРХИВ
Австрийците за поредна година оглавяват класацията като най-щастливата нация. СНИМКИ: АРХИВ

Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз, следват ни германците. Австрия, Полша и Румъния пък се нареждат в топ 3 на най-щастливите нации. Това показва ново проучване на ЕС, съобщава "Евронюз".

Проучването се провежда всяка година от "Евростат" като скалата за оценки върви от 0, което е абсолютно неудовлетворение от живота в страната, до 10, което индикира, че нещата няма как да са по-добре. Проверява се също и колко оптимистично настроени са хората за бъдещото.

Единствената страна от 27-те в ЕС, чиито граждани са дали оценка по-малка от 6 върху цялостното си задоволство от живота, е именно България.

Но докато очакванията са, че по-ниски оценки може да дадат страни в съюза, които са бедни, то оказва се това съвсем не е така. Германия, чиято икономика е най-силната в ЕС, се нарежда на второ място след България по неудовлетвореност на гражданите от живота там. През 2021 г. германците са дали оценка от 7,1 на страната си, докато сега тя пада до 6,5.

Статистиката обаче не може да обясни изцяло помраченото настроение на германците. Преди седмица свое проучване по този въпрос публикува базираният в Кьолн институт "Рейнголд". То е установило, че 20% от населението на Германия се чувстват претоварени и тревожни, а други 9% са обзети от апатия.

Германия също така страда от икономическа стагнация, заедно с безпокойство, свързано с войната в Украйна, както и от безпрецедентен ръст на имиграцията, и се управлява от сравнително непопулярно правителство.

Какво обаче прави нациите щастливи?

Това не е първият път, в който Австрия заема челно място в класацията на най-щастливите нации. Хората там дават оценка 8 на нивото на щастие в страната. Австрия обаче е заможна държава, затова и мястото й в класацията не е изненада.

Румъния и Полша от друга страна обаче са сред държавите, които се традиционно се смятат за по-бедни. Затова и изследването посочва, че парите не са най-големият критерий за щастие, а в тези страни те са заместени от факторите - възраст, образователна степен и семейни отношения.

Всъщност по-голямо удовлетворение от живота в анкетата показват именно участниците на възраст между 16 и 29 г. в сравнение с тези над 65 г.

Обратният модел обаче се наблюдава в страни като Дания, Швеция, Ирландия, Нидерландия, Люксембург и Финландия.

Финансовата сигурност все пак се отразява на данните, но по малко по-различен начин, отколкото очакваме.  Оказва се, че във всяка държава членка удовлетвореността от живота се увеличава успоредно с нивото на образование, което пък от своя страна е свързано с доходите.  В Словакия това има най-голямо значение. Там разлика е от около 1,6 пункта на удовлетворение между тези с висше образование и тези, които имат основно (или по-малко от средно) образование.

Мястото, където живеете, също има значение. В Малта, Австрия, Финландия, Холандия, Белгия, Ирландия, Швеция, Дания и Люксембург хората в селските райони са се обявили за малко по-щастливи с 0,2 пункта.

В България, Румъния, Литва, Словакия, Португалия, Унгария, Хърватия, Кипър, Германия и Словения обаче градските жители казват, че са по-доволни от живота.

Изследването показва още и, че най-щастливи са домакинствата, в които има дете. А най-нещастни - тези, които живеят сами. Това обаче е характерно за Европа, докато изследвания от други континенти показват обратната тенденция.