Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи от ГДБОП в офиса на колцентъра, от който е работил чужденецът.
Полицаи от ГДБОП в офиса на колцентъра, от който е работил чужденецът.

Куриозен случай с арестуван у нас и осъден в Германия черногорец показа, че електронните системи на вътрешното министерство нямат връзка помежду си

Куриозен случай на осъден в Германия чужденец с разрешително за постоянно пребиваване в България за пореден път показва как електронното правителство все още е далечен мираж.

Черногорецът Лука К. бил търсен от дирекция “Миграция” в МВР. Те не успели да го намерят, въпреки че е екстрадиран в България с решение на съда в Германия. А докато го издирвали, той се прибрал, за да доизлежи присъдата си у нас.

Влязъл през граничния контрол и бил отведен в затвора. От дирекция “Миграция” така и не разбрали, че колегите им от Гранична имат данни къде се намира Лука.

Поводът за издирването на мъжа е, че повече от година го няма в България, където има разрешение за постоянно пребиваване. Не било ясно и дали е в страна от ЕС, а по закон, ако не е, започва процедура по отнемане на разрешителното му.

Дирекция “Миграция” започва да го търси през февруари 2023 г. 10 дни по-късно осъденият е върнат у нас да доизлежава присъдата си от Германия с решение на съда там. Тя е за компютърни измами от столичен колцентър.

Аз работих в компанията, не съм бил мениджър

Убеждавах хората да инвестират. Дали са им изплащали печалби, не знам, защото с това се занимаваше друг отдел”, обяснява черногорецът. Той и още няколко негови колеги са задържани през 2021 г. Мъжът се съгласява да бъде екстрадиран и съден в Германия.

Заедно с него заминава и тогавашната му съпруга Десислава. Тя живее при брат му, а след като Лука е осъден, му ходи на свиждания. Това е удостоверено с бележка от затвора, в който Лука е лежал. Питана през 2023 г. къде е Лука обаче, тя посочва, че не знае. Така стартира процедурата за отнемането на правото му на пребиваване.

Когато влиза обратно в България, е докаран със съдействието на Интерпол. Не е обявен за общодържавно издирване, тъй като има срокове, в които да се връчи известието за стартиране на процедурата. Заради несвързаните системи обаче на КПП-то на летище София не му е връчено уведомлението.

От Гранична полиция не знаели за него, нито че колегите им от “Миграция” го търсят

Така Лука е откаран в затворническото общежитие в Казичене, за да доизлежи остатъка от 4-годишната си присъда. Започва и работа там. “Той разбира, че го издирват, докато е в затвора”, обяснява адвокат Майер Герон. Той настоява искането да му бъде връчено с нова процедура, тъй като срокът за обжалване на старата е изтекъл, а клиентът му е нямало как да отиде и да си получи известието.

От МВР са лаконични за ситуацията.

“На по-късен етап постъпват документи, които удостоверяват, че чужденецът е бил на територията на Германия”, посочват от ведомството. Данни, които

при добра дигитализация биха били известни,

защото Лука е екстрадиран там от българските власти. Тъй като Германия е в ЕС, процедурата по отнемане на разрешителното на черногореца е прекратена.

Докато е в затвора иска да бъде освободен условно предсрочно. Администрацията на затвора е против. Делото се пада на съдия Иво Хинов, който се ядосва на бланкетното становище на затвора, което било ползвано при всички подобни искания. Така им дава седмица да изготвят ново. В него е записано, че черногорецът работи, не е конфликтен и общува добре с другите си колеги. Становището е да бъде освободен и съдия Хинов пуска мъжа. Втората инстанция потвърждава.

Така през август Лука излиза от затвора. Два месеца по-рано разбира, че вече е разведен, а чрез фалшив подпис дори е имал ангажиран адвокат (виж карето). И докато се бори с това да вижда децата си, се оказва, че срещу него е стартирана втора процедура за отнемане на правото му на постоянно пребиваване.

Поводът е писмо, постъпило от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието. С него дирекция “Миграция” е уведомена, че чужденецът е освободен предсрочно от затвора.

“В тази връзка са приложени членове от Закона за чужденците, които определят, че срещу чужденец, който има право на постоянно пребиваване в България и с действията си злепостави българската държава, следва да стартира процедура за отнемане правото на пребиваване”, посочват от МВР. В момента процедурата е висяща. А дирекция “Миграция” вече няма проблеми да открие къде е Лука.

Експертиза доказва, че го развели с фалшив подпис

Когато се прибира в България, Лука разбира, че вече не е женен.

Оказва се, че имало упълномощен от него адвокат. Дори изпратил становище за развода с искания за 4 свиждания в месеца с децата си. Има близнаци на 2 години.

Според съдебното решение може да ги вижда 2 пъти месечно - всеки втори уикенд. Досега не е успявал, макар да се е уговарял с бившата си съпруга. Дори е ходил с полиция, но нея я нямало.

По делото има експертиза, която доказва, че подписът на Лука на документите за развод не е негов. Той ще иска отмяна на развода. Така ще опита при новия процес да има по-добри условия за виждането на децата си. Чинно превежда по банков път издръжката за близнаците.

Казва, че докато все още бил женен, съпругата му успяла да продаде няколко негови имота. Не видял и стотинка от тях.