Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Малките кученца често се отглеждат в кутии преди да ги продадат незаконно.
СНИМКА: PIXABAY
Малките кученца често се отглеждат в кутии преди да ги продадат незаконно. СНИМКА: PIXABAY

Нелегална мрежа прекарва незаконно развъдени при нехуманни условия кученца от България до Нидерландия. Това е установило проучване на природозащитната организация "Четири лапи".

Разследването е обхванало четири държави - България, Нидерландия, Великобритания и Румъния. Като България и Румъния са държавите, в които кученцата се развъждат при нехуманни условия, а в Нидерландия и Великобритания те се пласират в незаконна онлайн търговия. 

Тези кученца се отделят от майката прекалено рано и на 2-5 седмична възраст се подлагат на продължаващо три дни пътуване, установили от природозащитната организация. На тази възраст част от кученцата са все още слепи и се нуждаят от майчината кърма. Заради това и в редица държави в ЕС е забранен вносът на кученца, които са по-малки от 16 седмици. В България пък е забранена търговията с кученца, които не са навършили 8 седмици.

Отделно толкова малки кученца не са ваксинирани и могат да пренасят опасни болести като бяс и парвовироза, с които да заразят както новите си стопани, така и други животни.

18 от 19 проверени ферми за развъждане на кучета в България не отговарят на законовите изисквания за тази дейност, се твърди в доклада на "Четири лапи".

Самата търговия пък се извършва онлайн чрез чатове в платформи като "УотсАпп". А огледът на кученцата става в багажници на автомобили като животинките са наврени в кутии за обувки. Докладът цитира и два конкретни случая на померани от България, продавани в Нидерландия съответно за 1500 и 2000 евро. Те са на възраст 2-4 месеца и са внесени незаконно в Нидерландия.

В българските развъдници пък са установени 14 породи, които се развъждат. А цените им са от 90 лева до 2500 лева. Като продаваните кученца са на едва 40 дни. Защитниците на животните, които са действали по метода клиент под прикритие, подчертават, че при само две от сделките са видели кученцата в регистриран и редовен развъдник. Един от търговците пък държал 20 кученца в дома си като те били поставени в кутии за обувки. А, когато е поискан паспорт на кученцата, продавачът предлагал връзка с познат ветеринарен лекар, който да уреди документа.