Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Бойко Борисов
  • И лидерът на ГЕРБ намекна, че Христо Хинков трябва да си подаде оставката като министър - рецептата я дал Асен Василев
  • Направихме корекциите, които искахме, доволен е той от разговорите по бюджета
  • Подава оставка като лидер, ако дерогацията влезе веднага в НС, а ГЕРБ "мръдне"

"Аз съм системен играч и политик. Това, което според мен е правилно да се направи и ще се направи следобед, е в здравната комисия да бъде извикан публично да отговори на всички въпроси. Така действа една правова държава". Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ситуацията с шефа на "Пирогов" Валентин Димитров, който заедно с ръководството на болницата днес ще бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия. А на въпрос как може да се излезе от ситуацията, той каза:

"Асен Василев даде вчера рецептата". Ден по-рано финансовият министър обяви, че ако един член на кабинета не намира подкрепа за провежданите политики, трябва да подаде оставка.

Според Борисов няма как един подуправител да сътвори каквито и да е неправомерни действия при положение, че има министър на здравеопазването със заместници, министър на финансите със заместници, които участват в касата. И отново се възмути от напрежението, предизвикано от избора на подуправител на НЗОК. Затова с Асен Василев взели правилното решение и управителят, и подуправителят да си подадат оставките.

"Принципалът е този, който е избран от НС, е по-добре да си прави обществените поръчки. Той направи някакво действие, което се опитваме да си обясним с една болница. Като се усетиха, че е много поръчково, пуснаха проверки и на други болници", заяви лидерът на ГЕРБ.

Министър Хинков си е на ПП-ДБ, в никакъв случай не е на нас, отсече той по адрес на здравния министър.

В тази (не)коалиция, докато всичко не се договори, нищо не е договорено, припомни старата си теза Борисов. И обясни, че в НС ще мине и оръжието за Украйна, като се договорят, и данъчните закони.

"Кога не сме били в зала?", ядоса се лидерът на ГЕРБ дали от партията ще изпълнят заканата си да не влизат в пленарната зала за въпроси, които не са съгласувани с тях.

"Направихме корекциите, които искахме. Обещах 15% увеличение по европейските директиви да го подкрепим, въпреки съпротивата на част от нашите депутати", заяви той по адрес на разговорите с финансовия министър и отстъпките по бюджета.

"Ние като говорим с Асен Василев не е нужно да ходят представители или нотариус за поетите ангажименти. Към днешна дата това, за което сме се разбрали, и съм поел като ангажимент, винаги се е случвало", отсече Борисов за договорките с ПП-ДБ. И посочи, че депутатите на ГЕРБ вчера са подкрепили предложението за Черноморието, което било важно за Кирил Петков - за Карадере, Корал и т.н.

За София Борисов обясни, че ГЕРБ са опозиция, софиянци избрали това. На въпрос искали ли са нещо от тях от ПП-ДБ, той отсече, че не са.

"Не сме водили разговор. Не разговаряме и не искам да разговаряме. Те си играят с други партии", каза той. И иронизира ПП-ДБ, които ни "спукаха ушите, че имат екипи и София ще цъфне и върже", а първата седмица - бой по улиците, втората - блокаж от снега.

Той коментира и дерогацията за внос на руски петрол:

"Аз мисля, че трябва отново да стъпим на това, което казаха ЕК и европейският комисар - колкото може по-скоро да влезе в сила. ПП-ДБ не трябва да се притесняват, ако тя влезе веднага. Гарантирам, че ако влезе веднага, ГЕРБ няма да мръдне от позицията си. Ако мръдне, подавам оставка от партията", зарече се лидерът на ГЕРБ.