Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емблематични реплики на няколко бивши главни прокурори послужиха за илюстрация на обществената необходимост от нови промени в Конституцията, в отговор на очакването за справедливост. Репликите бяха припомнени от министър Атанас Славов в днешната му лекция пред студенти и преподаватели от департамент „Право“ на Нов български университет. В аудиторията бяха деканът проф. Веселин Вучков, преподавателите проф. Екатерина Михайлова и д-р Четин Казак.

Атанас Славов представи основните акценти от предлаганата сега конституционна промяна, но призова „преди това да си отговорим на въпроса защо основният закон отново се променя осем години след последните поправки, свързани също със съдебната власт“. И изброи мотивите: обществените очаквания всеки да получи заслуженото, според общите норми на поведение; дългогодишно изгражданите зависимости при фактори от съдебната власт; завишените европейски стандарти за независимост на правосъдието; наличието на политическа воля за промяна.

Непубличните зависимости бяха илюстрирани със запомнили се реплики на главните прокурори Иван Татарчев, Никола Филчев, Сотир Цацаров, Иван Гешев. Най-емблематичната реплика на първия демократично избран обвинител №1 Татарчев е: „Над мен е само Господ!“, посочи министърът. „Човекът, призван да обвинява „лошите“, за да каже това означава да признае, че е безконтролен, сам решава кого да обвини. Което може и да е форма на зависимост от онези, които контролират кой и кога да бъде обвинен“, обясни доц. д-р Славов.

Следващият „герой“ бе главният прокурор Филчев, за когото така и не бяха разсеяни съмненията за съпричастност към най-тежкото престъпление и който въпреки решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Колеви срещу България“ от 2009 г. след изтичането на мандата му бе изпратен като посланик в Казахстан. „Когато Филчев стана посланик в Казахстан, а журналист му се обажда с въпрос, насреща чува: „Тук „Плод и зеленчук“! – бе красноречивият цитат.

„Главният прокурор Цацаров освен с друго, задочно стана известен и с фраза от един изтекъл запис от среща на бивш премиер и бивш прокурор, който казва на премиера по отношение на действащ главен прокурор: „Ти си го избра!“, продължи министърът.

„Предходният ръководител на прокуратурата Иван Гешев обобщи всичко дотук с една фраза в интервю: „Аз се считам за инструмента на Господ“, който да въздава справедливост. Само преди пет месеца инструментът на Господ беше отстранен с мнозинство от хората, които го избраха и поддържаха просто защото не отговаряше на изискванията за високи професионални и нравствени качества“, бе последният пример.

 „Нагласата ми като конституционалист е да мисля за Конституцията на първо място като обществен договор не между миналите поколения, а между нас, тук и сега, като свободни и равни граждани. Ако мислим за Конституцията като обществен договор между всички нас как да живеем по-добре, да се управляваме по-добре, нашите права и свободи да бъдат по-добре защитени, тогава темата престава да е абстрактна и придобива все по-актуално значение. Нашият живот като граждани зависи от Конституцията, обвързан е с нея, тя ни засяга екзистенциално“, подчерта Атанас Славов пред студентите.

Министърът акцентира върху няколко групи промени. Реформата на Висшия съдебен съвет и прокуратурата така, че да се отговори на стандартите за независимост на съда, от една страна, и отчетност на обвинението, от друга. Промени в уредбата за служебния кабинет и мандата на Народното събрание, който да не се прекъсва до избора на ново. Последната важна група промени е свързана с достъпа на гражданите до Конституционния съд.