Проф. Милена Георгиева: 120 години са постижима възраст, вече можем да отложим остаряването
- За мен здравословното хранене е да виждам седемте цвята от дъгата в чиниите вкъщи - трябва да има зеленолистни, цветнолистни растения, зеленчуци, качествено месо, риба
- Независимо от годините, с новите протоколи можем да се чувстваме добре и в напреднала възраст
- Проучваме мощни антиоксиданти и фитометаболити с чудесни пробиотични фактори, които могат да влязат в протоколите за anti-aging, други подпомагат стабилността на ДНК
- Намаляването на калориите води до удължаване на живота с 10-20%
- Прополисът, мурсалският чай и живовлякът притежават силни антистареещи свойства
- За абсолютна безсмъртност не може да се говори - всички живи организми са устроени да се развиват, да дадат потомство и да умрат
- С процеса автофагия можем да заличим метаболитната си история и да започнем от нула
- Проф. Георгиева, непрекъснато се говори, че може би вече е роден първият човек, който ще доживее до екстремни старини, но има ли солидна научна база, на която се базират тези твърдения?
- През последното десетилетие все повече експерти в сферата на подмладяването и стареенето дискутират, че вероятно първият безсмъртен вече се е родил, но това не са толкова рекламни трикове, колкото интригуващи хипотези с цел фокусиране в тази насока на вниманието на научната общност и на организациите, финансиращи подобни изследвания.
Всички знаем, че от най-древни времена се търси еликсирът на дълголетието - една безспорно много важна тема и сега. Затова учените се опитваме да изследваме тези молекулни механизми с цел познаване на факторите, обуславящи процеса.
Това познание би помогнало да забавим остаряването и да отложим свързаните с него заболявания, каквито са сърдечносъдовите болести, метаболитните синдроми, невродегенеративните и някои онкологични заболявания.
Причината е, че самото остаряване върви “ръка за ръка” с натрупване на грешки в основните биомакромолекули в живите индивиди: молекулите на ДНК, РНК и протеините.
За абсолютна безсмъртност не може да се говори, защото еволюцията на всички живи организми показва, че те са устроени да се развиват, да дадат потомство и да умрат. Но науката днес доказва, че в голяма степен можем да удължим продължителността на живота и по-дълго време да сме здрави и млади независимо от възрастта.
Вярвам, че вече имаме достатъчно познания за фините интимни механизми на остаряването, за да продължим тази здравословна продължителност на живота и да отложим остаряването с декади. Вече познаваме в дълбочина процесите, които протичат в клетките с ДНК, РНК и протеините, и знаем, че тяхната стабилност ни дава шанс да забавим остаряването с насочени, прецизни и успешни стратегии.
- Какъв е реалистичният лимит за продължителност на живота в близко бъдеще - 110-120 години?
- Не мога да кажа дали голяма част от човечеството ще достигне до средна продължителност на живот от 120 г., но е факт, че има хора дори и днес, които са достигнали до 119 - 120 години.
В крайна сметка всички те рано или късно умират от същите заболявания, за които вече стана дума. Ние можем да отложим остаряването, но все още не сме стигнали до момента, в който да спрем тези процеси и свързаните с тях заболявания.
- Центърът, който изследва остаряването в рамките на Националния институт по здравето на САЩ, неотдавна свърза един специфичен антиинсулинов протеин с продължителността на живота? Преди време интервюирах американски учен, който откри, че ако се поддържа ниска кръвна захар и се ограничат калориите при кръглите червеи, животът им значително се удължава.
- Това е така. През последните 20 г. бяха изяснени молекулните фактори, които обуславят остаряването, и се очертаха стратегии за забавянето им.
Една от тях се обсъжда сред все повече специалисти и е свързана с намаляването на калориите, което води до много по-голяма продължителност на живота. В това отношение бяха проведени и много опити с дрождите, от които е направена маята - те се оказаха много подходящи за изследване на остаряването, чиито механизми са консервативни.
Нещо повече, проф. Дейвид Синклер в началото на своята кариера стана известен с изследванията си върху тези организми и ролята на протеина Sir2 (забавящ транскрипцията - бел. ред.) в процесите на клетъчното стареене.
Неговите ранни изследвания бяха фокусирани именно върху ограничаването на калориите в дрождите в хода на тяхното остаряване и свързаните с това благоприятни промени в епигенетиката, енергийния метаболизъм и митохондриите на клетките.
Резултатите показаха, че намаляването на калориите води до 10-20% удължаване на живота на дрождите, което след редица клинични изпитвания в нашата наука бе проверено и върху хора. Някои от тях все още се провеждат, но вече има доказателства, че познаваме фините механизми, които опосредстват удължаването на живота в резултат на намаляване на калориите.
Един от тези механизми е прочистването на клетките от отпадните продукти на обмяната в резултат на процес, наречен автофагия.
- Всъщност за изясняването на автофагията Йошинори Осуми получи Нобелова награда през 2016 г.
- Да, напълно права сте. Най-общо това е процесът, при който ограниченият калориен прием кара клетките да преминат в режим на “самоизяждане” или автофагия - тоест, да почистят отпадни продукти, да “занулят” метаболитната си история и да влязат в процес на обновяване.
Именно това са препоръките на д-р Питър Атия, на проф. Дейвид Синклер и други специалисти - да намалим калориите, като се лишим от един порцион през деня.
Факт е, че днес страдаме от излишък на храна, много рядко сме гладни и примерно аз се чувствам щастлива, ако пропусна едно ядене.
- А защо Националният институт по здравето на САЩ публикува толкова много изследвания, които търсят връзка между митохондриите и продължителността на живота?
- Митохондриите са нещо като “електроцентралите” в нашите клетки, те са органелите, отговорни за производството на енергия, и затова в хода на стареенето се получават митохондриална дисфункция, оксидативен стрес, повреди в митохондриалната ДНК. Променя се морфологията им, стават нефункционални.
Именно затова поддържането на младостта им е ключов елемент в стратегиите за неостаряване, това най-често става с подходящa суплементация на тялото с антиоксиданти, витамини, микроелементи, за които е известно, че са важни кофактори за поддържане на стабилността на митохондриалната ДНК и нормалната функция и структура на митохондриите.
- Тези дни световноизвестният лекар в областта на терапиите, забавящи стареенето (anti-aging) д-р Питър Атия публикува своя протокол за забавяне на стареенето. Той съдържа различни витамини, минерали, пробиотици, режими за здравословно хранене и физическа активност и др. Можете ли да кажете вашият какъв е или как всеки може да си състави свой?
- Стъпките са стандартни и лесни, някои от тях са известни отдавна, други бяха открити в последните години.
Най-важното е човек да познава своята физиология, медицинската си история, хроничните заболявания на родителите си и след това да си направи персонално здравословно родословно дърво.
Много е лесно и логично води към изводи за това към какво е предразположен, как ще остарява. Разбира се, подходящ генетичен скрининг, биохимична картина на кръвта, информация за прекарани заразни заболявания или хронични такива добавят още един слой данни, които ще позволят още по-прецизно човек да разбере своите дадености.
Втората стъпка е човек да се съобрази със своята възраст - ние имаме един метаболизъм и физиология през първите 1000 дни от живота си, още по-различни през първите десет и следващите години. Тези процеси все повече се различават през различните декади от живота ни и са свързани с потребностите на организма през всеки етап от индивидуалния живот, както и от средата, в която живее.
Затова е добре да се провери от какво се нуждае организмът ни във всеки конкретен период от живота ни като хранителни вещества, микроелементи и витамини - тези изследвания не са скъпи, но ще ни дадат насоки какви витамини е добре да си набавим под формата на добавки или храни. Хранителните добавки, включително фолиевата киселина, витамините от групата B, витамин D, омега-3 мастните киселини, куркуминът (турмерик) и други имат положително въздействие върху здравето и поддържането на правилна епигенетика в хода на биологичното остаряване.
Те са важни фактори за забавяне на остаряването.
Едва когато имаме достоверна информация от какво се нуждае нашият организъм, можем да прегледаме протоколите на д-р Атия, на проф. Синклер и след консултация със специалист да се прецени коя от препоръките им можем да адаптираме за нашите нужди. За мен тази стратегия е много важна, защото само когато знаем от какво тялото ни има нужда и има ли недостиг от някои важни макро-, микронутриенти, витамини и микроелементи, можем да се насочим към персонализиран протокол за забавяне на остаряването.
- В института приемате ли любопитни пациенти, които искат да са в крак с най-добрите протоколи по света и да ги прилагат върху себе си?
- Аз съм главен научен консултант на иновативен стартъп, в който с помощта на изкуствен интелект използваме генетични, епигенетични, биохимични и други медицински данни на всеки индивид с цел точно измерване на биологичната възраст, прогнозиране на вероятността от проявление на свързаните с остаряването болести, както и създаване на прецизни, персонализирани протоколи за забавяне на биологичното остаряване. Само когато подходът е научнобазиран, разчита на точна проекция на физиологията на индивида, неговите нужди от важните макро-, микронутриенти, витамини, елементи и биоактивни съставки като антиоксидантни и кофактори на метаболитните процеси в клетките, както и когато имаме много ясна картина на заобикалящата среда на този индивид (физическа активност, хранене, стрес и навици) имаме инструментите да забавим остаряването, както и да отложим свързаните с него заболявания. С други думи, създаваме “дигитални близнаци” на всеки индивид и проектираме как остарява или забавя процеса с една или друга интервенция, с един или друг протокол. Това е в основата на успешни стратегии за превенция на биологичното остаряване и заболяванията, опосредствани от него.
- В научните изследвания непрекъснато се изтъква, че много важен фактор за подмладяването е физическата активност, която присъства в почти всички протоколи.
- Тя е необходима не само за поддържането на костната система и мускулите, а за целия организъм и неговия метаболизъм. Няма да си позволя да спекулирам по въпроса трябва или не трябва да се правят по 10 хил. крачки на ден - те със сигурност няма да навредят, но дори и да са по-малко, важното е да се движим. Лично аз ходя винаги когато имам възможност, през това време слушам научни конференции, подкасти, музика. Хубаво е ходенето да се редува с кардио- и силови упражнения за цялостно поддържане на организма. Затова се опитвам три пъти седмично да ходя и на каланетика с цел поддържане на тялото тонизирано, а мускулите активни.
- Вие лично как се храните, следвате ли някакъв задължителен протокол за седмицата като протеини, въглехидрати, плодове, зеленчуци?
- За мен здравословното хранене, най-метафорично казано, е да виждам седемте цвята от дъгата в чиниите вкъщи - трябва да има зеленолистни, цветнолистни растения, зеленчуци, качествено месо, риба, различни протеини съобразно с нуждите на организма. Тези 7 цвята в зеленчуците и плодовете са носители на антиоксиданти, на фитометаболити, за всеки от които може да се напише по една цяла монография. Но освен всичко това, колкото и банално да звучи, аз се придържам към средиземноморската диета. В хода на анализите на моята физиология и тяло съм достигнала до извода че тази диета работи най-добре за мен: поддържа теглото ми равномерно, тялото и ума в добра форма. Но ако човек иска да бъде прецизен в своите протоколи за хранителен режим, е добре да проведе нутригенетични и нутриепигенетични изследвания. Резултатите от тях дават много точна картина какво се метаболизира добре от организма ни и какво не, къде има “пробойни”, какви замени на продукти можем да направим, ако нещо не ни понася, и т.н. Като цяло науката днес притежава голям арсенал, за да изследва в дълбочина всеки един индивид и да предложи точни протоколи, съобразени с нуждите на неговия организъм. Това не е нито невъзможно, нито е нещо скъпо - в момента знаем много точно какво се случва на клетъчно ниво и как можем да му повлияваме в положителна насока.
- Преди време говорихме, че в института в БАН сте се натъкнали на много интересни биологично активни вещества в прополиса, мурсалския чай и живовляка. Има ли повече яснота?
- Това са сериозни фитометаболити с широка палитра от силни антистареещи свойства. Някои от тези, върху които работим лабораторно, се оказват мощни антиоксиданти, други са чудесни пробиотични фактори и могат да влязат в протоколите за неостаряване. Освен това имаме много интересни и обещаващи резултати, че някои от тях могат да повлияят на стабилността на ДНК, влияят върху епигенетика и др. Впоследствие тези научни открития се имплементират от бизнеса, особено когато свойствата на даден фитопродукт са описани и механизмите на действие са изяснени. Нещо повече, вече работим по този въпрос и с козметична компания.
Заедно с това работим и с Фондация “Америка за България” по програмата “Наука с бъдеще”, където създаваме базирана на изкуствен интелект система за биоактивни фитомолекули. Част от нея ще е платформа с информация за съдържанието им в медицинските и лечебните растения на територията на България и как влияят на генома. Данните ще са изключително интересни и за бизнеса. Представете си производителите на фитобазирани лекарствени форми - с кликването на дадено растение като лайка, живовляк и др. могат лесно да проверят кои са био активните молекули в това растения, какво се знае в научната литература за него, кои гени се активират в резултат на тези молекули, как се повлияват метаболитните пътища в клетките. Това е начин за производство на фитопродукти, добавки или лекарства, които имат доказано молекулно действие, което насочва и скъсява пътя на клиничните изпитания.
CV
Милена Георгиева е професор по молекулярна биология към Лаборатория по молекулярна генетика, епигенетика и дълголетие към Институт по молекулярна биология, БАН. Тя е един от основателите на иновативния стартъп EPIX.AI, който разработва иновативен подход за забавяне на стареенето и негов главен научен директор.
Интересите й са в сфери като молекулярна биология и генетика, епигенетика, и съвременна биомедицина.
Тя е автор на над 100 научни публикации в реферирани международни списания. Ръководител и участник е в редица научно-изследователски проекти към национални, и международни агенции.
Член е на Съюза на учените в България, на Европейската Федерация на биохимичните дружества и на Международния съюз по клинична епигенетика.
Тя е ревностен комуникатор на науката, гост-лектор е на многобройни фестивали и научни събития, чест гост в радио- и ТВ-предавания. Лектор е на TED платформата.
Най-четени
-
Галерия Лили Иванова жертва на политически сблъсъци в Чили през 1973 г. Публиката я взема за рускиня и я освирква
Накрая я изпращат с овации, бис и награда На рецитала пее и Хулио Иглесиас Само 3 дни след сватбата си с Янчо Таков през 1973 г. Лили Иванова заминава за участие на музикалния фестивал във Виня дел
-
Ти си комплексар!
1. Имаш айфон за 2000 лева (но не говориш по него, а само „чукваш", за да не се набутваш) 2. В заведение винаги слагаш ключовете от колата си върху масата (да е ясно на всички, че баровците карат BMW
-
Любимите ми 50 книги
Разпределил съм ги по възрастови групи. Започвам с първите – книги, които са ми били любими, преди да навърша 10 години: 1. Шарл Перо - Приказки Най-добрият старт на пътешествието в света на книгите
-
Галерия Честит да си! Съдба моя!
Днес мажоритарният собственик на "ПФК Левски" и голмайстор №1 в историята на клуба Наско Сираков празнува своя 62-ри рожден ден. Неговата любима жена Илиана Раева му направи честитка и в социалните
-
Кой постъпва честно, не живее лесно
"Кой постъпва честно, не живее лесно. Кой излезе прав, не излиза здрав. Кой душа не продава, той имотен не става." 102 години от рождението на Радой Ралин