Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руските сили съзнателно са нанесли масиран удар с дронове-камикадзе в навечерието на деня в памет на жертвите на Гладомора, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс и УНИАН.

"Над 70 "шахеда" (ирански дронове-камикадзе, използвани от Русия - бел.ред.) в нощта преди деня, на който се отбелязва паметта на жертвите на геноцида Гладомор. Съзнателен терор. Точно в този момент. Руското ръководство се гордее с това, че може да убива", подчерта Зеленски в своя канал в Телеграм, коментирайки нощното нападение, предаде БТА. 

"Нашите войници свалиха повечето от безпилотните самолети. За съжаление, не всички. Но работят по укрепването на въздушната ни отбрана, за да свалят повече. И да работим по-нататък за обединяване на света в защита срещу руския терор. Терористичната държава трябва да загуби и да отговаря за това, което е направила", добави украинският президент.

В навечерието на 90-ата годишнина от Гладомора, руската армия е извършила най-мащабното си нападение с дронове срещу украинската столица, подчерта и кметът на Киев Виталий Кличко, цитиран от Укринформ.

При нападението тази нощ са били използвани рекорден брой дронове-камикадзе "Шахед-131/136", съобщиха и украинските военновъздушни сили. Киев е бил основната мишена на атаката, проведена на няколко вълни и от различни посоки.

Както съобщи говорителят на Киевската градска военна администрация Михайло Шаманов, силите за противовъздушна отбрана на Украйна са прихванали над 40 дрона камикадзе, насочени към столицата.