Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Витамин C. СНИМКА: PIXABAY
Витамин C. СНИМКА: PIXABAY
  • Откритието е изненадващо, защото се смята че, добавките пазят клетките от увреждане
  • Учените: Не ги отказвайте, спазвайте препоръчаните дози

Милиони хора по света ежедневно приемат витамини с надеждата, че те ще им помогнат да поддържат доброто здраве и ще ги предпазят от страшните ракови заболявания.

В Европа пазарът за добавки е оценен на 38 млрд. за 2022 г. Очаква се той да отчита 7% прираст годишно до края на десетилетието по данни на компанията за пазарни проучвания и консултации Grand View Research. През 2022 г. британските потребители са похарчили над 500 млн. паунда за хранителни добавки - най-често за витамините C, D и B12, както и за минералите желязо и калций.

Основните фактори, които стимулират развитието на сектора, са повишената осведоменост относно здравето, достъпното и финансирано от държавата здравеопазване и фокусът върху превантивната медицина и персонализираното хранене.

Все по-голямата популярност на хранителните добавки кара учените да се запитат дали не прекаляваме с консумацията на витамини и всъщност дали те не могат да се окажат опасни за нас в определени количества.

В неотдавнашно проучване, публикувано в изданието “Журнал за клинични изследвания”, се твърди, че туморите на мишки с рак на белите дробове започнали да растат и да се разпространяват по-бързо, след като животните

били захранени с високи дози витамини C и E

При хората тези две хранителни вещества играят жизненоважна роля: витамин С е важен за зарастването на различните наранявания, както и за здравето на кожата, кръвоносните съдове, костите и хрущялите, а витамин Е - за добро състояние на очите и силата на имунитета.

Те се съдържат в изобилие в ежедневните храни, но приблизително един на всеки четирима от нас редовно приема витамин С, самостоятелно или в комбинация с други добавки. Много хора също така вярват, че големи дози от него могат да предотвратят настинките и грипа през зимата.

Въпреки това новите тревожни открития на шведските учени от института “Каролинска” в Стокхолм, показват, че консумацията на повече от необходимото за организма количество от тези два витамина помага на рака на белия дроб да се развива.

Те

стимулират растежа на нови кръвоносни съдове,

които осигуряват богата на кислород кръв. Това пък ускорява разпространението на онкологичното заболяване в организма.

По време на експериментите изследователите инжектирали мишки с клетки от рак на белия дроб, след което постепенно започнали да ги захранват с нарастващи дози витамин C и E, които разтваряли във водата им.

След това специалистите започнали да провеждат редовни ултразвукови изследвания, които показали как новообразуващите се кръвоносни съдове помогнали на раковите клетки да изградят солидни тумори.

Учените заключили, че макар и да не се предполага, че прекомерното количество витамини С и Е действително причинява рак на белия дроб, изследванията им показват, че то може да стимулира бързия растеж на рака при пациенти с все още недиагностицирани тумори.

Въпреки че проучването е проведено при мишки, резултатите пораждат опасения, че хората, които консумират високи дози добавки, може да бъдат изложени на подобни заплахи.

Тези открития са неочаквани, тъй като витамините С и Е са антиоксиданти, което означава, че обикновено предпазват клетките на организма от увреждане, причинено от вредните свободни радикали - молекули, образувани от замърсяването на околната среда.

“Тези антиоксиданти активират механизъм, който кара раковите тумори да образуват нови кръвоносни съдове. Това е изненадващо, тъй като досега се смяташе, че те имат защитен ефект”, обяснява ръководителят на проучването проф. Мартин Берго.

Учените подчертават, че няма доказателства, че консумацията на витамини и минерали в ежедневните храни, където те се намират в по-ниски концентрации, е вредна. Те са единодушни, че рутинното приемане на мултивитамини или на отделни хранителни добавки в рамките на препоръчителните дневни дози не крие риск.

“Няма достатъчно доказателства, че медикаментите с витамини С и Е могат да увеличат риска от рак. Повечето изследвания до момента са проведени върху животни, така че са необходими допълнителни проучвания”, смята д-р Клеър Найт, старши мениджър по здравна информация в неправителствената организация Cancer Research UK.

От независимата Информационна служба за здравето и хранителните добавки, която представлява производителите на здравословни храни, посочват, че дозите витамини С и Е, използвани в проучването на института “Каролинска” върху мишки, “трудно може да се приложат при хора”.

“Това проучване не трябва да се използва, за да се внуши на хората да избягват приема на мултивитаминни и мултиминерални добавки в подходящи дози”, смята говорителката на организацията д-р Ниса Аслам.

Изследването не е първото, което показва връзка между прекомерната употреба на хранителни добавки и туморите.

Доклад от 2019 г., публикуван в списание Annals of Internal Medicine, в който са наблюдавани 27 хил. възрастни американци в продължение на 12 г., установява, че приемът на високи дози калциеви витамини, равняващи се на над 1000 мг дневно, удвоява шансовете за смърт от какъвто и да е вид рак.

От Националната здравна служба на Великобритания твърдят, че възрастните се нуждаят от около 700 мг калций дневно, за да поддържат костите и зъбите си силни, да регулират сърдечния ритъм и да осигуряват нормално съсирване на кръвта.

Докторите посочват, че можем да си набавим целия необходим калций от ежедневната ни диета. Това включва храни като сирене, мляко, бадеми, спанак, боб и портокали.

Консумирането на повече от 1500 мг калций дневно може да доведе до болки в стомаха и диария, а американско проучване на университета “Тъфтс” в Масачузетс, установи, че дългосрочните неблагоприятни ефекти от високият прием на този минерал могат да бъдат много по-сериозни за някои хора.

Важно е да се отбележи, че употребата на по-големи количества храни, богати на калций, не повишава риска от рак.

Опасността се крие в интензивния прием под формата на хранителни добавки

Тези констатации са противоречиви, тъй като според предишни изследвания приемът на калциеви витамини действително намалява риска от тумори, особено при рак на червата.

Изследователите от “Тъфтс” подчертават, че няма конкретни доказателства, че калциевите таблетки действително причиняват рак - и няма очевиден механизъм, по който това да се случи.