Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Атанасова, Бойко Борисов и Томислав Дончев
КАДЪР: Facebook/Бойко Борисов
Десислава Атанасова, Бойко Борисов и Томислав Дончев КАДЪР: Facebook/Бойко Борисов
  • Асен Василев да не води държавата към задлъжняване

Да, сглобката или механизмът, трябва да се предоговори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на заседание на партията.

"В МРРБ имаме ли зам.-министър - да, в МЗ - не, във Финансите - не, в НАП - не, в Митниците - не, в АДФИ - не. Така че по-скоро трябва да намерим решение в тази ситуация. И решението е те да управляват, а ние през парламента да ги контролираме", посочи той.

"И да не се превръщат тези лидерски срещи с 20 души лидери в едно говорено - с изключение на един случай, в който Кирил Петков свърши работа и направи график за приемането на 5-6 закона. Тогава се разбрахме с него да изпратим човек в Министерския съвет, който да следи какво се случва там, да докладва и да направим така, че важните решения в МС да се дават седмица преди това, да се обсъждат и след това да ги решаваме. След като това не работи, предложението ми  е във вторниците тези министри, които са тук, да се събират със съответните комисии. Гледат се сроковете и се казва какво ще се прави", добави още той. 

"До събота кметовете трябва да ни дадат всички ангажименти, които сме поели, за да може да ги поставим за новия бюджет.

И заръча на Десислава Атанасова,  Теменужка Петкова и Деница Сачева да се направи график за тези срещи, за да може да има контрол.

"Защото сега не знаем -финансовият министър си прави, каквото си иска. Сменя шефове на НАП по места, без да знаем. Делян Добрев казва, че ще го направят напук на него. Ако този механизъм не сработи по този начин, щета за ПП-ДБ, щета и за нас", каза още Борисов.

3% дефицит е лошо нещо. Взимането на нов дълг е лошо нещо. Липсата на мерки за намаляване на дефицита е лошо нещо. Всички искат да се правят на добри, но дълговете се трупат и трупат, каза Бойко Борисов по време на заседание на партията.

"5% лихва на 2.3 милиарда евро нов дълг - това са близо 250 милиона лева лихва годишно. Това не е добре! И искам да кажа на всички, че призовавам Асен Василев да не отваря торбата - Кутията на Пандора, и да не води държавата към задлъжняване. Къде са мерките да излезем от 3%-ия дефицит и да се върнем към нулев дефицит? Или поне да е на излишък? Хората в център дясно разчитат да отстояваме интересите, за които са гласували, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Преди година ПП-ДБ говореха за 8 милиарда, че са били откраднати от ГЕРБ, а те самите теглят по 5 милиарда заеми, каза и председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Седем от осем мерки не са изпълнени в МРРБ. Фрапиращ случай на неизпълнение е АМ "Струма", това заяви Николай Нанков.

"Към момента няма нито одобрен момент, нито е съгласувана методика с регионална комисия. Имаме 7 от 8 мерки със срок септември, които не са изпълнени."

"Може би в проектобюджета трябва да настояваме поименно да бъдат посочени обектите, които трябва да бъдат финансирани", заяви Борисов.

"И аз, и Кирил Петков в Пловдив обещахме Околовръстно. Трябва да си спазваме обещанията. Всичко това трябва да бъде отразено в този бюджет. Ако не се приемат драстични мерки и ще се харчи, и ще се вземат дългове, да се знае за какво се вземат. Андрей Цеков полага много усилия, но са напразни, защото техните усилия са хвърлени в тези 300 млн. лв. за мантинели и маркировка. Трябва да помислим как да му дадем рамка."

"Общия резултат показва 70% разплатени средства. Трябва да отчетем и една загуба - 34 млн. евро, които са загубени по Оперативна програма околна среда. Ние сме загубили пари от оперативните програми, за да изпълним политиките си", заяви депутатът от ГЕРБ Деница Николова.

"По ПВУ до настоящия момент трябваше да подаваме 4-то плащане. Едвам успяхме да стигнем до второто, не е сигурно, че ще го получим до края на годината, но поне го подадохме. Мога да кажа, че НС и ГЕРБ изпълнихме своя ангажимент по отношение на законодателната част. Всичко останало бих казала, че е добро пожелание, но не и добро изпълнение."

По отношение на здравеопазването според проф. Костадин Ангелов шестте законодателни мерки са с почти спазени срокове.

"По отношение на 18-те мерки на изпълнителната власт нито една не е спазена в срок, голяма част няма и намерение да бъдат спазени. Имаме умопомрачителна здравна стратегия за 2020-2030г. Проектът по модернизация на Спешната помощ е пред провал", заяви проф. Костадин Ангелов.

"По ПВУ имаме забавяне по всички проекти. Правителствената програма категорично не се изпълнява. България няма да бъда на картата на Европа по отношения раковите заболявания, защото този проект беше провален."

Деница Николова от ГЕРБ определи, че ситуацията по отношение на еврофинансирането е бедстваща. По думите й по отношение на новия програмен период, нещата също не са цветущи.

По отношение на образованието имаме намаление на средствата, сподели Красимир Вълчев.