Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Божидар Божанов
Божидар Божанов

ЦИК не обсъдиха по същество риска от снимането на хешкода, а се позоваха на неспазен срок, което е невярно. Впоследствие не прегласуваха решението си. Причината е, че риск няма - няма как снимайки нещо от екран, да се навреди. Заснемането е задължение на МЕУ - така се документира процесът. ДАНС прибързано е изпратила подвеждаща справка. Подходила е непрофесионално, постави под риск доверието в машините. Това каза бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в "Твоят ден" по Нова нюз.

По думите му ДАНС е наясно, че снимането не води до манипулация на машините. "Партиите също снимахме кодовете, но тогава това не беше проблем. Ползата от машините е, че ограничава злоупотреби с подправяне на бюлетините и недействителния вот. Виждаме доста висок процент, което сме свикнали да е стандартно, но 15-20% на места не е редно. ДАНС е изпратила справка с твърдения преди да ги провери. Те са проверили видеозаписването, но не са питали хората, които са там, дали са верни. Камерата не записва глас. Единственият софтуер, който може да бъде инсталиран, е този, изграден в присъствие на ЦИК, вписан с техен ключ", коментира той.

Според него зам.-министър Михаил Стойнов е проявил несъобразителност. "Могъл е да делегира снимането на някой друг. Не може да се търси отговорност в зам.-министъра. На предните два вота процедурата е била същата - министърът упълномощава заместника си да осъществява процеса с машините", посочи Божанов.